Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
S

stepulka

18. 7. 2010 19:53
Nejvíc je pro mne

důležitá informace, že krach je pouhá změna :-). O to méně se pak člověk bojí. A strach je horší než cokoliv jiného.

Ze spotřební půjčky bych snad ani nemohla mít radost.

Pěkný den. R^:-)

0 0
možnosti
S

Satyriana

18. 7. 2010 8:48
Já se vzniku PS

moc nedivím. Stačilo mi vyslechnout povídání paní hostinské z jihu Čech. OSA tam řádila jak tajfun. V rodinném domku provozují sezónní hospůdku, měli tam tv - co já vím, především na sportovní přenosy. Slízali se tam chlapi ke společnému fandění. Tak jsem to viděla před rokem. Letos tam tv nebyla, paní platila OSA pokutu - někdo tam tv bez jejího vědomí (!) vyfotil. Přes dvacet tisíc. Agenti OSA tam prošmejdili kde co, ba i finančák platil pokutu - za rádia v kanclech.

Když vezmu, že veřejně kopírované mé vlastní listiny jsou zpoplatněny také částí poplatku pro OSA, připadá mi to obludné. A vlastně jsem autor, když jde o metodické listy a podobně, které nějak musím rozmnožit na poslední chvíli. Kde se tedy ztrácí mé peníze, co by mi OSA měla vypolatit, když chrání autoprská práva? Má právo vybírat za autory, kteří nejsou v jejím svazu?!

Jo-karma za článek:-)

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

18. 7. 2010 11:33
Re: Já se vzniku PS

Dík.

0 0
možnosti
AR

AdaZBrna

18. 7. 2010 0:26
zajímavý článek

ještě zajímavější diskuze o pirátství, argumenty pana Vašíčka mě přesvědčily a věřím, že změna, kterou předpovídá, nastane (nejen v hudebním průmyslu).

0 0
možnosti
VE

Vírou eser

18. 7. 2010 0:48
Re: zajímavý článek

Zajímavé strana s názory bez politické veteše, ale pochybuji, že by se jich ujali investoři do politiky a když jim nikdo nekoupí oslavné články a palec nahoru v TV programech, šanci jim nedávám.

0 0
možnosti
K

kaktusak

18. 7. 2010 0:05
Jakýpak růst spotřeby?

Průměrná spotřeba v naší zemi rostla od války neustále, posledních 20 let v tomto ohledu nijak zvlášť nevybočuje.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

18. 7. 2010 11:44
Re: Jakýpak růst spotřeby?

Před rokem 1989 byla spotřeba regulována. Růst spotřeby však odpovídal růstu produktivity. Ta však na západě rostla rychleji. Proto tam také měli vyšší životní úroveň. Po roce 1989 produktivita možná rostla také rychleji, ale hlavním stimulem spotřeby byl rozprodej majetku (lidé např. prodali akcie z kupónovky a peníze utratili) a dluhy (úvěrový boom po r. 2000). Většina nových domů je na dluh, auta na leasing, spotřební úvěry, firemní úvěry - to vše vrhlo na trh spotřebu na kterou lidé neměli.

0 0
možnosti
PH

kostej_

17. 7. 2010 22:50
co je to "reálný stav produktivity"?

Produktivita v současnosti přece v pohodě stíhá uspokojit potřeby (alespoň co se týče prvních dvou světů), problém nastane až v případě, kdy kapitál věřitelů naroste do takové výše, že už nebude možné ho reálně směnit. Ten by pak v nerozumných rukách vedl k pádu ekonomiky postavené na měně onoho kapitálu.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

17. 7. 2010 23:21
Re: co je to "reálný stav produktivity"?

Pod pojmem reálný stav produktivity si představuji jako HDP, který je produkován s vyrovnaným rozpočtem a bez růstu zadlužení všech subjektů (souhrnně). Tedy na jakou životní úroveň ten region má.

Regiony, které se zadlužují nejsou schopny vyprodukovat tolik zdrojů, kolik jich potřebují. Mají tedy jako celek nižší produktivitu než potřebují.

0 0
možnosti
DF

wasabi2

17. 7. 2010 21:50
F.A.Hayek

Trochu náročnější text na pochopení, ale bezesporu fundovanější než tento autorův pokus o analýzu dopadu dluhové spotřeby v kontextu posledních 20 let, poskytuje dílo F.A.Hayeka.

