Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Opravdu převrat ve výuce dějepisu?

Ministerstvo školství po dvaceti letech prozřelo, že se děti v hodinách dějepisu neučí dosatatečně názorně a zábavně o naší nejnovější historii, o zrůdnosti fašismu a komunismu. Má pravdu, ale tak jednoduché to se změnou přístupu k nejnovější historii nebude.

Koho vlastně učit dějepis? Tento předmět patří všeobecně k těm nějméně oblíbeným. Ne snad proto, že by byl nějak obtížný jako třeba matematika nebo fyzika, ale možná proto, že studium historie patří k těm nejvíce komplexním oborům vůbec. K pochopení historie je zapotřebí zvládnutí mnoha dalších vědních disciplín, od zeměpisu počínaje a filozofií konče. Dějepis je však zařazen jako předmět již od 6.třídy základní školy. V 11 či 12 letech nejsou školáci v žádném případě připraveni smysluplně chápat dějiny ve všech souvislostech tak, aby to mělo pro ně jakýkoliv přínos, mechanicky se učí události, jak šly chronologicky za sebou, skáče se ze světadílu na světadíl, k zapamatování jsou tak akorát pyramidy s mumiemi. Tak se školáci prokousávají daty, válkami a královstvími až do deváté třídy, kdy se konečně začnou blížit k událostem, které se již pomalu dotýkaly jejich babiček či dokonce rodičů. V této době je však všechna pozornost upjata k přijímacím řízením na střední školy, puberta ostře útočí, a  dějepis nemá opravdu šanci. Na středních odborných školách či učilištích potom není po dějepise poptávka už vůbec žádná. Prostě je to obor, který vyžaduje studium, což se na těchto školách samozřejmě neděje a ani neočekává. Na gymnáziích se dějepis vyučuje opět od pyramid, jde se možná do větší hloubky, ale to je asi tak všechno. Opět data, války a království. Na dějiny dvacátého století se dostane někdy před maturitou, kdy jsou starosti zase úplně jiné. Je to škoda, protože pro většinu studentů je to poslední příležitost setkat se s výukou historie. Co takhle vypustit pár "nudných" století, či tolik neblbnout hlavy husitstvím (bohužel stále opěvovanou modlou komunistické ideologie, které stejně dokázalo na desetiletí naše země akorát totálně rozvrátit-husiství i ten komunisms), nebo na středních školách akceptovat výuku dějepisu ze základní školy a věnovat se opravdu pouze moderním dějinám?

Jak tedy učit novodobou historii? A o čem vlastně učit? Udělat si především více času. Určitě ne na úkor jiných předmětů, ale třeba vypuštěním opravdu méně důležitých a pro středoevropana vzdálených témat. Vedle popisu událostí se možná více soustředit i na psychologický profil těch, co opravdu měnili dějiny, v tom kladném i negativním smyslu. Prozkoumat způsob myšlení psychopatů typu Stalina nebo Hitlera, co bylo jejich hnacím motorem pro to, co lidem způsobili.  Možná by se dalo jejich uvažování srovnat se současnými vůdci a tím si dát i lepší pozor při jejich případné volbě. Srozumitelně rozebrat, proč a jakým způsobem se dostaly totalitní ideologie 20.století k moci. Při výuce těch nejnovějších dějin se zaměřit co nejvíce na náš region, který je všem nejsrozumitelnější. A hlavně se už konečně nebát otevřeně mluvit o událostech, které byly z politických důvodů celá desetiletí tabu. Třeba pozadí naší kapitulace po Mnichovské dohodě a v této souvislosti nemluvit pouze o německém zabrání našeho pohraničí, polská okupace Těšínska o vánocích 38 byla neméně brutální. Přestat přeceňovat význam Pražského jara, komunisti by kormidlo tak lehce nepustili a nakonec by to opět utáhli i bez ruských tanků.

