Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sáňkujete ?

Nádherná bílá zima, kdy jsou všude hory bílého pod nohama křupajícího sněhu, nejen na horách, ale i ve městě se periodicky ob nějaký čas objeví a my, kteří zimu můžeme, vyrážíme za různými radovánkami na lyže, prkno, boby, sáňky i koulovačkou či procházkou.

Ještě když ta správná teplota drží několik dlouhých týdnů nepřetržitě, je to paráda.

I silničáři jsou spokojení, aspoň si to myslím, protože tu nádhernou spoušť odhrnou, ujezdí, posypou škvárou, i když ve městě bohužel sypou solí. Je to můj laický pohled. Jsou přece vždycky připraveni, jak nás ubezpečují.

Takhle o víkendu jsme s přítelem, jeho maminkou a pětiletou neteří zajeli na chalupu do hor na Morávku už v pátek odpoledne. Počasí nádherné, sluníčko celý víkend, nesněžilo, bezvětří, obloha blankytně modrá, paráda. V sobotu ráno před chalupou jsme posnídali venku, protože, když se sluníčko opře do chalupy, dřevo Vás krásně do zad prohřeje a ještě pochytíte i nějaký ten vitamín D.

Malý ďáblík hned po ránu sršící hyperaktivitou potřebuje vybít tu spoustu energie a už v devět hodin netrpělivě uháněl nás všechny, abychom šli sáňkovat na kopec nad chalupou. Všude kolem jsou lesy. Nad chalupou je široká louka, kdysi tam bývalo pole, Pod lesem začíná docela prudký asi tak 40 m dlouhý strmý spád, pod ním je to mírnější až k chalupě.

Vychutnávala jsem si svou karamelovou kávu. Přítel nechápe, jak můžu pít něco tak odporně sladkého, miluju sladké kafe se smetanou, nebo raději šlehačkou. Vždycky, když mi uvaří kávu, sypne mi na zkoušku jednu lžičku, jestli mi to třeba nezachutná. Rituál je pokaždé stejný, pohledem vyjádřím svůj nesouhlas a dosladím, doleju smetanou a slastně vychutnávám.

Maminka chystala pomalu oběd a ještě k tomu kontrolovala škody, které vždycky napáchají myši, sype jim různé jedy a nastraží znovu pastičky.

Přítel s neteří řádili na saních na stráni a asi po hodině a půl dojeli na sáňkách k nám, napít se horkého čajíku s citronem, a pozřít nějakou malou sváču.

„Nechceš se přidat ?“ vybídl mně přítel. „Této póóójď!!“ naléhala neteř. Dvakrát se mi nechtělo, sáňkovala jsem před dávnými lety, snad ve středověku. Přemlouvali mě a hecovali, tak tedy jsem se nechala přemluvit. Už cestou na kopec mi něco šeptalo, že to nedopadne.

Vytáhla jsem sáňky až pod les, na tu příkrou část, pěkně doprostřed. Nasedla jsem, nohy jsem zastrčila do sáněk a šup dolů,  natěšená s pomyšlením a bláhovou představou, že dojedu až k chalupě, očekávala jsem, že to bude příjemný zážitek. Jako dítě na kopcích jsem se vyřádila dost a dost a bravurně jsem sáně ovládala.

Přítel s neteřinkou byli asi v půli louky a koukali na mně, volali a mávali. Usmívala jsem se a těšila se, jak kolem nich profrčím až dolů.

Sáňky se rozjely a fičelo to. Sportovní výkon ovšem nabral jiný spád. Už už jsem dojížděla k nim, sáňky si vybraly jiný směr, než jsem zamýšlela a uhnuly přímo na ně. Naklonila jsem se, že přenesu váhu jako na lyžích, v tu ránu mně to smýklo doprava a zajela jsem do příkopy pod obrovský vysoký smrk, který měl větve až k zemí obtěžkané sněhem. Stačila jsem v několika málo vteřinách zvednout nohy a náraz byl tu. Kdyby mi nestál v cestě a nezachytil mě, spadla bych do téměř dvacetimetrového srázu a nejspíš bych nedopadla nejlépe. I tak jsem spadla na záda na zledovatělou zem a pořádně jsem se nakřápala. Cítila jsem bolest ještě dobré tři měsíce.

