Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
L

Luborka

3. 12. 2008 17:57
Kolik lidí?

No možná tam za čas půjdem všichni:

http://www.denik.cz/ze_sveta/britanie_asteroid20081203.html

0 0
možnosti
A

andy2000

1. 12. 2008 22:40
Neee

Proboha ne. Ludwig von Mises, Lidské jednání, nebo třeba M.Rothbard, Man Economy, State, na internetu.

Ve zkratce: práce je nespecifický faktor, a (zatím) je práce vzácnější než kapitál. V důsledku toho bude nárůst množství kapitálu vést k RŮSTU mezd, což je mimochodem přesně to, co se děje, a to prakticky všude.

Ten moment, kdy by kapitál byl vzácnější než práce, by vznikl tehdy, když by člověk bez dalšího kapitálu nebyl schopen zlepšit ničí situaci. A to jen tak nenastane.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

2. 12. 2008 9:42
kapitál je relativní

nebo alespoň strukturovaný. Ten finanční, či v know-how se může stát velice snadno zcela bezceným. Primární zdroje (zcela elementárně půda-pozemek) však tvoří základ na kterém vše závisí. Práce je aplikována až na nich. Zdroje  získávané z pozemku pomocí práce jsou další prací rozvíjeny, jsou však zcela primárním vstupem. Možnosti práce jsou dále rozvíjeny recyklováním již spotřebovaných zdrojů. Nezávislost na primárních zdrojích by vznikla teprve tehdy, kdyby člověk dokázal vytvořit uzavřený recyklující systém - nezávislá kosmická loď s vlastním systémem. Vlastníci primárních zdrojů mohou teoreticky směňovat vzájemně a rozhodnout o množství práce, kterou potřebují. Práce bez přístupu ke zdrojům je bezcená.  

0 0
možnosti
PM

mfdnes-bulvar

1. 12. 2008 12:42
to autor

ten mail, co vam nedosel, jsem vam zkusil poslat znovu, tentokrat na adresu, kterou mate uvedenou vasi vizitky, mejte se

0 0
možnosti
JK

Terrurek

1. 12. 2008 11:42
???

plánovanému hgospodářství vytýkáte že zastavuje/zpomaluje růst životní úrovně. Nepochopil jsem však k čemu je ten faktor tolik důležitej... mě by nevadilo jezdit vlakem na páru, telku přepínat čudlíkem... a chybějcí úroveň zdravotní péče by lidstvu jen prospěla (hurá díky lekářům může mít impotrent dítě a porodí další impotenty, ty si vezmou mojí dceru a přijdu i k impotentním vnukům juchů)

0 0
možnosti
S

socialni.darwinista

1. 12. 2008 9:11
Priroda si poradi

Predem velky obdiv autorovi za trpelivost v diskusi, to se casto nevidi ..

K tematu: Priroda si sama poradi, prijde valka,nemoc ..ap.

0 0
možnosti
K

kaktusak

1. 12. 2008 1:01
Lidí není nadbytek

"Potřeba neustálého růstu je často komunisty kritizována." To slyším prvně. Většina lidí na Zemi žije v chudobě, růst je tedy nutný.

"Regulacemi spoutané a zpomalené ekonomiky ztrácejí schopnost konkurovat těm méně regulovaným." To neplatí obecně. Plánovitá ekonomika zajišťovala po desetiletí rychlejší růst, než tržní. Až potom vyčerpala svůj potenciál.

"na Zemi zůstane taková kapacita pracovní síly, kterou dokáží využít vlastníci primárních zdrojů" To bych neřekl. Omezené zdroje je také možno účinněji zpracovávat. A protože jsou omezené, měly by být vyloučeny ze soukromého vlastnictví.

Když bude v rozvojových zemích růst životní úroveň, vzroste tam i cena práce, spotřeba, bude tam kratší pracovní doba, dražší sociální systém... Takže se odliv firem ze Západu zastaví.

Těch zneužívatelů sociálních dávek zas tolik není. V Praze a ve středních Čechách momentálně skoro nikdo. V čem je problém? 

0 0
možnosti
O

Obludni_K

1. 12. 2008 12:24
Se přidám...

Přebytečnou pracovní sílu pohltila stavba pyramid a podobně? Tomu říkám svěží, neotřelý pohled na věc :-) A totéž s inzerovanou rovnováhou - "tehdy, když na zemi zůstane taková kapacita pracovní síly, kterou dokáží

využít vlastníci primárních zdrojů (půda, suroviny). Všichni ostatní

jsou přebyteční." Jo? A za čí útraty by si vlastníci budovali svůj blahobyt, nebýt takzvaných "všech ostatních"? ;-D Ono ne všechno je tak prosté jak autor vidí, dokonce ani prosté prohlášení "systém směřuje zcela zákonitě k rovnováze". Rovnováha (mezi kým a čím ostatně?) může být samosebou stavem systému; ale není žádným "zhůry daným" zákonem...

