Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ekonomická krize - návrat k realitě

Rozvoj lidské civilizace je založen na směně. Hodnota všeho je vyjádřena penězi. Když je finanční ohodnocení ve shodě s realitou, nemusí nastat žádný problém. Když je finanční ohodnocení nereálné, je vznik problémů zcela zákonitý.

Pro pochpení souvislostí doporučuji zamyšlení nad vlastní spotřebou a spotřebou okolí.

Většina oblečení byla vyrobena v Číně, většina obuvi také, většina počítačů také, je toho mnoho. Do aut lijeme ropu z Ruska či arabských zemí. Auta si sami vyrobíme a část jich dovezeme. Přibývá potravin, které dovážíme. Prakticky ve všem jsme závislí na jiných zemích.

Co vlastně děláme sami? Stavíme domy a silnice a „obsluhujeme se“

Co vlastně vyvážíme, abychm mohli „nakoupit“? Hlavně auta, komponenty do aut a věci dovezené z Číny, které „zkompletujeme“.

No a jak je tomu v Americe? Co vlastně vyvážejí? Dnes toho moc není. Jsou to hlavně filmy, ale ty se kradou (nelegální kopie) a tím jejich hodnota klesá. Je to software, ale ten se dnes dělá hlavně v Indii. Je to know-how, ale to se krade. Amerika vyváží i potraviny, což je asi nejzajímavěší, o ty je zájem všude.

Jenže spotřeba všeho je v Americe obrovská. Lidé tam spotřebují mnohem více zboží z celého světa, než dokáží vyrobit. Velká je spotřeba všech možných služeb, ale ti co je poskytují spotřebovávávají dovezené zboží. Dovezené zboží spotřebovávájí i lidé, kteří neprodukují vůbec nic.

Američané jsou zcela závislí na dovozu všeho možného z okolí, reálně však vyvážejí mnohem menší hodnotu. Proto se zadlužují. Ve finančním vyjádření vše vypadá o něco lépe. Ale zkuste se například zamyslet nad tím, co znamená ekonomický růst 3%, když Je vyjádřen v dolarech. Kdybychom výkon ekonomiky přepočítali na reálnou mezinárodní kupní sílu (např. v barelech ropy, nebo jiné měně) zjistili bychom nikoliv meziroční ekonomický růst, ale propad v desítkách procent. I kdyby takovému Američanovi vzrostl plat o 10%, u nás si za něj nakoupí o polovinu zboží méně, než před pár lety. Co platí pro jednotlivce, platí v tomto případě i pro celou ekonomiku. Za stejné množství USD dnes Amerika doveze poloviční objem zboží než před pár lety.

Pokles hodnoty amerického dolaru je přirozenou a zdravou reakcí trhu na neustálé zadlužování a tím emitování dalších ničím nepodložených peněz. Zdražení dovozů, které vyvolává, vytváří příležitosti pro domácí ekonomiku. Problém však je, že domácí produkci nelze obnovit ze dne na den. Spotřeba americké ekonomiky stále potřebuje dovoz všeho možného, neobejde se bez něj. Ten drahý dovoz však vše prodražuje a všichni na to nemají.

Ti co vyrábějí, musejí navíc vydělat i na ty ostatní, kteří nedělají nic. Výrobci také musí zaplatit i předražené služby. Ve výsledku se efekt výhodnější domácí produkce příliš neprojevuje. Problém je také s investicemi, jejich návratnost je příliš dlouhá a riziková. Mnoho Američanů je zadlužených a nikdo jim už nic nepůjčí. Ti co zadlužení nejsou, si půjčovat nechtějí a šetří.

Situace by nemusela být tak dramatická, kdyby se nezačala prudce rozvíjet spotřeba v Číně. Rozsáhlá investiční výstavba, která se v Číně odehrává a odehrávala nejen v souvislosti s olympiádou, zvyšuje dramaticky objem stavební výroby. Čínští podnikatelé si začali půjčovat. V Číně byla také schválena legislativa, která umožňuje zadlužování běžných Číňanů. Čína se tak stala obrovským úvěrovým trhem. Schopnost splácet úvěry je v Číně značná. Ceny všeho jsou v Číně naprosto podhodnocené. Výkon ekonomiky je zde podložen reálnou prací, nikoliv finančními spekulacemi. Číňany nikdo nenutí živit sociální případy a všechny služby jsou levné, provoz státu také.