Ke mně už běželi oba vábitelé zimních sportů s děsem v očích a volali na mně, Volala jsem, že je to dobrý, nic zlomené, hýbala jsem se a snažila jsem se vydrápat ven. Nebylo to tak jednoduché. Náledí jak víme klouže a nebylo se do čeho zapřít, v tu chvíli snad v pudu sebezáchovy chcete co nejdříve pryč. Přítel mi natahoval ruku, že mně vytáhne a po marném pokusu zahučel tam za mnou. Neteřinka na nic nečekala a pelášila za babičkou pro pomoc. Chytré dítě. Nedovedu si představit, jak by nás maminka z té příkopy dostávala.

Přítele ta situace docela vyvedla z míry a snažil se taky dostat ven tou přímou cestou, kudy jsme tam zhučeli. Dostala jsem záchvat smíchu a on se úplně rozčertil a zuřil. Rozkoukala jsem se kolem a zjistila, že se můžeme dostat odsud i jinudy, kousek vedle se musíme pomalu šikmo vysunout ven. Učinila jsem tak a nabádala k následování, no příteli se povedlo v té zlosti se nějak dostat nahoru. „Co jsi prosím tě dělala?“ vyděšeně a naštvaně reagoval. Maminka s neteří již dobíhaly. „Co se stalo ?“ vyptávala se.

„Já nevím“ povídám, zaskočená tou reakcí. „Vůbec jsi ty sáně neřídila, musíš mít nohy venku a řídit, se na nás culíš a pak se málem zabiješ!“ mírněji již dodal, když mně viděl, jak jsem jeho reakcí vyděšená. Pak mu to došlo znovu, celou tu situaci popsal v celém sledu, jak nechápal  co vyvádím. Cestou dolů jsme se tím zážitkem smáli. Ještě dlouho budu terčem pro zábavu, ale mi to nevadí.

Prostě jsem zapomněla řídit sáně no!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslava Vavříčková | středa 19.11.2008 11:25 | karma článku: 13,60 | přečteno: 1147x
  • Další články autora

Jaroslava Vavříčková

Pedikúra – luxus ?

Zaznamenala jsem podivný jev. V takovém parném létě a tolik lidí nenosí lehké sandály, ale tenisky. Při jednom setkání se známou se ptám, proč nenosíš sandály ? Odpoví

13.7.2010 v 19:13 | Karma: 10,94 | Přečteno: 1748x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Vavříčková

Dostatečná hygiena – hygiena obecně. Přiměřená ???

Neustálé omílané téma a výsledek nulový. Co se myslí tím přiměřeným ? ***

13.7.2010 v 16:45 | Karma: 14,01 | Přečteno: 1724x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Vavříčková

Nikomu to neříkej

.....ale naučím tě ty největší kraviny pod sluncem .... Občas potřebuji povzbuzení, něco, co mě potěší, nakopne, odvede od starostí. Možná i vám mohu nabídnout, co mi přineslo radost.

3.3.2010 v 3:03 | Karma: 4,74 | Přečteno: 338x | Diskuse| Miniblogy

Jaroslava Vavříčková

Emancipace a pak - kdo s tím začal

Zajímalo mne, co představuje tento tak opovrhovaný výraz. Pochybuji, že by někdo pátral až tak důkladně, Také nemám v úmyslu vědecké pojednání. Vysvětlení, které předkládám by mohlo postačit. Emancipace znamená

13.2.2010 v 2:52 | Karma: 7,41 | Přečteno: 845x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Vavříčková

já ti dám, že žena je mi nadřazená

já jsem maskulinista, jsem emancipovaný a žena mi není nadřazená. nikde! muž je vždy nadřazený ženě! • 10.02.2010 02:23 emancipovaný muž

12.2.2010 v 21:52 | Karma: 10,54 | Přečteno: 1407x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Novela o léčivech má zajistit dvouměsíční zásoby i přehled dostupnosti léků

29. května 2024  10:37

Držitelé rozhodnutí o registraci léčiv budou nově muset zajistit měsíční až dvouměsíční dodávky...

Putin radil, kdo má vést Ukrajinu místo Zelenského. Hleď si svého, reagoval Kyjev

29. května 2024  10:30

Ruský prezident Vladimir Putin znovu zpochybnil legitimitu ukrajinského prezidenta Volodymyra...

Ortel zahraje v dětském zábavním parku. Totální přestřel, nechápou rodiče

29. května 2024  10:29

Pražský zábavní park Krtkův svět v Horních Měcholupech ohlásil na 7. července koncert. U lunaparku,...

Opozice vytýká Jurečkovi tvrzení, že lidé v penzi stráví v průměru 21,5 roku

29. května 2024  6:06,  aktualizováno  10:20

Přímý přenos Poslanci opozičního ANO se přou s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou z KDU-ČSL...

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
zvídavá, se smyslem pro cokoli, hlavně smyslem pro legraci a nadhled