Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kion1111

18. 10. 2009 17:45
Karma

R^

0 0
možnosti
JS

Kolumbo

17. 10. 2009 13:53
Jako z Cimrmana

peněženku mi vzít mohou, ale důl, důl mi vzít nemohou, to je taková díra v zemi...Mnozí, co nakoupili majetky v předrevolučním Rusku se taky nestačili divit. Majetky, pokud jejich držitel není obdařen dostatečnou vojenskou silou, je snadné ztratit. Ale číňani žádné majetky v cizině nepotřebují - budou mít technologie, znalosti, dostatečný trh doma a suroviny budou těžit v Africe tak jako dnes evropané a amíci. Evropa se bude moct se svým "sociálním modelem", kde má každý nárok na "evropskou  životní úroveň" zahrabat. Leda , že by ta "evropská úroveň" byla v budoucnu jako ta dnešní čínská.

0 0
možnosti
K

kion1111

18. 10. 2009 15:57
Re: Jako z Cimrmana

Souhlasím naprosto v tom, že vlastnictví jakéhokoli majetku je naprosto k smíchu není-li dostatečně podpořen a chráněn silou vojenskouR^!!

0 0
možnosti
I

IJNovak

16. 10. 2009 0:17
Války jsou o sur.zdroje, o vodu, o vliv, pak o prachy

Z ČSFR ekonomiky  zmizela první stavební výroba=cementárny, kamenolomy, pískovny, cihelny, keramičky,atd=sur.zdroje, pak "kapitalisté" převzali pivo,cukr,líh, a dnes jdou po orné půdě tj.výrobní základně zempotr.komplexu! Ti chytří kouipili okamžitě své konkurenty, ti hloupý podplatili Dlouhé a ten jim podniky nechal zlikvidovat(Poldi,ČKD,...!)

Např výrobek s nejvyšší přidanou hodnotou ve strojírenství je rybářský háček (1kg výrobků = až 300 USD)! Za ČSFR snad první převzatá a zavřená výroba (Svaz invalidů je vyráběl)! Dnes nemají invalidé co dělat (skládat tužky za 0,30Kč/kus) a na háčku by mohli mít až 6,00Kč/ks (h. pstruhy)

Nemáme-li národohospodáře u moci, ale jenom 20let zloděje, tak jsme dosáhli IMPLOZi systému a nevíme jak 100hoven! Svět přeje připraveným, ne hloupým šaškům! Kdo nám co půjčí, kdo od nás co koupí? Nemáme vlastní exp.financování! Připravíme kontrakt a pak nám banky řeknou,úvěr neschválen,nebo jinak dodavatel z F nebo SRN!

0 0
možnosti
I

IJNovak

16. 10. 2009 0:33
Re: Války jsou o sur.zdroje, o vodu, o vliv, pak o prachy

Jsme-li zpracovatelská země 160 let, tak si nemůžeme myslet, že na naše atropology a politology čeká svět, proč je vůbec vychováváme? Protože se k moci dostali již po 20 let šašci a zloději! Nastává společenská výzva změny, ne IMPLOZi systému, ale pokus o záchranu řízené až omezené demokracie, výběr vzdělaných odborníků podle jistého klíče podílu  na HDP dle resortů, zavedení přísné kontroly výkonnosti všech zaměstnanců (nejen ekonomické - i to IV zvládne) a využít sílícího tlaku na mocné (události na PF ZČU Plzeň dokládá potřebu renesance vztahů a povinností)!

 Jednoduchou koncepci zdravého státu, moc prosím o úvahy!!! Velmi aktuální téma, popisovat příčiny kolapsu, který přijde až po III.WW známe, ale chtějme to změnit!!! A všichni!!! Výzva dne!

0 0
možnosti
ZH

Zani

15. 10. 2009 19:52
Dneska Karma

Dneksa jste shrnul, to, co ví každej gramotnej člověk, kterej čte něco jiného než Blesk. Zasloužená karma. Jsem si ale taky přečetl Váš Politický systém pro 21.st. A to jsem teda kulil voči. Co jste kouřil? Tohle nebyl obyčejnej joint.  :) Já Vám popíši co by se stalo, kdyby se zavedlo to co jste tam popsal. Kapitalisté - vlastníci majetku si nechaj zvolit svýho Capo di tutti capi. Pak si v parlamentu, kde seděj jenom oni,  odhlasujou sloučení soběstačných i nesoběstačných, pod záminkou omezení úřední agendy s tím spojené. Zavede se povinost pracovat. pro koho nebude práce , půjde do tábora, kde bude čekat až se pro něj práce najde.  Dnešní kapitalista, totiž nejni kapitalista z meziválečného období. Kapitalista dneska na práci prdí. Zaplatí si managera, ten sedře z lidí klidně kůži, jen aby byl u kapitalisty hezkej a dostal prémie. Zapoměl jste na lidskou povahu.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

