Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žít z peněz, nelze věčně

V období prosperity přibývá lidí, kteří vydělávají více, než utratí. Snem mnoha lidí je vydělat tolik peněz, aby už vůbec nemuseli pracovat. Ve světě je i mnoho těch, kteří takové jmění zdědili po rodičích.

Ušetřené peníze lidé investují různým způsobem. Zjednodušeně však lze napsat, že inkasují úroky ze svých úspor. Úroky však musí někdo zaplatit. Platí je ti, kteří jsou nedočkaví a chtějí utrácet dříve, než si vydělají. Z půjčených peněz jsou financovány i podnikatelské záměry. O zisk z úspěšného podnikatelského záměru se musí podnikatel rozdělit s investory (věřiteli).

Pro ty, kteří mají naspořeno je tedy půjčování nezbytným prostředkem k „vydělávání z peněz“. Proto podporují největší miliardáři rozhazovačné záměry států ve všech oblastech, včetně sociálního rozhazování, případně válečného vývozu demokracie. Zadlužené státy emitují dluhopisy a platí úroky (USA zaplatí ročně na úrocích 260 miliard USD, ČR 50 miliard Kč). Pro investory je příjemné, i když si půjčují firmy a lidé. Půjčování a investování byl ještě nedávno nejrychleji se rozvíjející business. Investičních poradců a prodejců různých typů půjček je dodnes přehršle.

Lidé, kteří žijí z úroků, či úspor spotřebovávají produkty, které potřebují ke svému životu. Produkty spotřebovávají i lidé žijící ze sociálních dávek. Obě skupiny však nic nevyrábějí. Vše co spotřebují, musí vyrobit ostatní. Ti však velice často také spotřebovávají více, než dokáží vytvořit. Vyšší spotřebu hradí pomocí dotací od státu a také osobním zadlužováním. Produkty se přitom musejí dovážet ze zahraničí.

Poptávka po produktech stále rostla, rostly i ceny. Firmy vydělávaly a další lidé se úspěšně ocitli v kategorii rentiérů. Růst cen působí pozitivně na lidské utrácení. I nakupující chtějí vydělat. Když rostou ceny, vyplatí se nakoupit, co nejdříve. Výhodné mohou být i nákupy na dluh.

Když však už není komu půjčovat, nastává problém. Investorů přibývá a roste „poptávka po dlužnících“. Hledají se nový potenciální dlužníci. ČR a ostatní postkomunistické státy se ochotně vrhly do náruče dluhů a tím oddálili příchod krize. V důsledku růstu poptávky po „dlužnících“ rostly i ceny akcií, do něčeho se ty prachy prostě vrazit musí. S poklesem prodeje půjček (zejména v USA) se „změkčovaly“ pravidla , aby dostupnost půjček vzrostla i pro nedůvěryhodné dlužníky .

Dokud se půjčuje a rostou ceny, lze hovořit o prosperitě. Mnohdy se však na růstu HDP podílí spotřeba občanů, firem i státu financovaná dluhem (případ ČR posledních deseti let). V ČR je ve srovnání s tzv. vyspělými zeměmi ještě velký potenciál zadlužování (ve srovnání s USA či Německem jsme zadluženi na 50%).

Velkému apetitu spotřebitelů se přizpůsobil i trh. Poptávka po práci vyhnala její cenu do vysokých hodnot. V tzv. vyspělých zemí ubývá lidí, kteří chtějí pracovat. Globalizovaný trh si však snadno poradil. Důsledkem byl nárůst dovozu a postupný přesun výrobních firem do zemí, kde se na práci dá ještě vydělat. Brzy došlo v rámci konkurenčního boje i k poklesu cen mnoha produktů.

Deflace začla pozvolna různými výprodeji. Četnost výprodejů stále roste a nyní přerůstá v téměř kontinuální snižování cen (zatím jen některých produktů). Pokles cen textilního zboží, obuvi a elektroniky prakticky likviduje domácí výrobce, kteří nedokáží konkurovat zahraničí. Nákupní apetit klesá, neboť je pro nakupujícího výhodnější nakupovat co nejpozději. Dnes už je běžné, že když si člověk koupí elektroniku na splátky, je po půl roce na trhu lepší zboží, za nižší cenu než je zůstatek splátek.

Když v USA přestávali někteří lidé z různých důvodů splácet úvěry a hypotéky, ustal i pravidelný přítok úroků věřitelům. Bankám zůstaly v majetku domy a věci, jejichž hodnota je menší než dlužné částky. Věřitelé znervózněli a začali zkoumat, kdo má jejich peníze. Mnozí brzy zjistili, že půjčovací systém nasměroval jejich peníze do velice rizikových úvěrů. Začali tedy rychle usilovat o přemístění svých peněz do bezpečnějších rukou. Prudký výprodej akcií však snižuje jejich hodnotu a lidé je prodávají se ztrátami. Přesto se lidé domnívají, že se jim prodej akcií i za nižší cenu vyplatí. Mají totiž obavy, zda mají jejich akcie vůbec nějakou cenu. Mnohé firmy jsou totiž zadlužené natolik, že po jejich krachu na akcionáře zřejmě nic nezbude. Akciové trhy jsou však jen špičkou ledovce hospodářské krize.

