Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
S

stepulka

9. 3. 2010 9:15
Velmi výstižné

Skvělý článek . R^ Jako vždy :-)

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

9. 3. 2010 10:22
Re: Velmi výstižné

Dík

0 0
možnosti
SP

SU P

8. 3. 2010 21:24
Příspěvek

Myslím si, že rozdělení společenosti na oligarchii, střední třídu a proletariát je vyčerpané. Otázka spíše zní jak dlouho se ještě podaří zachovat. Očekávané nepokoje povedou ke snaze jednotlivých skupin vyměnit si svoji roli, ale již vzniklou situací neřeší. Možná je to opravdu počátek konce existence a řízení  států jak je známe dnes a dojde k formování zcela nové struktury světového společenství. Na jedne straně společná komunikace (informace, řízení ) na straně druhé naopak vznik mnohem menších celků (center) než jsou současné státy. Ale i zde se otvírá řada otázek.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

8. 3. 2010 22:06
Re: Příspěvek

Uvažujete spávným směrem. Globální komunikační svoboda někdy i zcela separovaných značně různorodých celků uvnitř nichž žijí lidé podle svých vlastních lokálních pravidel.

0 0
možnosti
LU

pidla

8. 3. 2010 16:51
Myslím,

že střední vrstva je na revoluční projev moc rozmanitá, různorodá, různonázorová, nevím, jak to lépe nazvat.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

8. 3. 2010 17:01
Re: Myslím,

To máte pravdu, nicméně ve chvíli, kdy lidé už nemají co ztratit nebo se cítí ohrožení existuje společný integrující záměr.

0 0
možnosti
MJ

Martin Jirousek

8. 3. 2010 14:20
Zajímavě

je tento problém probrán zde. Doporučuji shlédnout.  http://mustwatch.hztz.cz/film/zakladni-prijem-grundeinkommen/

0 0
možnosti
MB

MacX

8. 3. 2010 14:36
Re: Zajímavě

Martine, mám rád vaše příspěvky, ale zkusil jste se zamyslet na financovatelností takového "základnáho příjmu"? Autoři filmu navrhují DPH, ale to by těžko stačilo. Hlavně ne u nás, kde je vnitřní trh slabý a 80% produkce se exportuje. 

Druhá potíž. Základní příjem by umožnil lidem, kteří v naší společnosti vykonávají otrockou práci, aby ji nemuseli vykonávat. Neviditelná ruka trhu nyní vtipně nahrazuje bič otrokáře, ale bez toho se asi zatím neobejdeme. Nevím, co by se po zavedení základního příjmu dělo.

0 0
možnosti

jrc

8. 3. 2010 14:14
Vážený kolego, samozřejmě karma !

Výborný analycký a logický rozbor vývoje společnosti. Čím víc roste nespokojenost, tím víc se musí posilovat veřejná správa s mocenskou složkou, aby ochránila vládnoucí oligarchii. Správa systému se neustále zdražuje a střední vrstva společnosti, která to živí, chudne. Bourání sociálních systémů pomocí reforem, samozřejmě následně zhoršuje životní podmínky, pro chudší vrstvy společnosti. 

Chudší vrstva společnosti se již nedá považovat za dělnický proletariát, protože do ní spadá, stále větší množství vzdělané, střední vrstvy společnosti. A tak ta historie střídání systémů, poběží dokolečka, dokud nepříjde lepší systémové uspořádání lidské společnosti, které vytvoří udržitelné podmínky pro přijatelný život všech lidí. 

Nic potěšitelného pro majetková práva oligarchů. Další revoluční změně systému nejde zabránit. Jde jen o to, kde a kdy to začne. Amerika, nebo Evropa, Řecko, nebo Německo, či Rusko ?

Jste výborný, měl by jste se pokusit napsat nový Kapitál pro 21. století !

 

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

8. 3. 2010 17:05
Re: Vážený kolego, samozřejmě karma !

Dík, jsem přesvědčen, že budoucnost je v globální komunikaci a regionální diferenciaci. Pracovat globálně žít regionálně. Dovedu si představit více typů upořádání koexistujících i např. v ČR. Něco jako byl Hongkong v Číně.

