Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politická strana X

Na politické scéně není žádná politická strana, které bych mohl uvěřit, že dokáže dobře vládnout a garantovat svobodnou budoucnost. Nezbývá mi nic jiného, než si nějakou vymyslet. Jaká by asi měla být?

1.   Hlavní cíl:

Vytvořit dlouhodobě bezpečné prostředí pro život svobodných občanů.


  • Co nejdříve splatit státní dluh

  • Zvýšit úroveň vnější bezpečnosti

  • Zvýšit úroveň vnitřní bezpečnosti

  • Zvýšit úroveň vymahatelnosti práva

  • Garantovat lidskou svobodu

2.   Metody a postup

Finance

Současný stav, při kterém jsou rozpočtové výdaje vyšší, než příjmy je krizový. Placení úroků ochuzuje každý další státní rozpočet. Současná rozpočtová politika je nepřehledná, výdaje jsou prakticky nekontrolovatené. Výdaje se plánují na základě minulých výdajů, výkony se vůbec nezohledňují.

Sestavení státního rozpočtu musí předcházet kompletní přehodnocení všech typů výdajů. Nejprve musí být ve veřejné diskusi vydefinovány produkty státu:


  • CO A PROČ STÁT POSKYTUJE?

Všechny produkty státu musí být konkrétně pojmenovány. Musí být zcela zřejmé, jaký účel má každý jednotlivý produkt státu.


  • KOMU PRODUKTY STÁTU SLOUŽÍ?

U každého produktu musí být určen rozsah jeho užití jednotlivými subjekty (děti, důchodci, pracující, nezaměstnaní, malé firmy,  veké firmy, politici, úředníci, přistěhovalci, cizinci…)


  • KOLIK NÁS CO STOJÍ?

Pro každý produkt se vypočtou náklady státu na jeho poskytování (úřady, instituce, organizace).


  • K ČEMU JE TO UŽITEČNÉ?

Určí se konkrétní přínosy každého produktu státu.


  • CO, KDO POTŘEBUJE?.

Na základě výše uvedené analýzy bude vytvořen návrh produktů, které bude stát poskytovat. Návrh musí zcela jednoznačně určovat, co bude komu stát v jakém rozsahu poskytovat.


  • CO NÁS BUDE STÁT SPLNĚNÍ NAŠICH PŘÁNÍ?

Na základě schváleného návrhu produktů státu bude provedena kalkulace nákladů na poskytování těchto produktů. Budou akceptovány návrhy garantovaného efektivnějšího (nižší náklady při stejném výstupu) alternativního způsobu poskytnutí produktu.


  • CO SI MŮŽEME DOVOLIT?

V případě, že budou kalkulované náklady vyšší než plánované příjmy státního rozpočtu, musí být rozsah plánovaného poskytování služeb redukován. Musí být dosaženo rozpočtového přebytku, který umožní snížit současné zadlužení.


  • KDO DOSTANE PENÍZE Z ROZPOČTU?

Prostředky státního rozpočtu budou určovány na produkt. Úřady (včetně ministerstev) a instituce dostanou pouze prostředky na realizaci schválených produktů. Organizace, které neposkytují schválené produkty, budou zrušeny.


  • KONTROLA

Skutečné výkony (poskytované produkty) musí všichni poskytovatelé pravidelně (nejlépe měsíčně, tak jak je tomu v každé seriozní firmě) zveřejňovat. Současně musí se stejnou pravidelností zveřejňovat své výdaje. Tyto informace musí být zcela jednoznačné a přehledné, všem občanům centrálně přístupné.

Vnější bezpečnost

Současná situace ve světě se vyvíjí nebezpečným směrem. Ekonomická a vojenská rovnováha odrážela rozdělení moci mezi státy a umožňovala mír. Rovnováha je narušena a její změny jsou nezpochybnitelným trendem (růst ekonomického vlivu Číny a Asijských států, růst vojenské síly muslimských států). Riziko vojenských konfliktů, které obvykle doprovázejí mocenské přeskupování, narůstá.

Obrana země se musí opírat o spojenectví s mocností, která disponuje jadernými zbraněmi. Základním prvkem zvyšujícím bezpečnost země je připravenost obyvatelstva řešit kritické a krizové situace. Důležitým bezpečnostním prvkem je připravenost kritické infrastruktury odolávat různým typům útoků.


  • SPOJENECTVÍ

Základem strategických dohod musí být i naše vlastní užitečnost pro spojence. Jednostranné užívání ochrany nás staví do role parazita.


  • PŘIPRAVENOST

Všichni občané by měli vědět, jak mají postupovat v kritických situacích. Voda, elektřina, přeprava, komunikace, organizace pomoci apod. Připravenost omezí i škody způsobené přírodními živly.