Větším problémem je celkové snížení spotřeby většiny produktů. Firmám klesají tržby a tím i přísun peněz. Firmy však peníze potřebují na svůj provoz. Snižují proto ceny a snaží se prodat své produkty jakýmkoliv způsobem. Spotřebitelé odkládají své nákupy, neboť se jim vyplatí počkat na nižší cenu. Na pokles poptávky zcela logicky reagují firmy omezením výroby. V této fázi krize se právě nacházíme. Propouštět se teprve začíná, investice se omezují.

Investoři se bojí o peníze. Nevědí do čeho investovat. Množství peněz, které „leží ladem“ prudce roste. Poptávka po úvěrech je veliká, ale ti, kteří o ně žádají, neskýtají garanci schopnosti dluhy splácet. Roste i poptávka po penězích, protože investoři chtějí raději peníze než akcie.

Lidé dnes drží ve svých úsporách obrovské množství peněz. Mohli by za ně žít všichni lidé této planety několik let. Jenže to by za nás museli vyrábět mimozemšťani. Vlády se chystají další peníze natisknout, a v podstatě je rozdat. Tím celkový objem peněz připravených k utrácení ještě více vzroste.

Krize vyvrcholí v okamžiku, kdy se lidé začnou zbavovat úspor a začnou nakupovat. Růst poptávky ukončí pokles cen. Peněz je však mezi lidmi příliš mnoho. Produktů je však omezené množství, což vyvolá růst cen. Růst cen, povzbudí nákupní apetit. Lidé se budou snažit zabránit znehodnocení neúročených úspor a začnou se jich prudce zbavovat. Výsledná inflace může dosáhnout astronomických rozměrů. Množství volných peněz totiž mnohonásobně převyšuje celosvětový objem současné ceny roční produkce všech produktů, ale i celosvětové spotřeby už dnes.

Peníze jsou pouhým prostředkem k oceňování hodnot. Ve chvíli, kdy ztratí schopnost plnit svoji směnnou funkci, ztrácejí význam. Úspory v penězích jsou znehodnoceny a lidé mohou začít vydělávat a šetřit znovu od začátku.

Autor: Ivo Vašíček | středa 26.11.2008 8:08 | karma článku: 25,52 | přečteno: 1634x
  • Další články autora

Ivo Vašíček

Islamisté a Křižáci

V uplynulých týdnech jsem často četl prohlášení o tom, že jsme po teroristických útocích ve Francii ve válce. Taková prohlášení však svědčí o nepochopení situace, protože ve válce jsme už dávno.

21.12.2015 v 16:54 | Karma: 29,57 | Přečteno: 1907x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Budeme spojenci s ISIL v boji proti Rusku?

Už od roku 2006 USA organizují USA změnu režimu v Sýrii. Přestože měla CIA už v roce 2011 informace o tom, že díky americké podpoře syrské „opozice“ vzniká Islámský stát, pokračovali v dodávkách zbraní. Wikileaks.

12.10.2015 v 10:34 | Karma: 44,62 | Přečteno: 5211x | Diskuse| Politika

Ivo Vašíček

Uprchlíci nejsou problém, problémem je naše pokrytectví.

Žijeme v zemi, která je členem NATO. Z pohledu nečlenských zemí, je NATO vojenským útočným uskupením, které plní zájmy vlády USA. Pod vylhanými záminkami napadáme ostatní země a připadá nám to zcela normální.

21.8.2015 v 16:12 | Karma: 31,03 | Přečteno: 2228x | Diskuse| Ostatní

Ivo Vašíček

Řecké referendum - demokracie na podruhé.

Referendum k přijetí podmínek věřitelů navrhl v Řecku Jorgos Papandreu na 4.prosince 2011. Návrh referenda věřitele vyděsil a vyvinuli příslušný tlak na vládu. Předseda vlády nakonec odstoupil, a referendum se nekonalo.

10.7.2015 v 9:23 | Karma: 16,91 | Přečteno: 602x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Důchodový a daňový systém je mimo technologickou realitu.

Současné koncepty výběru daní a financování důchodů vycházejí z technologické reality poloviny minulého století. Důchodový a daňový systém založený na zdanění mezd nemůže dále fungovat.

3.6.2015 v 11:30 | Karma: 28,92 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

Sesuvy půdy v Kyrgyzstánu mají sedm obětí, pět z nich jsou děti

29. června 2024  21:15

Sedm lidí včetně pěti dětí zemřelo na jihu Kyrgyzstánu při sesuvech půdy. Informovala o tom v...

V AfD si nechali staré vedení. Na demonstraci se vážně zranili dva policisté

29. června 2024  13:03,  aktualizováno  20:53

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybrala jako své...

Pozor na jahody. Ve Švédsku z jejich prodeje těží i gang vedený vládcem Jahodou

29. června 2024  20:30

Že se stačí podívat, jestli nejsou pomačkané nebo nahnilé? Švédové nakupující jahody od stánkařů u...

  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!