0 0
možnosti

haes

8. 3. 2010 14:03
Fakt to nelze řešit?

Karma R^!!!

Fakt to nelze nějak řešit? Fakt to musí skončit likvidací střední třídy? Další revolucí? Opravdu musíme rezignovat na naději, že demokracie ještě alespoň trošičku funguje?

Samozřejmě za popisovaný stav může stát. Je to stát, kdo pomocí daní vyždíme tu střední třídu. Je to stát, kdo dotuje proletariát, aby zůstával v jakési "narkóze", aby držel hubu a krok. Je to stát, který spravuje penězovod z kapes střední třídy do kapes oligarchie. Je to stát, který vytváří takovou legislativu, která ve svém důsledu zdůvodňuje existenci nestřídmé byrokracie.

Fakt by to nešlo vyřešit ve volbách?

http://www.svobodni.cz

0 0
možnosti
AB

[eT]

8. 3. 2010 14:31
Re: Fakt to nelze řešit?

25% obyvatel má IQ < 95 + státní zaměstnanci (DP, ČD, úřady) + média. Kéž bych se mýlil,ale souhlasím s autorem. V nedaleké budoucnosti nás čekají po Evropě občanské války a sociální bouře.

Poděkujme socialistům ať rudým, zeleným či oranžovým. A poděkujme bývalé pravici, která je dnes již socialistická. Ač se porůznu za pravici různé strany vydávají, tak v Evropě prakticky nejsou nikde ve vládě skutečné pravicové strany, jen převlečení socialisté :-/

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

8. 3. 2010 17:21
Re: jak to cele funguje

Zajímavé, i když jsou tam dílčí položky se kterými nesouhlasím. Koncepčně téměř shoda. Já však vše vnímám v globálních interakcích, ty přinášejí zcela nové prvky, působící mnohem závažněji. Naše lokální problémy tím budou smeteny jako nevýznamné.

0 0
možnosti
K

Kvetuska55

8. 3. 2010 11:38
A nešlo by to selským rozumem?

A každý ať začne hezky u sebe. Zamyslete se kde se stala chyba, že rodina, jako základ státu, nefunguje. Proč se vtlouká ženám, že jejich "kariéra" je důležitější než úkol mít a slušně vychovat děti. Proč se 55letá babička má honit za pár šupu dalších 10 let v zaměstnání, než aby se doma starala o vnoučata? Proč se budují předražená sociální zařízení pro staré lidi a jejich rodina se o své stařečky nestará? Proč má být na jedoho důchodce jeden byt, kde různé takyslužby typu "neziskových" instalují drahé hlídací systémy? Na tohle opravdu nevydělá ani oligarchie (i když ta také jen spotřebovává) a vůbec už ne střední třída. Ano lidi, začněte u sebe a nebudete se muset bát důchodového věku potažmo budoucnosti.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

8. 3. 2010 11:43
Re: A nešlo by to selským rozumem?

To vše se děje právě z těch důvodů, které jsem popsal. Je to až důsledek. Dokud bude nezpochybnitelné právo na důchod z existence bude se to dále zhoršovat.

0 0
možnosti
LM

Aaron71

8. 3. 2010 11:21
Přesně tak

A Kalousek už tu koalici TOP09 a ČSSD připustil taky.

0 0
možnosti
M

machinist

8. 3. 2010 11:18
hm, jestli to chapu dobre, tak

pokud oligarchove jako skutecni vladci vsech prostredku (vcetne statnich) nebudou ochotni vice dotovat stredni tridu a proletariat dockame se Marxova 'kdy se vladnouci trida nemohla chovat jinak a kdy proletariat take nemohl jednat jinak' a nezbyde nez hledat nejakou novou Auroru. Pokud poroste mnozstvi lidi zavislych na 'oligarchicke podpore' rychleji nez potreba ci chut tuto podporu poskytovat bude nutne pristoupit ke snizovani poctu zavislych lidi valkou nebo vakcinaci (jak nam vysvetlil mecenas tohoto zpusobu regulace populacniho rustu Bill Gates, jeden z oligarchu). Neceka nas nic pekneho a to jsem dnes optimisticky naladen.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!