Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda oligarchie

V minulém století se vyskytly první vážnější problémy s nadbytkem nemajetných. Množství lidí, kteří nevlastní půdu a ani jiné zdroje bylo příliš velké. Přežití nevlastníků bylo zcela závislé na prodeji své práce a na charitě.

Vzhledem k tomu, že o nákup práce klesal zájem, cena práce proto klesala. Pro mnoho lidí, se žádná práce nenašla. Vznikl problém – co s těmi, kteří se nedokáží uživit. Spontánně nebo cílevědomě vzniklo několik řešení. Vzpoura proletariátu vyústila ve zpochybnění vlastnických vztahů. V některých zemích proletariát vedený radikálními aktivisty (komunistické a socialistické strany) proletariát ovládl stát. Pomocí tohoto nástroje moci obrali o majetek všechny, komu bylo co vzít.

Německé pokusy o okradení ostatních národů byly neúspěšné.

Nejůspěšnějším se ukázal koncept tzv. sociálního státu. Oligarchové se domluvili s představiteli proletariátu (socialistické strany) na kompromisu. Existující vlastnická práva zůstávají zachována. Nárok na důchod z majetku je garantován.

Proletariát za to získává sociální jistoty, které musí zaplatit střední třída. Tedy skupina lidí, která žádné sociální výpomoci nepotřebuje, ale nežije z kapitálu, takže musí pracovat (více kvalifikovaní pracovníci, živnostníci, drobní podnikatelé).

Dočasná opatření zdaňující práci přešla ve standard. Přidalo se progresivní zdanění pod záminkou zdanění bohatých. Tuto demagogii společnost na základě nepřetržité propagandy téměř přijala. Ve skutečnosti oligarchové neplatí téměř žádné daně. Celý systém zdanění je přenášení daňové zátěže na ty, kteří nejvíce pracují a o jejichž práci je největší zájem.

Pro příslušníky střední třídy vznikl prostor ve veřejné správě. Samozřejmě pouze pro ty, kteří jsou loajální s vládnoucím spolkem oligarchů a představitelů proletariátu.

Výše popsaný systém fungoval déle než diktatura proletariátu. Už pár let má také potíže. Střední třída už nedokáže uživit přebujelý stát a dotovat proletariát. Proto nastalo zadlužování. Zadlužování přineslo oligarchům ještě větší zisky. Dnes jsou příjmy z úroků zadlužených států jedním z hlavních zdrojů kapitálových výnosů.

Proletariát žije z vybojovaného práva na důchod z existence. Bez vnějších dotací by životní úroveň proletariátu výrazně klesla, mnozí by bez vnější pomoci nedokázali přežít. Kdysi se o slabší staraly rodiny. Dnes to vše platí nejvíce zdaněná střední třída. Jednotlivci i rodiny, živí zcela cizí jednotlivce i celé rodiny. Náklady na politickobyrokratický aparát (se státem loajální střední třída), na úroky a nájmy (oligarchie) a solidaritu (příživníci a proletariát) už nepokryje ani stále rostoucí zadlužování.

Proletariátu a oligarchii současný stav vyhovuje, ale vnímají, že je ohrožen. Neohrožuje jej revoluce zotročené střední třídy (zatím), ale prosté ekonomické zákonitosti. Oligarchové většinou o neudržitelnosti systému vědí a stěhují svůj kapitál a často už i sebe. Podmínky pro práci střední třídy, která jediná přináší zdroje na financování systému, se stále zhoršují. Proletariát zaplatí na daních méně, než spotřebuje. Oligarchové většinou neplatí žádné daně, naopak často bohatnou pomocí příjmů ze státního rozpočtu.

Ze střední třídy se proto začíná stávat také proletariát (ekonomicky, nikoliv mentálně) a tím vznikají podmínky pro další revoluci. Čím dál více lidí přestává věřit hře na demokracii, kterou pro nás oligarchové organizují.

Autor: Ivo Vašíček | pondělí 8.3.2010 10:55 | karma článku: 31,37 | přečteno: 1790x
  • Další články autora

Ivo Vašíček

Islamisté a Křižáci

V uplynulých týdnech jsem často četl prohlášení o tom, že jsme po teroristických útocích ve Francii ve válce. Taková prohlášení však svědčí o nepochopení situace, protože ve válce jsme už dávno.

21.12.2015 v 16:54 | Karma: 29,57 | Přečteno: 1906x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Budeme spojenci s ISIL v boji proti Rusku?

Už od roku 2006 USA organizují USA změnu režimu v Sýrii. Přestože měla CIA už v roce 2011 informace o tom, že díky americké podpoře syrské „opozice“ vzniká Islámský stát, pokračovali v dodávkách zbraní. Wikileaks.

12.10.2015 v 10:34 | Karma: 44,62 | Přečteno: 5211x | Diskuse| Politika

Ivo Vašíček

Uprchlíci nejsou problém, problémem je naše pokrytectví.

Žijeme v zemi, která je členem NATO. Z pohledu nečlenských zemí, je NATO vojenským útočným uskupením, které plní zájmy vlády USA. Pod vylhanými záminkami napadáme ostatní země a připadá nám to zcela normální.

21.8.2015 v 16:12 | Karma: 31,03 | Přečteno: 2228x | Diskuse| Ostatní

Ivo Vašíček

Řecké referendum - demokracie na podruhé.

Referendum k přijetí podmínek věřitelů navrhl v Řecku Jorgos Papandreu na 4.prosince 2011. Návrh referenda věřitele vyděsil a vyvinuli příslušný tlak na vládu. Předseda vlády nakonec odstoupil, a referendum se nekonalo.

10.7.2015 v 9:23 | Karma: 16,91 | Přečteno: 602x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Důchodový a daňový systém je mimo technologickou realitu.

Současné koncepty výběru daní a financování důchodů vycházejí z technologické reality poloviny minulého století. Důchodový a daňový systém založený na zdanění mezd nemůže dále fungovat.

3.6.2015 v 11:30 | Karma: 28,92 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Ramaphosa byl opět zvolen prezidentem JAR, země se potýká s velkými nerovnostmi

15. června 2024  6:58

Cyril Ramaphosa byl v pátek zvolen prezidentem Jihoafrické republiky na druhé funkční období. Při...

Nej skluzavka, echt Divoký západ, exkurze do Bayernu... Krok za krokem zemí EURA

15. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Německu EURO je Německo. EURO si dělá z Německa, kde fotbal je národní sport, něco jako svoji výkladní...

Chtěl bych Turka v Česku, říká Macinka. Antibabiše má za nejhloupější program

15. června 2024

Premium V uplynulých dnech oslavil 16 let po boku Václava Klause. Ještě na Hradě dělal tehdejšímu...

Kvůli Le Penové ho sesadili. Soud však rozhodl, že šéfem Republikánů zůstává

14. června 2024  21:31

Pařížský soud v pátek zrušil rozhodnutí francouzské konzervativní strany Republikáni (LR), která ve...

  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!