Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PG

gofry2

17. 10. 2010 15:00
chyba v príklade

V príklade o nepredajnosti 30ks produktov je zásadná chyba.

 

Autor píše, že výrobca zvýši efektivitu a vyrobí 80ks produktov miesto 50ks. Bohužiaľ autor zabudol, že to znamená, že tých 80ks vyrobí za úplne rovnaké náklady ako tých 50ks. Tj. v efektívnejšom prípade vyrobí za 50 peňazí 80ks, tj. 1ks už nestojí 1 peniaz, ale 0,625 peňazí a žiadna tlač nových peňazí nie je potrebná.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

17. 10. 2010 17:34
Re: chyba v príklade

Výrobky nevznikají z peněz, za peníze se prodávají. Jestliže je na trhu 50 peněz prodá jen za 50 peněz (na ceně nezáleží), protože víc peněz nexistuje.

0 0
možnosti
PG

gofry2

17. 10. 2010 14:56
peniaze ako vlastnosť vecí

Problém je, že drvivá väčšina ľudí uvažuje o peniazoch úplne zle. Medzi týchto ľudí patrí aj autor a donedávna aj ja. Považujeme peniaze za nejakú špecifickú vec, ale peniaze sú v skutočnosti VLASTNOSŤOU ľubovoľného objektu, podobne ako farba, hustota a podobne. Táto vlastnosť by sa mohla volať napríklad "peňažnosť" veci. Ak napríklad peňažnosť zlata a striebra je veľmi vysoká, tak peňažnosť trebárs bane (důl) je úplne mizivá. To ale nič nemení na veci, že obe veci tú vlastnosť majú a oboje sa ako peniaze použiť dajú.

 

To znamená, že nikdy nemôže byť menej peňazí ako výrobkov, lebo každý výrobok je zároveň peniazom. Peňazí je teda vždy úplne rovnako ako výrobkov. Tento prirodzený rovnovážny stav bohužiaľ narušujú vlády a nútia svojich občanov, aby obrázkom historických osobností, prípadne obrázkom mostov a okien (euro) prisudzovali ďaleko väčšiu peňažnosť, než v skutočnosti majú. Z tohto potom vznikajú všetky finančné problémy dneška - sú totiž v rozpore s prirodzeným stavom sveta.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

17. 10. 2010 17:41
Re: peniaze ako vlastnosť vecí

Píšete úplné nesmysly. Peníze jsou prostředkem směny.Peněz je tolik kolik je vydáno oběživa a kolik existuje kapitálu. Jsou to celkem jednoznačná čísla. S produktivitou, s objemem výroby a množstvím výrobků množství peněz vůbec nesouvisí. Množství peněz a výrobků mají vliv na cenu. Cena však nejsou peníze. Cena je směnným poměrem mezi penězi a výrobkem. Směnit však můžete jenom tolik výrobků. kolik jich je schopenm někdo zaplatit. Výrobou nevznikají peníze, ale výrobky. V tom je velice podstatný rozdíl. Pokud neprodáte výrobky nezískáte peníze.

0 0
možnosti
PKL

Politicky korektní lež

13. 10. 2010 0:14
no sorry, ale to je pěkný nesmysl

peníze musí představovat reálnou hodnotu, jinak nastane inflace. Problém je v tom, že se vyrábí zboží, které nikdo nepotřebuje, respektive není ochoten za danou cenu koupit. Popřípadě i ten, že kdo to zboží chce koupit nemá peníze. To ale není proto, že by nebylo dostatek bankovek či virtuálních peněz na účtu. To je proto, že sám nedokáže vyrobit, či prodat žádnou protihodnotu.

A ten váš příklad je také zcestný: "Pozn.:Zkuste si představit modelový trh dvou subjektů. Každý

produkuje 50 ks zboží v hodnotě 1peníz za 1ks. Pokud zvýší produktivitu a

vyrobí např 80ks, bude na trhu 130ks zboží a 100peněz. 30ks vyrobených navíc není možné pomocí peněz směnit" Jakto že ne? První člověk má 50 Kč, druhý také. První člověk za prodej svého zboží utrží 50 Kč, druhý taky. takže ten jeden si pořád ještě může to zboží za 30 Kč nakoupit.

0 0
možnosti
PKL

Politicky korektní lež

13. 10. 2010 0:21
Re: no sorry, ale to je pěkný nesmysl

Naopak model B: Člověk A má 100 Kč, člověk B nemá žádné peníze. Pakliže člověk A nekoupí od člověka B žádné zboží, tak bohužel ani sám žádné neprodá. Což mu ale může být jedno, protože zboží člověka je pro něj bezcenné a tím pádem i peníze, protože neexistuje žádné jiné zboží než od člověka B, které by si za ně mohl koupit.

0 0
možnosti
RF

Dinkel

5. 10. 2010 8:12
jednou inflace a podruhé zase deflace

Pane Vašíček:

jednou strašíte inflací a podruhé zase deflací - tak už se rozhodněte :-)

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

5. 10. 2010 9:08
Re: jednou inflace a podruhé zase deflace

Mrzí mne, pokud mé texty vyvolávají strach. Snažím se popsat korelace, které ekonomické teorie ignorují nebo podceňují. Peníze a celý finanční systém jsou prostředkem obchodování a na to se často zapomíná. Ekonomickým problémem je jak přebytek, tak nedostatek peněz. Vyrovnávání množství peněz a produktů není příliš transparentní, v tom vidím problém.

0 0
možnosti

radek.stembera@volny.cz

5. 10. 2010 5:33
a co spotřeba??

a co když nějaký produkt spotřebuji. Např. sním, zničím... peníze se neničí pokud se ošoupou jsou nahrazeny novými. Je li v urč. okamžiku více zboží než peněz je třeba ho dát na sklad, snížit výrobu a počkat až se prodané "spotřebuje". To je samozřejmě možné jen v určitém množství a na určitou dobu... kdo to přežene zkrachuje. Vyrábět něco co se nežádá je hloupost. Na druhou stranu , já osobně si myslím, že číňani nejsou tak špatní metalurgové aby vyráběli v roce 2010 vrtáky co nevydrží to co německé nebo naše vrtáky z roku 1950. Podle mne oni záměrně vyrábí šmejd, aby se rychle "spotřeboval" a mohl se dodávat další a další.... je to mimo jiného prudce neekologické, místo aby si člověk koupil věc na 10 let a více, pořád něco vyhazuje a kupuje, obaly k tomu... to je další věc jak čína škodí světu.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

5. 10. 2010 9:13
Re: a co spotřeba??

Spotřeba se mění se životní úrovní (u někoho jsou to náklady na jídlo, u někoho i na golfový klub). Co se týče Číny, největší problém je výroba kvalitních produktů. Nyní bere práci čínský dělník evropskému. Je jen otázkou času, než bude práce dělníků nahrazena automatickými (robotizovanými) výrobami. Netvůrčí práce nemá budoucnost.

0 0
možnosti
K

kaktusak

4. 10. 2010 19:42
Ano, klesá cena produktů, roste jejich dostupnost,

klesá úsilí potřebné k jejich dosažení, všechno směřuje ke komunismu.

0 0
možnosti
PN

Strasak

5. 10. 2010 7:56
Re: Ano, klesá cena produktů, roste jejich dostupnost,

no že klesá usilí není až tak pravda, spíš lépe využíváme svoji energii a zdroje.

0 0
možnosti
SP

SU P

4. 10. 2010 16:53
+

Hezky podaný článek ...

Takže pokud tomu jako neodborník rozumím správně, řízená inflace jako oddechový čas před katastrofou?

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

4. 10. 2010 17:26
Re: +

Lze to i tak chápat. Nicméně hlavně se zamýšlím nad technickou stránkou věci.

0 0
možnosti
PN

Strasak

4. 10. 2010 13:04
:-)

Množství obchodovaných produktů je určováno množstvím peněz

To teda ani náhodou. Peníze jsou taky jen produktem, který má svou specifickou funkci, umožnit směnu. Peníze by se neměli považovat za něco jiného.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

4. 10. 2010 13:14
Re: :-)

Zda jsou peníze produktem není z hlediska limitování směny podstatné. Jestliže jsou prodkty směňovány protřednictvím peněz, je množství uskutečněných obchodů limitováno množstvím peněz, které lze k relizaco obchodů použít.

0 0
možnosti
PN

burden

4. 10. 2010 11:49
není to skoro opačně?

Právě USA exportuje potištěný papír zvaný dolary a dováží hodnotné zboží. Už 50 let žijí z exportu bezcenného papíru. Toho papíru, který je jako rezervní měna většiny států. Není tomu tak dlouho, kdy se ukázalo, že USA prostě nemá co za tyto deponované papíry nabídnout a kdyby například Čína použila jenom zlomek svých devizových rezerv, tak se dolar totálně zhroutí. Už teď je euro za 1,3 dolaru a za Clintona to bylo přesně obráceně, tedy dolar už třetinu své hodnoty ztratil. No a když se podíváte třeba do dnešních britských listů tak tam naleznete článek "Čína skupuje globální energetické zdroje". Z toho článku (ale i z mnoha jiných) v podstatě vyplývá že Čína hledá po světě jakékoli investice které by jí umožnily zbavit se jejich dolarů prakticky za jakoukoli cenu. Vždyť investuje i do Řeckých dluhopisů, což už musí být výraz naprostého zoufalství. Z toho usuzuji, že Čína již nad dolarem zlomila hůl. Že by Ameriku čekala změna peněz jako ČR v letech 50tých? No, o Ameru se tiše mluví.

0 0
možnosti
F

Fanýs

4. 10. 2010 11:47
Váš příklad

"Pozn.:Zkuste si představit modelový trhu dvou subjektů. Každý

produkuje 50 ks zboží v hodnotě 1peníz za 1ks. Pokud zvýší produktivitu a

vyrobí např 80ks, bude na trhu 130ks zboží a 100peněz. 30ks vyrobených

navíc není možné pomocí peněz směnit." Váš příklad je úplná pitomost. Nikdy se současně nemění všechny peníze za všechny produkty. Na směnu 130 ks zboží po 1 penízu by mi bohatě stačilo třeba 30 penízů, protože konečním cílem směny není držet peníze, ale získat zboží jiné než sám vyrábím a které chci spotřebovávat. Kdyby peněz náhodou bylo opravdu málo, tak stoupne jejich hodnota, ale stále budu v konečném výsledku měnit zboží kus za kus (když ve Vašem případě stál každý kus stejně).

0 0
možnosti