0 0
možnosti
MJ

Martin Jirousek

30. 11. 2008 21:27
Chyba je v systému

Konkurence. Kdyby si lidé navzájem nekonkurovali, ale naopak kooperovali, mohla by se celková pracovní doba zkrátit na zlomek dnešních osmi hodin. Konkurence jako taková s sebou nese náklady na analýzy, reklamu a spoustu zbytečných činností, které by v systému kooperace odpadly. Stejně se k takovému systému lidstvo propracuje. Protože v současné době je jasná nadvýroba a lidé nemají peníze tuto SVOJI VLASTNÍ PRODUKCI odkoupit.

0 0
možnosti
PM

mfdnes-bulvar

30. 11. 2008 21:29
Re: Chyba je v systému

a jeeeeeje, uz je to tady, jeste tu chybi ten fiala a nas triumvirat nejvetsich, ale nepochopenych, teoretiku dnesni doby bude kompletni;-D

0 0
možnosti
I

IJNovak

30. 11. 2008 18:43
vymyslet smysluplné projekty pro rozvoj lidí

to by znamenalo osvícené vládce a ne slibující populisty v čele států, potlačit neustálou ekonomiku řešení, to lze poměřovat u jednoduchého manuálního výkonu, ale všude mít kletbu cenové výhodnosti, znám nákupčího v Penny,co  lepší rohlík dražší o 15 halířů nekoupí a to má na rohlíku 150% přirážku. Péče o vodu, sídla, energie,lesy,toky, krajinu, odpadky, chov užitkových zvířat, tolik práce, co musíme zvládnout. Zločince a lháře na jatka ihned zítra!!!

0 0
možnosti
PA

agu

30. 11. 2008 18:57
Re: vymyslet smysluplné projekty pro rozvoj lidí

ano a o tom to je... fajn, tak to jsme alespon dva. ted to jeste vysvetlit tem ostatnim :-) jenze sliby jak to bude ruzovoucke se poslouchaji lepe...

0 0
možnosti
MV

Martin V

30. 11. 2008 18:41
trošku problém

pár problémů s kterými nepočítáte:

- čím více lidí, tím více je toho třeba vyrobit

- zvyšující se "bohatství" lidstva, lidé chtějí utrácet za "zbytečnosti" co ještě před 100 lety nikdo nepotřebova, je tedy potřeba ty věci vyrábět a prodávat.

Kdyby to co píšete byla pravda, tak by posledních několik tisíc let asi nefungoval systém práce, tak jak funguje.

0 0
možnosti
PA

agu

30. 11. 2008 18:59
Re: trošku problém

ano, jenze to "vice vyrobit" uz nevyrabeji lide, ale stroje s minimalni obsluhou lidi, ktera je velice levne placena... no a ty tisice let... to prave neni pravda. poslednich sto let funguje jenom diky tem valkam a predtim nefungoval...

0 0
možnosti
PA

agu

30. 11. 2008 18:24
ano, mate pravdu

funguje to tak i v kazde male firme. kdyz je dostatek zamestnancu, prace kazdeho z nich ztrati v ocich zamestnavatele na hodnote. kdyz zacne ubyvat prace, jsou zamestnanci bezcenni. kdyz jich je malo (a je problem sehnat nove), zacne byt jejich prace cenna = draha. kdyz se koupi novy stroj, ktery usnadni praci zamestnacum... neni treba pokracovat... neni potreba ukazovat to na makrocislech... proste jsme ted v pr.eli...  jenom doufam, ze na jatka pujdou nejdriv ti co odvedli malo na danich ;-)

0 0
možnosti
I

IJNovak

30. 11. 2008 21:50
Re: ano, mate pravdu

nejvyšší přidaná hodnota je dodávka díla na klíč, např. elektrárny, cementárny cukrovary atd. Ale protože nám od r.1990 vládli úplní blbci (co se nám nevyplatí to si dovezem výrok premiéra 1992) tak jsme prodali zbrojovky petrochemii,chemii, sklo,keramiku cementy vl.všechny stav. hmoty, likérky pivovary vodárny plyn, odpadky a vše co šlo. Obchod je plně v rukou cizinců, kteří mají o cca 30% vyšší ceny než  v SRN, Takže již víte koho na jatka??? zkorumpované loutky a zloděje i ve st. podnicích ČEZu jak oblbují lid. Koupili si elektřinu draze aŤ si nechají a prodávají dnes levnější hlupáci v Moravia Energo jim podobní idi:oté. Tento podvod chrání stát.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!