Generační konflikt vychází ze sporu o Internet.

Internet zcela mění objektivní realitu. Internet se stal důležitým výrobním a komunikačním prostředkem.

Podíl práce na Internetu bude dále narůstat. V průmyslu bude brzy pracovat jen pár procent lidí. Práci v průmyslu nahradí automatizace a práce lidí v rozvojových zemích. Podobný přerod se odehrával v devatenáctém století. Pracovní síla se přelila ze zemědělství do průmyslu. Ve dvacátém století pracovalo v naší zemi nejvíce lidí v průmyslu. To už se nebude opakovat. Vývoj jde dál, společnost se tomu musí přizpůsobit. Trh se celkem přirozeně přesouvá z ulic na Internet. Internet mění realitu infomační explozí. Lidé mají víc informací, bohužel jen někteří.

Křeče zanikajícího kopírovacího průmyslu indikují rozpor mezi uspořádáním společnosti a realitou. Udržení obchodního modelu copyrightu je na Internetu technicky nemožné. Proto mediální korporace investovali a investují značné prostředky do propagace hesla „Kopírování je krádež“. Snaží se kopírovací monopol udržet morálkou. Morálka na trhu nefunguje, proto prosazují represe.

Když byla dnešní vládnoucí generace mladší, bylo pro ni běžné kopírovat hudbu z magnetofonu na magnetofon. Nikdo nám tehdy do zlodějů nenadával a nepronásledoval výrobce magnetofonů a pásek.

Opakováním nesmyslného tvrzení, že kopírování je krádež se „starý svět“ stále více vzdaluje nastupující generaci a objektivní realitě, která se za dvacet let značně změnila.

Lidé minulého století se křečovitě brání nevyhnutelným změnám. Upřednostňují rigidní pravidla před rozvojem Internetu. Jsou ochotni obětovat Internet v zájmu udržení nesmyslných zastaralých pravidel. Ohrožují tím svobodu a budoucí vývoj.

Pro mladou generaci je svobodný Internet a sdílení samozřejmostí. Jakékoliv omezování Internetu je pro ni nepřípustné. Podvědomě cítí, že je v Internetu naše budoucnost.

Omezování Internetu zpomaluje jeho rozvoj. Internet je budoucím hlavním spotřebitelem lidské práce. Přesun práce na Internet je historická nutnost. Práce v průmyslu bude rychle ubývat, a jinde než na Internetu přibývat nemůže.

Jsem optimista. Internetová generace si Internet ubrání.

Má motivaci, v Internetu je naše budoucnost.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivo Vašíček | středa 1.2.2012 9:00 | karma článku: 25,15 | přečteno: 1845x