Pokud máte zájem o ekonomii přečtěte si něco od něj(F.A.H.), autorův příspěvek i přes snahu, moc ucelený a přehledně vyargumentovaný není.

0 0
možnosti
V

VKZ

17. 7. 2010 19:08
To je vsechno fajn az a na to.

V globalni ekonomice je cena vseho deformovana spekulaci v pomeru 11MIL/7MLD.

Mam 7 MLD spotrebitelu ale cena je vytvarena 11MIL spekulantu. Tzn pravdepodobnost realnosti ceny cehokoli je cca 0.0016.

Globalni trh zacne fungovat tehdy az tehdy pokud bude primejch spekulantu tolik kolik je spotrebitelu. Respective kazdej bude moci spekulovat na svou vlastni spotrebu. Tim dojde k ustaleni vykyvu a bude klid.

Do te doby to bude chaos jako to je. 

0 0
možnosti
VE

Vírou eser

17. 7. 2010 18:02
Přímo školní a učebnicové a jednoduše podané

Předem Vás ovšem lituji, tady jste na blogu iDnes. Také jsem v diskusích něco podobného občas uvedl, ale potrefené husy se ozvaly a kejhaly o komunistech a jistém mém členství v KSČ. Ovšem chvála Bohu, že tady ty diskuse jsou, jinak bych nemohl své poznatky nikdy vyjádřit. Bohužel jsem OSVČ a jako taková si nemohu něco takového dovolit, nemohu se přece posmívat hlouposti svých zákazníků, když z nich žiji. Pravda, také doplácím na jejich nižší koupěschopnost, ale zase nemohou tak rychle stoupat ceny a životní náklady a tak je houby zle. R^

0 0
možnosti
H

halalik

17. 7. 2010 15:53
hmm

To jsem nějak nepochopil. Když dlužník přece splácí dluhy, tak je splácí věřiteli, a ten věřitel pak může realizovat zpět na úkor dlužníka vyšší spotřebu než svou obvyklou. Spotřeba součtu dlužník+věřitel by pak tedy měla být konstantní.

Jenže s moderními dluhy dnešního světa je problém v tom, že věřitel v právem slova smyslu neexistuje. Do ekonomiky se skrz banky pumpují další a další peníze a vytvářejí se vpravdě virtuální věřitelé. Ale i těm je třeba splácet, protože jinak by se muselo říci na plnou hubu, že peníze jsou vlastně polozadarmo, a celý tento "kolotoč" s pumpujícíma penězma je jen kvůli tomu, aby se uměle zvyšovala spotřeba a konzum.

0 0
možnosti
JH

jirha

17. 7. 2010 15:57
Re: hmm

To je bohužel pokroucený pohled na finanční kapitál který nám dal soudruh Marx. Je to teorie o prosté a rozšířené reprodukci navíc malinko komplikovaná řízenou inflací. Technicky zjednodušeně řečeno inflace má vyrovnat úroveň rozšířené spotřeby tak aby se stalo spotřebou prostou tedy aby netvořila nadhodnotu.

0 0
možnosti
Q

qwerty1234561

17. 7. 2010 15:37
alternativa

je hranice a obchod opět omezit, tak abychom globální pracovní síle nemuseli konkurovat.

to se pro blaho lidí vyplatí i za cenu ztráty globálního produktu (mobily 5. generace a další hlouposti, které ve skutečnosti pro důstojný život nejsou potřeba, na rozdíl od jistot a důstojných pracovních podmínek)

odpovězte prosím

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

17. 7. 2010 15:51
Re: alternativa

Dnes to však lze řešit jen v rámci EU. Samostatné řešení pro ČR by bylo značně komplikované.

Řešení vidím v naprosté změně daňového a pseudodaňového systému (zdrav. + soc.). Daňová zátěž práce (v jakékoliv podobě) se musí zrušit. naopak se musí zdanit spotřeba a majetek. Ochrana majetku a následky spotřeby vyvolávají náklady, řeší to i přirozenou progresi. Auta mohou mít DPH klidně přes 50%. Lze celkem exaktně určit jaké náklady jaký majetek a jaká spotřeba vyvolávají.

Dočasné omezení dovozů bude pro "vzpamatování" zřejmě nezbytné.

0 0
možnosti
  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!