Mnoho produktů, málo peněz.

Peníze a celý finanční systém jsou důležitými prostředky směny. Ve světě existuje mnoho různých peněz. Důvěra v peníze vyplývá z jejich schopnosti být garantovanou poukázkou na produkty.

Množství obchodovaných produktů je určováno množstvím peněz. Jedinou vyjímkou jsou bártrové obchody (je jich však minimum). Nabídka produktů roste díky rostoucí produktivitě a zapojování rostoucího množství lidí do procesu globální směny.

Když je na trhu více produktů než peněz, zůstávají v ekonomice nesměněné produkty. Směnit lze pouze zboží, na které jsou k dispozici peníze. Současná globální ekonomika produkuje více zboží, než je v ní peněz.

Pozn.:Zkuste si představit modelový trhu dvou subjektů. Každý produkuje 50 ks zboží v hodnotě 1peníz za 1ks. Pokud zvýší produktivitu a vyrobí např 80ks, bude na trhu 130ks zboží a 100peněz. 30ks vyrobených navíc není možné pomocí peněz směnit.

Množství peněz v ekonomikách je ovlivňováno mnoha faktory. Ke zvýšení množství peněz nejvíce přispívají úvěry. Kdyby banky půjčovaly pouze uložené peníze, bylo by množství peněz v ekonomice stále stejné. Multiplikační efekt řízený centrálními bankami umožňuje půjčit více peněz, než jich reálně existuje.

Současná globální ekonomika produkuje více zboží, než je v ní peněz. Množství produktů neustále roste. I přes masivní zadlužování je v některých ekonomikách stále málo peněz. Mnoho peněz mizí v důsledku snižování úvěrové multiplikace. Splátky úvěrů zvyšují stabilitu bank (zjednodušeně-snižují poměr mezi dluhy a vklady).

Americké dolary používané ke směně na trzích mimo USA, na americkém trhu chybí. Americká ekonomika je schopna produkovat více zboží, než je v ní peněz. Američané za své USD nakupují produkty v zahraničí. Čína a další země inkasované USD „umrtvují“ navyšováním devizových rezerv.

Množství nabízených produktů ovlivňují lidé a firmy, množství peněz řídí centrální banky. Produktivita výroby a propojenost trhů neustále narůstají. Zaostávání v globální konkurenceschopnosti odliv peněz umocňuje (chybí prostředky na investice).

Navýšení množství peněz lze provést celkem jednoduše, stačí peníze „vytisknout“. Je tu však riziko ohrožení důvěry v peníze.  Účastníkům směny může vadit, že emitent peněz nedodává za peníze produkt a získává tak produkty zadarmo.

Pro zachování finančního systému je nutné navýšit množství peněz tak, aby v ně zůstala zachována důvěra. Dokud se však v některých ekonomikách nenavýší množství peněz, budou v nich narůstat problémy s neprodanými produkty.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivo Vašíček | pondělí 4.10.2010 11:20 | karma článku: 17,38 | přečteno: 1911x