  • BOJESCHOPNOST

Každý občan by měl být schopen identifikovat zjevná nebezpečí a znát postup, jak nejlépe chránit svůj život. Každý občan musí umět manipulovat se základními zbraněmi.


  • INFRASTRUKTURA

Kritická infrastruktura (energie, paliva, voda) musí být připravená na možná umyslná poškození. Zvýšení možností náhradních řešení omezí i škody vznikající při živelných pohromách.

Vnitřní bezpečnost

Běžný občan musí vynakládat značné prostředky na ochranu svého majetku. Oběti drobných krádeží už začínají rezignovat na jejich oznamování policii, protože vědí, žeto nemá smysl. Zahraniční organizované gangy na našem území efektivně „podnikají“. Korupce ve veřejné správě se stala naprostým standardem.

Základním prvkem vnitřní bezpečnosti jsou jednoznačná pravidla, která lze snadno kontrolovat. Omezování některých práv je nutným zlem, bez něhož se nemůžeme s kriminalitou vypořádat.


  • PRÁVNÍ DISKRIMINACE ZLOČINCŮ

Každý bezúhonný občan musí být při sporu s pachatelem trestného činu ve výhodnějším nadřazeném postavení. Pachatel úmyslného trestného činu pozbývá při jeho páchání jakékoliv právní ochrany.


  • TRANSPARENTNOST PŘÍJMŮ

Každý občan musí být schopen prokázat původ svého majetku a svých příjmů. Neprokázané příjmy jsou považovány za příjmy z trestné činnosti.


  • LIKVIDACE TRHU S KRADENÝM ZBOŽÍM

Každý prodejce musí být schopen prokázat původ prodávaného zboží. Prodává-li někdo prokazatelně kradené zboží a nedokáže-li jednoznačně identifikovat jeho dodavatele je považován za usvědčeného zloděje se všemi právními důsledky.


  • ÚČINNÉ TRESTY

Důsledně musí být rozlišováno mezi úmyslnými a neúmyslnými trestnými činy. Před pachateli opakovaně páchájícími úmyslné trestné činny se společnost musí chránit natrvalo. Do trestního práva budou zařazeny nucené práce a trest smrti.


  • OCHRANA PŘED ZAHRANIČNÍMI ZLOČINCI

Při porušení zákazu vstupu na naše území vyhoštěnými cizinci budou tito cizinci exemplárně potrestáni. Cizinci, kteří budou usvědčeni z úmyslného trestného činu, budou po výkonu trestu vyhoštěni. Okamžitě mohou být vyhoštěni i jeho rodinní příslušníci.

Vymahatelnost práva

Současné soudy jsou schopny ve stejné věci rozhodnout zcela opačně. Složitost a nejednoznačnost zákonů je zcela účelová (advokátní lobby) a přitom zbytečná.  Na rozhodnutí soudu se čeká neúměrně dlouho. Práce soudců je nekontrolovatelná a snadno ovlivnitelná.

Soudní rozhodování je už od podstaty velice náchylné na korupci, proto je nezbytné možnou korupci co nejvíce ztížit. Současně je nutné soudní rozhodování zjednodušit a zrychlit.


  • JEDNOZNAČNÁ PRAVIDLA

Zjednodušení maximálního množství zákonů do jednoznačné výkladové podoby včetně parametrů. Rozhodování se následně uskuteční porovnáním faktů se zákonnými parametry.


  • VEŘEJNÁ KONTROLA

Posílení role laiků v rozhodovacím procesu. Zapojení všech občanů do možnosti být členem poroty (povinnost i právo).


  • PROTIKORUPČNÍ OPATŘENÍ

Prokázaný pokus o korupci či zastrašování soudců nebo porotců musí být přísně trestán, jako velice závážný úmyslný trestný čin.

Starobní důchody

Lidé, kteří pracují nebo pracovali, zaplatili (a zaměstnavatelé za ně také) státu nemalé částky, které byly určeny na důchod. Stát tyto prostředky zcela utratil, čímž vytvořil skrytý dluh vůči těmto občanům. Budoucí příjmy nemohou garantovat vyplácení starobních důchodů v příštích letech.

Občanům, kteří kdykoliv v minulosti platili státní sociální pojištění, stát vydá dluhopisy v příslušné o inflaci navýšené hodnotě. Vyplácení důchodů důchodcům, kteří již důchod pobírají, bude pokračovat a bude rozpočtováno jako dluh minulých období. Stát nebude v budoucnu řešit starobní důchody. Tuto odpovědnost zcela ponechá na občanech samotných. Stát bude pouze provádět kontrolu soukromých důchodových fondů a nést odpovědnost za bezpečnost u nich uložených prostředků.

Sociální péče

Mnoho lidí automaticky předpokládá, že za jejich životní úroveň nese odpovědnost stát, tedy jejich spoluobčané. Vzniká tím dojem, že lidé mají právo na nějakou garantovanou životní úroveň. Důsledkem je postupné vyprchávání odpovědnosti občanů za vlastní osud a kladení rostoucích požadavků na stát, od kterého požadují to, co si vlastní pílí nedokáží pořídit.

Nějaké procento lidí může mít potíže s vlastním přežitím. Za tyto potíže nenese odpovědnost ani stát, ani jiní občané. Příčinou může být nedokonalost přírody nebo vlastní rozhodnutí. Stát přesto z humálních důvodů vyčlení část prostředků na sociální podporu těchto nešťastníků. Na sociální výdaje bude vyčleněna dlouhodobě konstantní částka. Tuto částku může rozdělit mezi potřebné jimi zvolený zástupce, dle dohodnutých pravidel. Výše sociální podpory nebude nijak garantovaná. Lze předpokládat, že bude kolísat podle toho, kolik bude sociálně potřebných. Čím více bude sociálně potřebných, tím méně na každého vyjde. Když jich bude méně, zbyde na každého více. Tato samoregulace spolehlivě zabrání neoprávněnému čerpání sociálních podpor.

Zdravotnictví

Současný systém zdravotní péče garantuje stejnou úroveň péče všem, bez ohledu na to, jaký podíl na poškození svého zdraví nese občan. Není zohledňován ani podíl na financování zdravotní péče. Celková výše vybraných prostředků na zdravotní péči je však limitována příjmy. Nutně tak musí být i limity v poskytované péči a mnohdy musí být péče selektivně redukována, což vytváří korupční prostředí. Dlouhodobé působení tohoto systému celkově snížilo osobní odpovědnost občanů za péči o vlastní zdraví.

Stát musí umožnit občanům, aby sami rozhodovali o významu zdravotní péče pro sebe a své rodiny. Solidární systém zdravotní péče je formou sociální výpomoci. Služby zdravotnictví hrazené ze sociálních fondů musí mít stanoveno garantované pásmo úrovně zdravotní péče, které bude v souladu s možnými výdaji.Komerční zdravotní pojištění nemusí být pro občany povinné a jeho úroveň může být přizpůsobena potřebám a možnostem různých skupin pojištěnců. U některých profesí může být komerční pojištění zaměstnanců pro zaměstnavatele povinné. Komerční pojišťovny mohou stanovovat různé podmínky pojištění na základě rizikového chování pojištěnce. Stát musí kontrolovat práci zdravotních pojišťoven a garantovat jejich stabilitu. Přímé platby za zdravotní péči mohou být propláceny zaměstnavatelem, který je může zahrnout do nákladů.

Příjmy státu

Ve společnosti je propagandou vytvářen dojem, že je spravedlivé, aby státu platili lidé za služby podle svých příjmů. Přitom však těm, kteří platí více, vznikají paradoxně menší práva, než těm kteří platí méně. Daně nejsou stanovovány, tak aby přinášely maximální příjmy, ale tak aby uspokojily závist části občanů.

Stát musí od občanů a firem vybrat dostatečné množsví prostředků, které umožní zaplatit výdaje a umořovat dluhy. Výška zdanění musí být tedy co nevyšší, nicméně nesmí zvyšovat náklady na produkci. Maximální výška zdanění musí vyplývat ze situace na mezinárodním trhu. Daně se totiž promítnou do cen exportovaných produktů, které musejí být konkurenceschopné.

Spravedlivou daň, tedy od každého stejnou částku nelze od lidí vybírat, protože je jejich výkonnost značně rozdílná. Ti úspěšnější proto musí zaplatit více, není to spravedlnost, ale nezbytná solidarita. Daňový progres může být realizován stejným procentem zdanění příjmů.Další daňové příjmy lze získat zdaňením některých produktů, které jsou zbytné (člověk se může uskromit a střídmý se bez nich obejde). Zdanění cigaret a alkoholu může být rozšířeno o daně s ostatních drog. Mohou být navíc zdaněny telekomunikační služby (hlavně GSM), zvýšena silniční daň. Lze zdanit i elektrickou energii nad určitý limit spotřeby. Po uhrazení státních dluhů lze daně snížit na přijatelné minimum.

Svoboda

Byrokratické vlády vytvářejí dojem, že lidé nemají vlastní vůli a odpovědnost a nedokáží se samostatně rozhodovat. Proto omezují prezentaci názorů a zakazují lidem nebezpečné aktivity. Regulacemi přeměńují společnost na stádo snadno ovladatelných nesamostatných jedinců bez vlastní vůle.