A kdo bude tedy učit novodobou historii? Dějepis byl odjakživa nejvíce znásilňovaným předmětem, a totalitní režimy typu komunismu či nacismu toto dovedly k absolutní dokonalosti. Neznásilňovaly ovšem režimy, ale za vším stáli vždy konkrétní lidé. A proto, tak, jak může být výklad třeba matematiky teoreticky stejný všude na světě v kterémkoli režimu, výklad dějin se bude vždy lišit nejen dle politického zřízení, ale bohužel i dle smýšlení konkrétního vyučujícího. Bude snad dříve zanícený komunista měnit svůj postoj k VŘSR nebo ke znárodňování a rozkulačování v padesátých letech? A co bude vykládat ten současný o roku 1989?

Myslím, že výuka dějepisu to neměla a ani nebude mít nikdy lehké.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Vavřík | pondělí 26.10.2009 7:00 | karma článku: 19,21 | přečteno: 2662x
  • Další články autora

Michal Vavřík

Nový prezident neví, co je milost nebo amnestie?

Nedoplaval náhodou Miloš Zeman k prvnímu ostrůvku negativní deviace, když ve svém prvním prezidentském projevu odmítl udělování milostí a vyhlašování amnestie?

13.3.2013 v 10:33 | Karma: 20,88 | Přečteno: 1004x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

V zimě kupovat polobotky, v srpnu zimní bundu, je to normální?

Když jsem si nedávno kupoval v již končícím výprodeji poslední pár zimních bot a ve sportovní megaprodejně se v rohu tísnily 3, slovy tři páry krátkých, tedy zcela neprodejných běžek, uvědomil jsem si, že je asi něco v nepořádku s časem.

26.2.2013 v 7:06 | Karma: 20,35 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

Sobotko, morální nebezpečí z prodlení trvá již 20 let!

Zaorálku, Sobotko, máte pravdu, z hlediska právního žádné nebezpečí z prodlení nehrozí, z hlediska morálního jsou ovšem všechny termíny vyrovnání se s církevními restitucemi prošvihnuty již dávno.

25.2.2013 v 7:06 | Karma: 23,37 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

Vysoké Tatry na otočku-Koprovský štít

Z Ostravy je všude daleko. Existuje jediná výjimka, a to jsou překrásné slovenské hory. Již léta jezdíme do těchto nádherných končin, přírodního balzámu na duši, většinou "na otočku". Tentokrát byl zvolen Koprovský štít, můj prvovýstup.

26.7.2012 v 8:01 | Karma: 17,03 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Cestování

Michal Vavřík

Další operátor nebude spasitel, aneb rozjímání v lese na pařezu

Obávám se, že čekání na dalšího operátora v českém éteru jako na novodobého spasitele, je přinejmenším bláhové, neli úplně zcestné. Jestli si někdo myslí, že bude nabízet technicky nadstandrdní služby za polovinu současné ceny, tak je, slušně řečeno, ťulpas.

9.7.2012 v 8:00 | Karma: 23,29 | Přečteno: 2010x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Studenti v Belgii, Irsku či Británii protestují kvůli Gaze, staví tábory

6. května 2024  17:38

Studenti na třech univerzitách v Belgii a Nizozemsku zahájili v pondělí jejich okupaci na protest...

Pětiletá dívenka vdechla párek v rohlíku, za pár dní v nemocnici zemřela

6. května 2024  17:30

Velká tragédie se odehrála na konci dubna v Kravařích na Opavsku. Pětiletá dívka si šla o přestávce...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  17:28

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

V predátorských titulech publikovala i Nerudová. Bylo to dávno, hájí se

6. května 2024  15:16,  aktualizováno  17:26

Danuše Nerudová je lídr kandidátky STAN a také aspiruje na post europoslankyně. Česko by ráda...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3121x
Martin Ryšavý oživil krásný ruský citát:"Snít neškodí, škodí nesnít".
návštěvnost sledována od 25.2.2009

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám