Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V pondělí si neberte dovolenou (u nás).

Každý rok se těšíme na týden poznávání naší malebné české kotliny, každý rok nadáváme na zavírací pondělky na státních hradech a zámcích (vč.dalších institucí potřebných pro cestování), když každý rok na "naše pondělí" vždy zapomeneme.

 

Prázdninové cestování je kouzelné. Kamkoliv. K moři, do hor, nebo třeba po krásách (i nekrásách) naší rodné hroudy. Je smutné, když byl někdo třicetkrát v Chorvatsku (dříve Jugoslávii), ale nikdy nebyl na Sněžce, u třeboňských rybníků nebo třeba na zámku v Kroměříži. Když se Plzeňák nikdy nepodívá do Beskyd a Ostravák na Šumavu. Tyto nedostatky se snažíme už léta alespoň částečně napravovat, a proto cestování po cestách i necestách, městech i vesničkách, rovinách i kopečcích, věnujeme alespoň jeden prázdninový týden.

Máme zdatné pomocníky, ale i ty, co to s turisty po naší republice stále ještě nemyslí vážně (a v médiích brečí nad nedostkem financí). Za posledních dvacet let se neuvěřitelně zlepšilo ubytování, kvalitou i kvantitou. Často jsou české apartmány a penzióny vybaveny lépe než vlastní domácnosti turistů, na oběd už také není pouze guláš nebo smažák. Skvěle značené turistické trasy a nejrůznější poznávací okruhy i v místech, kde bychom to v žádném případě nečekali.

Ale mráz nepřichází poze z Kremlu, ze záhrobí 2.poloviny 20.století na nás dýchají i naši čeští kostlivci. Menší i větší, ale největší ze všech se jmenuje PONDĚLÍ. Přesněji řečeno, formulka známá všem milovníkům hradů a zámků, "pondělí - zavírací den". Tuhle se mě známí ptali, jé, ty pondělky ještě stále trvají.? Ano. V době Windows 7 nebo ratingu AA+ v USA se tomu opravdu nechce věřit.

Lépe řečeno, zavírací dny v pondělí platí pouze na státních hradech a zámcích, či jiných památkách, soukromých ani většiny obecních památek se to netýká. Ale na mapách se u značek vlastnictví bohužel neuvádí, je lepší se v pondělí příbytkům našich feudálních předků preventivně raději vyhnout.

Takže ani letos nás pondělí bohužel neminulo a (ne)překvapilo, ale vyzbrojeni internetem, jsme před branami našich státních památek naštěstí nepřešlapovali. Je fakt, že jsme do Prachovských skal jeli s troškou nejistoty, zda i do lesa nebude v pondělí vstup zakázán. Měli jsme štěstí, pokladní při vstupu pondělky asi nevadí, bodře nás vítala slovy, snad nezmoknete. A my na oplátku rádi zaplatili desítky korun s pohledem na vůbec ne modrou oblohu. Restaurace, bufety a stánky v tomto krásném kraji jely na sto procent (otevírací doba celý týden). Po našem nedělním příjezdu do jednoho z center Českého ráje a při prozkoumání malebného místa našeho týdeního pobytu jsme se dozvěděli, že místní infocentrum v neděli zvírá ve čtyři a v pondělí má zavřeno. No nic, mapu jsme stihli koupit ještě včas. Hned naproti stojí nádhrný roubený dům s ještě kouzelnější hospodou uvnitř. Pohledná děvčata se otáčejí a u dubových stolů hosté slintají nad výborným domácím jídlem a skvělým pivem. Ale v neděli se tu nenavčeříme, zavírají už v sedm. Takže dnes pouze kafe a na večeři (viděli jsme úžasnou rajskou a svíčkovou) až zítra. Ale ouvej, roubenka i s mistní galerií a hospodou má v pondělí zavřeno. Ještě že je naproti sámoška, kde nakoupíme něco proviantu a snad to pondělí nějak přežijeme.

Se zavíracími pondělky, resp. jakýmkoliv jiným dnem, jsem se v Evropě nikde nesetkal. Turista je zlatý důl. Někdy je dokonce vstup i docela zadarmo. (Ale i v Holandsku je vlastně jedno muzeum v pondělí zavřené, je provozované naším státem, muzeum J.A.Komenského). 1/7 výdělku za týden v kasách našich státních památek chybí, přesouvá se do pokladen soukromých či obecních hradů a zámků, však on to poplatník daní zatáhne. Že by to byl takový problém alespoň o prázdninách zajistit celotýdení provoz tak, jako je to běžné jinde? Možná sbírat peníze ze země se nikomu nechce, a tím pádem je zbytečné o tom vůbec mluvit.

Ale jasně, ani pondělí nic nezmění na tom, jak je nádherné prázdninové putování po vlastech českých.

Autor: Michal Vavřík | úterý 16.8.2011 7:00 | karma článku: 15,39 | přečteno: 1801x
  • Další články autora

Michal Vavřík

Dát nebo nedat?

Dětské domovy, děti s handicapem, nevidomí, rakovina. Samé neštěstí a výběrčí na ulicích hrající na city kolemjdoucích. DMS, složenky. Hlad a potopy. Bezdomovci. Charita. Ekologové. Komu dát a komu ne?

21.6.2012 v 8:13 | Karma: 30,19 | Přečteno: 2956x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

Porody, maturity a podobné radosti

I když je zdravotní péče v našich končinách dovedena téměř k dokonalosti (samozřejmě, z hlediska možností aplikace současných znalostí a financování), přesto se někteří romanticky ohlíží o 100 let zpět. Naopak, o 100 let zpět by se měla vrátit instituce maturit.

15.6.2012 v 12:35 | Karma: 12,80 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

Umění do vězení.

Tento tragický nadpis jsem si vypůjčil z Respektu č.50/11. Dokonce od Erika Taberyho, šéfredaktora. Že by ani novinář jeho kalibru nerozeznal hranici mezi ničením cizí věci a uměním?

19.12.2011 v 8:00 | Karma: 8,64 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

Po roce opět v Dolomitech!

Ptají se mě, proč jezdím "furt" do těch Dolomitů. A já na to, že mě očarovaly. Jakoby kamenné věže byly krásné zakleté čarodějky, které každého, kdo jednou vstoupí do jejich království, navždy omámí.

7.11.2011 v 8:00 | Karma: 15,84 | Přečteno: 1422x | Diskuse| Cestování

Michal Vavřík

Kanada jedná racionálně

Kanada jako stát jedná racionálně v mezích možností tak, aby snad někdo náhodou neukázal prstem. Češi, bohužel bez podpory státu, musejí jednat často více v pudu sebezáchovy, než racionálně. Výsledkem (alespoň oficiálně) jsou kanadská víza.

4.11.2011 v 7:56 | Karma: 29,04 | Přečteno: 3717x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3121x
Martin Ryšavý oživil krásný ruský citát:"Snít neškodí, škodí nesnít".
návštěvnost sledována od 25.2.2009

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám