Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kolik lidí poslat na jatka?

Lidská práce je produkt, jako každý jiný. Stejně tak jako suroviny, nebo práce zvířat.

Na začátku minulého století nahradili lidé práci koní železniční a automobilovou přepravou. Miliony koní se staly zbytečnými a skončily na jatkách. Stroje však nahradily i lidskou práci. Miliony lidí se staly díky strojům z ekonomického hlediska zbytečnými.

 

Lidé, kteří vlastnili půdu a stroje, si vystačili z prací obsluhy strojů, ostatní se stali zbytečnými. Vlastníci si mohli vyrobit a směňovat své produkty v rostoucím komfortu i bez nich. Lidé však nejsou koně a nenechají se zabít, dokázali si vybojovat násilím své právo na život. Práce se mezi lidi naředila a zkrátila se pracovní doba. Vznikly i nové produkty z oblasti zábavy a trávení volného času. K řešení rozporu mezi přebytkem pracovní kapacity a její potřebou to však nestačilo (potřebu pracovní kapacity určují vlastníci primárních zdrojů). Počet lidí zredu

kovaly až dvě světové války. Teprve po nich nastala přibližná rovnováha mezi poptávkou a nabídkou pracovní síly. Války posloužily podobně, jako koňská jatka.

 

 

 

 

 

Zjednodušeně lze napsat, že růst produktivity práce snižuje poptávku po práci. Množení lidí zvyšuje nabídku lidské práce. Výsledný rozpor snižuje cenu práce. Cena práce klesá až na hranici reprodukčních schopností pracovní síly.

Sociální systémy a úvěry umožňují překonat krátkodobé výchylky v poptávce po lidské práci. Vytvářejí časový prostor pro vznik a zařazení nových produktů do procesu směny. Nové produkty zvyšují komfort života, důsledkem je růst životní úrovně. Celkově roste spotřeba. Růst spotřeby je nezbytný pro absorbování převisu nabídky pracovní síly.

Současné sociální a úvěrové systémy však také uměle zvýšily náklady na pracovní sílu. Na růstu ceny pracovní síly se podílí také snížená reprodukce lidí v těchto zemích. Vzhledem k jedinečnosti některých produktů dokázaly západní firmy úspěšně uplatnit své produkty na globálním trhu. Prodávali tím i drahou práci svých zaměstnanců.

Situace se však změnila, s příchodem větší globalizace trhů. Pracovní síla migruje po celém světě, na místě výroby přestává záležet. Důsledkem je, že firmy v tzv. západních zemích nedokáží při využití domácí pracovní síly konkurovat na světových trzích. Chtějí-li firmy přežít, nemohou nakupovat předraženou pracovní sílu. Státy se snažily postupně eskalující situaci řešit pomocí úvěrů, regulací a sociálních systémů. Účinek těchto nástrojů se však již téměř vyčerpal. Současně však tyto zásahy do trhu (podotýkám, že jistě dobře míněné) způsobily další nákladovou zátěž všech ekonomických subjektů.

Potřeba neustálého růstu je často komunisty a socialisty kritizována. Nicméně regulace, jejichž vrcholem je centrálně plánovaná ekonomika nic neřeší. Zastaví či zpomalí růst převisu pracovní síly, zastaví či zpomalí však i růst životní úrovně a celkový vývoj společnosti. Problém vyplývající z exaktních zákonitostí tím nevyřeší, jen oddálí jeho příchod. Regulacemi spoutané a zpomalené ekonomiky ztrácejí schopnost konkurovat těm méně regulovaným. Dostávají se do závislosti, případně ztrácejí schopnost vojenské obrany svého území.

Globální konkurence umožńuje nákup všech potřebných komodit, včetně lidské práce za ty nejvýhodnější ceny. Díky tomu životní úroveň v mnoha západních zemích nebývale vzrostla. Problém však je, že vzrostla na dluh. Dlouho skrývaný rozpor mezi nereálným oceněním práce na západě a její globální cenou, se projevil v okamžiku, když vznikla vážná pochybnost o schopnosti dlužníků splatit své dluhy.

Ve vzniklé panice si mnoho investorů uvědomilo, že firmy, které vlastní nebo jim půjčili, nejsou schopny generovat zisk a splácet dluhy. Firma, která dlouhodobě neprodukuje zisk je bezcená a takových je dnes na západě mnoho.

V panice poslední doby se stále více množí názory a z nich vyplývající zásahy do ekonomiky, které celou situaci ještě zhoršují a vyostřují. Takzvané nalití peněz do bank, automobilek či jiných firem problémy pouze rovnoměrněji rozloží na celé ekonomiky. Hlavní rozpor – vyšší cena západní pracovní síly, než cena pracovní síly globálně tržní se tím nevyřeší.

Systém směřuje zcela zákonitě k rovnováze. V rovnováze bude tehdy, když na Zemi zůstane taková kapacita pracovní síly, kterou dokáží využít vlastníci primárních zdrojů (půda, suroviny). Všichni ostatní jsou přebyteční. Vzhledem k tomu, že na Zemi žije 6,7 miliardy lidí, znamená to významnou redukci. Neuvádím to proto, že by se mi to líbilo, ale proto, abychom věděli, před jakou hrozbou stojíme. Většina z nás se může stát velice snadno zbytečnými.

S problémy převisu nabídky pracovní síly se lidé setkávají již po tisíciletí. Dříve přebytečnou pracovní sílu pohltila výstavba pyramid či chrámů. Dnes by podobně mohla pomoci kolonizace Měsíce či Marsu. Ostatně stavba galér a kolonizace vzdálených kontinentů měly v šestnáctém století také příznivý ekonomický účinek.

Dobývání kosmu může výrazně zvýšit poptávku po vysoce kvalifikované pracovní síle. Problém však je s financováním takových projektů (např. USA nebudou schopny minimálně 5 let cestovat na oběžnou dráhu). Dnes už je většina aktiv v držení zahraničních subjektů. Západní civilizaci zbyly převážně dluhy. Možná by někdo dokázal přemluvit Číňany, Indy či Araby, aby si objednali výstavbu hotelů na Marsu a Měsíci. Možná je to politická utopie, ale ekonomicky by to jistě fungovalo.

Autor: Ivo Vašíček | neděle 30.11.2008 14:55 | karma článku: 26,28 | přečteno: 3042x
  • Další články autora

Ivo Vašíček

Islamisté a Křižáci

V uplynulých týdnech jsem často četl prohlášení o tom, že jsme po teroristických útocích ve Francii ve válce. Taková prohlášení však svědčí o nepochopení situace, protože ve válce jsme už dávno.

21.12.2015 v 16:54 | Karma: 29,57 | Přečteno: 1907x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Budeme spojenci s ISIL v boji proti Rusku?

Už od roku 2006 USA organizují USA změnu režimu v Sýrii. Přestože měla CIA už v roce 2011 informace o tom, že díky americké podpoře syrské „opozice“ vzniká Islámský stát, pokračovali v dodávkách zbraní. Wikileaks.

12.10.2015 v 10:34 | Karma: 44,62 | Přečteno: 5211x | Diskuse| Politika

Ivo Vašíček

Uprchlíci nejsou problém, problémem je naše pokrytectví.

Žijeme v zemi, která je členem NATO. Z pohledu nečlenských zemí, je NATO vojenským útočným uskupením, které plní zájmy vlády USA. Pod vylhanými záminkami napadáme ostatní země a připadá nám to zcela normální.

21.8.2015 v 16:12 | Karma: 31,03 | Přečteno: 2228x | Diskuse| Ostatní

Ivo Vašíček

Řecké referendum - demokracie na podruhé.

Referendum k přijetí podmínek věřitelů navrhl v Řecku Jorgos Papandreu na 4.prosince 2011. Návrh referenda věřitele vyděsil a vyvinuli příslušný tlak na vládu. Předseda vlády nakonec odstoupil, a referendum se nekonalo.

10.7.2015 v 9:23 | Karma: 16,91 | Přečteno: 602x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Důchodový a daňový systém je mimo technologickou realitu.

Současné koncepty výběru daní a financování důchodů vycházejí z technologické reality poloviny minulého století. Důchodový a daňový systém založený na zdanění mezd nemůže dále fungovat.

3.6.2015 v 11:30 | Karma: 28,92 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

Sesuvy půdy v Kyrgyzstánu mají sedm obětí, pět z nich jsou děti

29. června 2024  21:15

Sedm lidí včetně pěti dětí zemřelo na jihu Kyrgyzstánu při sesuvech půdy. Informovala o tom v...

V AfD si nechali staré vedení. Na demonstraci se vážně zranili dva policisté

29. června 2024  13:03,  aktualizováno  20:53

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybrala jako své...

Pozor na jahody. Ve Švédsku z jejich prodeje těží i gang vedený vládcem Jahodou

29. června 2024  20:30

Že se stačí podívat, jestli nejsou pomačkané nebo nahnilé? Švédové nakupující jahody od stánkařů u...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!