15. 10. 2009 20:13
Re: Dneska Karma

Z neměnnosti lidské povahy vycházím. K tomu co uvádíte není žádný důvod a ani to není možné. Lidé jsou pořád stejní, Vy však ve své spekulaci uvádíte: Kapitalista dneska na práci prdí. Zaplatí si managera, ten sedře z lidí klidně kůži, jen aby byl u kapitalisty hezkej a dostal prémie. Já s tím souhlasím a počítám s tím i ve své koncepci, jen jsem si jist, že to tak bylo vždycky. Celé je to o tom, co je komu umožněno, kapitalista, narozdíl od lůzy není hloupý a dovede si spočítat co se mu dlouhodobě vyplatí a také se o tom nechá od kvalitního manažera přesvědčit. Stabilního růstu bohatství dosahují ti, kteří dokáží vybalancovat užitek pro všechny zainteresované (tzv. win,win,win). Když někdo z lidí dře kůži může rychle bohatnout, ale rychle také skončí, na tom nelze založit dlouhodobý prosperující byznys. Stejně tak nemůže fungovat firma, která neprodukuje zisky. Musí být prostě spokojeni všichni - to je to nejsložitější, ale je to základ.

0 0
možnosti
S

st.st

15. 10. 2009 11:47
Na to jste přišel sám nebo Vám někdo pomáhal?

;-D

0 0
možnosti
S

st.st

15. 10. 2009 11:48
Re: Na to jste přišel sám nebo Vám někdo pomáhal?

(pozn. reakce na skeptický optimista)

0 0
možnosti
SO

skeptický optimista

15. 10. 2009 11:14
Konzistentnost názorů

Blog pana Vašíčka je pozoruhodný konzistentností názorů. Hlavní myšlenkou je, de facto, že jediný způsob jak přežít ve světové konkurenci je odhodit snahy o sociální spravedlnost a degradovat 80% obyvatelstva na levnou otročící pracovní sílu, bez  sociálních i jiných práv (jak je to například v Číně). Pak bude Evropa ekonomicky silná. Otázkou je, co z té ekonomické síly bude těch 80% námezdných pracovníků mít. Nic. Je cílem ekonomická síla států nebo spokojený (i když třeba skromný) život jednotlivce? Já si myslím, že to druhé. Jednotlivec je přece středobodem pravicové filozofie. Přístup pana Vašíčka je kolektivistický - lidi chápe jako masu, sloužící k dosahování dobrých makroekonomických parametrů.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

15. 10. 2009 12:48
Re: Konzistentnost názorů

Často se stává, že mi někdo připisuje šíření nějaké ideologie. Často je to ideologie pokaždé jiná. Záleží na tom, komu se mé závěry nelíbí. Skutečností však je, že já popisuji jevy a zákonistosti zcela bez emocí a pocitů. Mnohé ze zákonitostí, které mi z analytických rozborů vyplývají se mi nelíbí. Nicméně jsem si vědom, že na mých pocitech nezáleží. V Číně vládne oligarchie a je na vzestupu, to je fakt. V Evropě vládne demokracie a ta je v úpadku to je také fakt. Není to tím, že je oligarchie lepší než demokracie. Je to tím, že má každé společenské uspořádání omezenou životnost a zpočátku je vždy nejvýkonnější.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

15. 10. 2009 10:25
Nejde jen o Čínu

V ČR po r. 1989 probíhala podobná směna např. s Německem, proto v ČR chybí kapitál. Omlouvám se, pokud to vyznívá jednostranně. V původním názvu článku, Čína nebyla. Redakční úpravu však chápu.

0 0
možnosti
RH

Rudolf Havlík

15. 10. 2009 9:59
karma

jak jednoduche...:)

0 0
možnosti
TJ

jurtom

15. 10. 2009 9:41
Řešení spočívá ve vysoké kvalifikaci

našich lidí. Jenže té se nedosáhne brečením nad tím, že není kde na efektivní vzdělávání brát, nýbrž v šetření tam, kde jsou finanční prostřekdy vynakládány neefektivně, neřku-li, kde jejimi doslova mrháno!

0 0
možnosti
P

Parabellum

15. 10. 2009 9:56
Re: Řešení spočívá ve vysoké kvalifikaci

K cemu nam bude vice lidi vyucenejch na bakalare ci humanoida? K cemu bude vice pravniku, marketingovych specialistu, odborniku pro verejnou spravu a regionalni rozvoj? K cemu bude vice historiku, politologu, sociologu, ci PR specialistu?

0 0
možnosti
E

Euroklaun

15. 10. 2009 7:56
Číňani ve své nenasytnosti překonali už i židy.

Jo, od té doby, co si Číňané nechali přeložit do čínštiny Marxův kapitál, nic je nezastav (ale jen do té doby, než bude všechno jejich)! Proto půjčují USA peníze na zbraně, aby to, co američané jimi rozbijou, koupili pak za pakatel (viz ropná pole v Iráku).  Mají tak dvojí zisk.

0 0
možnosti
IV

Ivo Vašíček

15. 10. 2009 12:52
Re: Číňani ve své nenasytnosti překonali už i židy.

Číňané nejsopu nenasytní. To je náš problém, ne jejich. Oni nás k ničemu nenutí (zatím).

0 0
možnosti