Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak dluhy ovlivňují spotřebu.

Dluh může být dvojí. Když si na dluh pořídíte něco, co dokážete provozovat tak, že vás ten provoz živí nebo usnadňuje žití a dluhy nerostou, je to efektivně využitý dluh. Je to důkaz toho, že ty peníze dokážete využít lépe než ten, kdo je půjčuje.

Druhým typem je dluh spotřební. Dlužník nemá vyváženou pozici na trhu. Má větší spotřebu, než výkon. Takový dluh krátkodobě situaci zlepšuje, ale dlouhodobě snižuje životní úroveň dlužníka, tedy i jeho spotřebu. Tento dluh je zotročující.

Pokud někdo dokáže z trhu získávat více zdrojů, než spotřebuje, roste jeho majetek. Pokud investuje „do hmoty“ zvyšuje dlouhodobou stabilitu regionu – infrastruktura, budovy, technologické vybavení. Pokud investuje do dluhů (poskytuje půjčky), získává možnost žít z úroků. Při určité míře úspor může věřitel žít bez práce jen z úroků (nejčastěji tak přirozeně žili lidé ve stáří). Z úroků lze žít i bohatnout.

Dlužníci si půjčují za účelem okamžité směny peněz za produkty, uvádějí peníze do oběhu. Růst dluhů zvyšuje objem směny na trhu, roste tím poptávka. Rozšíření trhů je však jen dočasné. Jakmile začne dlužník splácet, omezuje o splátky svoji spotřebu. Dlouhodobě se efekt zvýšení spotřeby musí vrátit v jejím poklesu. Trh, který při zadlužování rostl, se při splácení dluhů zase zmenšuje. Zcela zákonitě se musí po zadlužení trh „smrsknout na nižší úroveň“ než na jaké byl před zadlužením. Dlužník musí splácet nejen dluh, ale i úrok. O úrok tedy také sníží svoji spotřebu a tím ji sníží pod úroveň, na které byla jeho spotřeba před zadlužením.

Pokud se množství dluhů a jejich splátek příliš dynamicky nemění, jsou změny v poptávce na trhu jen mírné. Růst životní úrovně byl způsobován převážně růstem produktivity. Politický kolaps sovětského bloku však prudce rozšířil západní trhy.

Objem evropské směny rostl ve dvou vlnách. Obyvatelé východního bloku prudce zvýšili svoji spotřebu i investice. Za produkty lidé dali své úspory, svůj movitý majetek i majetek z privatizace. Druhá vlna růstu trhů přišla s všeobecným zadlužováním.

Trh neustále rostl, rostla poptávka. Rostla životní úroveň na západě i na východě. Rostla však především na základě spotřeby dříve akumulovaného bohatství a nárůstu dluhů (produktivita samozřejmě rostla také). Úspory a mejetek se spotřebovaly do konce tisíciletí. Dluhy nafukovaly trh později, saturují po deseti letech. Nyní už většina lidí a firem dluhy splácí. O peníze na splátky dluhů a úroků se snížily možnosti spotřeby. Náběhová hrana z dluhového boomu už pominula.

Před pádem železné opony byla spotřeba obyvatel východního bloku regulací omezena. S demokracií tyto regulace padly a začala bezuzdná spotřeba. Zvýšení poptávky v bývalém východním bloku, zvýšilo potřeby výrobních kapacit na celém světě. Nyní se však trhy propadají na původní úroveň, která odpovídá reálnému stavu produktivity. Přebytečné výrobní kapacity jsou vystaveny mnohem tvrdší konkurenci. Z trhu musí zcela zákonitě někdo „zmizet“, obvykle ti nejslabší a nejméně efektivní.

Významně roste tlak na nižší ceny a náklady. V globální ekonomice si konkurují téměř všechny regiony. Regiony, ve kterých lze vyrábět efektivněji, v důsledku recese posilují. V jiných regionech ekonomiky upadají. Dnes už lze pracovní sílu nakoupit téměř kdekoliv na planetě Zemi.

Občané tzv. vyspělých států ztrácejí konkurenceschopnost na trhu práce. Zvykli si na růst životní úrovně. Zpočátku byl způsobován růstem produktivity, později pomocí nákupů na dluh. Teď se musí vrátit k realitě, jejíž úroveň nikdo netuší.

Autor: Ivo Vašíček | pátek 16.7.2010 18:05 | karma článku: 40,85 | přečteno: 8156x
  • Další články autora

Ivo Vašíček

Islamisté a Křižáci

V uplynulých týdnech jsem často četl prohlášení o tom, že jsme po teroristických útocích ve Francii ve válce. Taková prohlášení však svědčí o nepochopení situace, protože ve válce jsme už dávno.

21.12.2015 v 16:54 | Karma: 29,57 | Přečteno: 1907x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Budeme spojenci s ISIL v boji proti Rusku?

Už od roku 2006 USA organizují USA změnu režimu v Sýrii. Přestože měla CIA už v roce 2011 informace o tom, že díky americké podpoře syrské „opozice“ vzniká Islámský stát, pokračovali v dodávkách zbraní. Wikileaks.

12.10.2015 v 10:34 | Karma: 44,62 | Přečteno: 5211x | Diskuse| Politika

Ivo Vašíček

Uprchlíci nejsou problém, problémem je naše pokrytectví.

Žijeme v zemi, která je členem NATO. Z pohledu nečlenských zemí, je NATO vojenským útočným uskupením, které plní zájmy vlády USA. Pod vylhanými záminkami napadáme ostatní země a připadá nám to zcela normální.

21.8.2015 v 16:12 | Karma: 31,03 | Přečteno: 2228x | Diskuse| Ostatní

Ivo Vašíček

Řecké referendum - demokracie na podruhé.

Referendum k přijetí podmínek věřitelů navrhl v Řecku Jorgos Papandreu na 4.prosince 2011. Návrh referenda věřitele vyděsil a vyvinuli příslušný tlak na vládu. Předseda vlády nakonec odstoupil, a referendum se nekonalo.

10.7.2015 v 9:23 | Karma: 16,91 | Přečteno: 602x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Důchodový a daňový systém je mimo technologickou realitu.

Současné koncepty výběru daní a financování důchodů vycházejí z technologické reality poloviny minulého století. Důchodový a daňový systém založený na zdanění mezd nemůže dále fungovat.

3.6.2015 v 11:30 | Karma: 28,92 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Město duchů Kirjat Šmona. Ostřelovaný sever Izraele, o němž se nemluví

23. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Domy zničené raketami a dělostřeleckými granáty, žáci, kteří nemohou složit maturitu, požáry...

Rajchl má sponzory, kteří o darech nic nevědí. Pokud jdou vůbec dohledat

23. června 2024

Premium Strany a koalice musely tři dny před evropskými volbami zveřejnit na svých webových stránkách...

Prach bitvy opláchl v Suezu, jeho fotka stvrdila bleskový triumf Izraele

23. června 2024

Seriál Izraelský voják s tmavýma očima a zářivým úsměvem se stal ze dne na den hrdinou svého národa....

Egypt odebral licence 16 firmám kvůli pouti do Mekky, klienti měli běžná víza

22. června 2024  21:50

Egyptský premiér Mustafá Madbúlí v sobotu nařídil, aby bylo zbaveno licence šestnáct cestovních...

Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.
Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.

Máte ve své koupelně starou žehličku na vlasy nebo fén? V oblasti vlasové péče došlo v poslední době k obrovským inovacím. Je ale opravdu nutné...

  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!