Ekonomická sebevražda

Čína má milionové dolarové rezervy. V podobné situaci jsou i ropné státy (OECD). Ekonomové často diskutují nad smyslem těchto peněz. Když USD padne, nebudou mít tyto dolary žádnou hodnotu. Proč tedy tyto země stále Američanům půjčují? Jsou tak hloupí?

Američané kupují čínské výrobky a platí za ně v USD. Číňané si za USD nakoupí potřebný materiál, přidají práci a vyrobí další výrobky. Vyrobí další výrobky pro Američany a pro sebe. Ze zisku z výroby Číňané financují další rozšiřování výroby. Spotřební zboží se už ze své podstaty spotřebovává. Zvyšování spotřeby je naivním cílem západních ekonomů a politiků. Proto Američané kupují stále další výrobky. Když na ně nemají, Číňané jim půjčí.

Číňanům zůstávají úroky a zisky. V USA i jinde (např. v Africe) za ně nakupují pozemky, zlato, diamanty, firmy a další zdroje. Američané prodávají pozemky, firmy a další zdroje a inkasují od Číňanů a Arabů USD. Za obdržené USD nakupují ropu od Arabů a čínské výrobky.

Proces směny bude probíhat tak dlouho, dokud budou mít Číňané možnost kupovat za USD ve světě pozemky, zlato a další zdroje. Ve výsledku tak Američanům zůstane dobrý pocit, že si zajezdili auty, užili si hraček a oblečení, najedli se cukrovinek….Číňanům a Arabům zůstanou pozemky a firmy po celém světě, hromady zlata a diamantů a miliardy dolarových rezerv.

Ty miliardy dolarových rezerv budou bezcenné, ale to je nemusí vůbec trápit jsou to jenom peníze, nějaké potištěné papírky, či čísla v počítačích.

Rozdíl mezi Araby a Číňany je však v tom, že Arabům bude chybět prodaná ropa. Hloupí tedy rozhodně nejsou.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivo Vašíček | středa 14.10.2009 9:45 | karma článku: 41,36 | přečteno: 9604x