Svoboda slova nemůže být žádným způsobem omezována. Prezentace prokazatelné lži, však musí, pro jejího šiřitele znamenat odpovědnost za všechny škody, které v důsledku prezentace lži vzniknou.

Konzumace drog je projevem svobodné vůle občanů. Ohrožování nebo obtěžování ostatních občanů pod vlivem jakýchkoli drog musí být přísně trestáno (i když nedošlo k eskalaci rizika). Stejně tak musí být přísně trestáno podstrčení jakékoliv drogy k nevědomé konzumaci, či poskytnutí drogy maldistvým či nesvéprávným osobám. Stát nenese žádnou odpovědnost za vznik drogových závislostí, a případná poškození zdraví.

Každý soukromý zaměstnavatel musí mít právo libovolně vybírat své zaměstnance. Diskriminační podmínky však musí takový zaměstnavatel veřejně deklarovat.

Každý má právo libovolně nakládat se svým životem a tělem.

Nikdo nemá nárok na jakoukoliv pomoc ostatních, nevyplýváli to ze smluvních závazků.

Svobodné chování jednotlivců nesmí omezovat svobodného chování ostatních.

Svobodu občanů lze omezit pouze v situaci, kdy jsou v ohrožení lidské životy a majetek a současně není časový prostor na příslušné informování.

3.   Členská základna

Členové strany:


  • mohou být pouze lidé, kteří platí nebo platili daně, což dokládají potvrzením finančního úřadu (minimální částka za život zaplacených daní odpovídá dani, kterou zaplatí za jeden rok občan s průměrným příjmem).

  • musí být schopni doložit původ veškerého svého majetku.

  • se zříkají sociálních podpor pro sebe a své rodiny.
Autor: Ivo Vašíček | neděle 4.11.2007 10:27 | karma článku: 21,32 | přečteno: 1223x
  • Další články autora

Ivo Vašíček

Islamisté a Křižáci

V uplynulých týdnech jsem často četl prohlášení o tom, že jsme po teroristických útocích ve Francii ve válce. Taková prohlášení však svědčí o nepochopení situace, protože ve válce jsme už dávno.

21.12.2015 v 16:54 | Karma: 29,57 | Přečteno: 1907x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Budeme spojenci s ISIL v boji proti Rusku?

Už od roku 2006 USA organizují USA změnu režimu v Sýrii. Přestože měla CIA už v roce 2011 informace o tom, že díky americké podpoře syrské „opozice“ vzniká Islámský stát, pokračovali v dodávkách zbraní. Wikileaks.

12.10.2015 v 10:34 | Karma: 44,62 | Přečteno: 5211x | Diskuse| Politika

Ivo Vašíček

Uprchlíci nejsou problém, problémem je naše pokrytectví.

Žijeme v zemi, která je členem NATO. Z pohledu nečlenských zemí, je NATO vojenským útočným uskupením, které plní zájmy vlády USA. Pod vylhanými záminkami napadáme ostatní země a připadá nám to zcela normální.

21.8.2015 v 16:12 | Karma: 31,03 | Přečteno: 2228x | Diskuse| Ostatní

Ivo Vašíček

Řecké referendum - demokracie na podruhé.

Referendum k přijetí podmínek věřitelů navrhl v Řecku Jorgos Papandreu na 4.prosince 2011. Návrh referenda věřitele vyděsil a vyvinuli příslušný tlak na vládu. Předseda vlády nakonec odstoupil, a referendum se nekonalo.

10.7.2015 v 9:23 | Karma: 16,91 | Přečteno: 602x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Důchodový a daňový systém je mimo technologickou realitu.

Současné koncepty výběru daní a financování důchodů vycházejí z technologické reality poloviny minulého století. Důchodový a daňový systém založený na zdanění mezd nemůže dále fungovat.

3.6.2015 v 11:30 | Karma: 28,92 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Džungle koloběžkářů. Ignorují předpisy, bývají i opilí. Policie řeší také bitky

2. července 2024

Premium Jezdci na koloběžkách zavinili letos od začátku roku do května 89 nehod. Rádi se také perou s...

Raději rezignuji! Kandidáti ve Francii nechtějí tříštit síly proti Le Penové

1. července 2024  18:27,  aktualizováno  22:20

Nejméně 179 kandidátů převážně z řad levice či z bloku prezidenta Emmanuela Macrona se v pondělí...

Museli použít dron. Chorvatští záchranáři našli tělo pohřešované Češky

1. července 2024  21:41,  aktualizováno  21:44

Chorvatští záchranáři našli v neděli po třídenní pátrací akci tělo Češky, která byla pohřešována v...

  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!