Proč bychom se dřeli, Číňani to zmáknou!

Řecko je jednou z prvních zemí, ve které se projevila nefunkčnost současného systému řízení některých států.

Řecko od ostatních členů Evropské unie obdrželo půjčku v objemu 14,5 miliardy eur od MMF 5,5 miliardy eur. Ostatní členové EU na tom nejsou o mnoho lépe. Snaží se však krach Řecka co nejvíce oddálit. Nic víc. Systém řízení většiny západních zemí je v současné době pro řízení států nevhodný. Politici už dávno vzdali vize prosperity, nyní se pouze snaží udržet kolabující systém co nejdéle v chodu.

Tento týden navštívila Řecko čínská delegace vedená místopředsedou čínské vlády pro průmysl Čang-Te-ťiang.

"Jednali jsme s Číňany o dalších možných investicích, zejména v turistickém ruchu a infrastruktuře," řekl novinářům bez dalších podrobností řecký vicepremiér Theodoros Pangalos.

Některé konkrétní výsledky jsou však již známy:

Řecké rejdařské firmy objednaly od čínské loďařské skupiny Cosco 15 nákladních lodí. Čínská stavební společnost BCEGI Group získala kontrakt na výstavbu hotelových a nákupních komplexů. Řecký telekomunikační podnik OTE objednal technologie od čínské Huawei Technologies.

Nákupy od Číňanů zdůvodňují jejich ekonomickou výhodností a tím, že zadlužené Řecko musí nyní tvrdě šetřit.

Šetří se i jinde. V Polsku objednávají výstavbu dálnic také od Číňanů. I u nás získala kontrakt na zabezpečení komunikačních technologií v době předsednictví v EU čínská firma. Nákupy jsou jistě ekonomicky výhodné.

Práci přeci „zmáknou Číňani“, tak proč se „dřít“. Nemusíme přeci nic dělat, stačí si půjčit, ne?

Pokud to někomu připadá jako ekonomická sebevražda je buď extremista nebo blázen. Současní demokratičtí politici přeci vědí, že je to tak správně, a jejich lid jim věří. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivo Vašíček | čtvrtek 17.6.2010 11:23 | karma článku: 35,14 | přečteno: 3045x