Ti, kteří mají skutečné peníze a chtějí je zhodnocovat, investují je v Číně prakticky do čehokoliv. V Americe se peníze nyní zhodnocují špatně, a proto z ní velice rychle zmizely. Finanční instituce se dostaly do potíží nejen kvůli nesplácení úvěrů, ale také proto, že na finančním trhu chybí peníze. Chybí peníze, které se zhodnocují v Číně. Zůstaly jen dluhy. Dosavadní relativní hospodářský růst byl generován především spotřebou na dluh.

Problémy na americké burze jsou také důsledkem nereálného ohodnocení hodnoty firem. Na ty však zatím příliš nedošlo. Firmy, se kterými se obchoduje na burze, jsou také zadlužené. Pád finančních institucí by v rámci jejich likvidace nutně vedl k přehodnocení úvěrů. Výsledkem by byly krachy tisíců firem.

Tomu se americká vláda snaží zabránit převzetím špatných úvěrů a znárodňováním. Americký stát však sám o sobě spotřebuje mnohem více peněz, než dokáže vybrat od daňových poplatníků. Vykoupené dluhy tedy zaplatí státním dluhem, tedy ničím. Otázkou však je zda o americké dluhopisy bude mít někdo zájem. Nelze pochybovat o výnosech z dluhopisů, ale lze pochybovat o hodnotě dolaru po výše uvedených zásazích do ekonomiky.

Vládní zásahy obdobného typu z konce osmdesátých let znehodnotily dolar na polovinu. Další pokles hodnoty dolaru však může učinit dovoz do USA naprosto nereálným. Americká ekonomika se jistě může stát soběstačnou, ale zpočátkujim budou chybět investice a podnikatelé. Pro obojí jsou totiž jiné svobodnější a nezadlužené trhy mnohem lákavější.

Přesto je placení měnou podloženou reálnými hodnotami jedinou cestou z krize. Perpetum mobile totiž nefunguje ani v ekonomice.

Autor: Ivo Vašíček | úterý 23.9.2008 9:10 | karma článku: 20,64 | přečteno: 1426x
  • Další články autora

Ivo Vašíček

Islamisté a Křižáci

V uplynulých týdnech jsem často četl prohlášení o tom, že jsme po teroristických útocích ve Francii ve válce. Taková prohlášení však svědčí o nepochopení situace, protože ve válce jsme už dávno.

21.12.2015 v 16:54 | Karma: 29,57 | Přečteno: 1907x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Budeme spojenci s ISIL v boji proti Rusku?

Už od roku 2006 USA organizují USA změnu režimu v Sýrii. Přestože měla CIA už v roce 2011 informace o tom, že díky americké podpoře syrské „opozice“ vzniká Islámský stát, pokračovali v dodávkách zbraní. Wikileaks.

12.10.2015 v 10:34 | Karma: 44,62 | Přečteno: 5211x | Diskuse| Politika

Ivo Vašíček

Uprchlíci nejsou problém, problémem je naše pokrytectví.

Žijeme v zemi, která je členem NATO. Z pohledu nečlenských zemí, je NATO vojenským útočným uskupením, které plní zájmy vlády USA. Pod vylhanými záminkami napadáme ostatní země a připadá nám to zcela normální.

21.8.2015 v 16:12 | Karma: 31,03 | Přečteno: 2228x | Diskuse| Ostatní

Ivo Vašíček

Řecké referendum - demokracie na podruhé.

Referendum k přijetí podmínek věřitelů navrhl v Řecku Jorgos Papandreu na 4.prosince 2011. Návrh referenda věřitele vyděsil a vyvinuli příslušný tlak na vládu. Předseda vlády nakonec odstoupil, a referendum se nekonalo.

10.7.2015 v 9:23 | Karma: 16,91 | Přečteno: 602x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Důchodový a daňový systém je mimo technologickou realitu.

Současné koncepty výběru daní a financování důchodů vycházejí z technologické reality poloviny minulého století. Důchodový a daňový systém založený na zdanění mezd nemůže dále fungovat.

3.6.2015 v 11:30 | Karma: 28,92 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

Sesuvy půdy v Kyrgyzstánu mají sedm obětí, pět z nich jsou děti

29. června 2024  21:15

Sedm lidí včetně pěti dětí zemřelo na jihu Kyrgyzstánu při sesuvech půdy. Informovala o tom v...

V AfD si nechali staré vedení. Na demonstraci se vážně zranili dva policisté

29. června 2024  13:03,  aktualizováno  20:53

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybrala jako své...

Pozor na jahody. Ve Švédsku z jejich prodeje těží i gang vedený vládcem Jahodou

29. června 2024  20:30

Že se stačí podívat, jestli nejsou pomačkané nebo nahnilé? Švédové nakupující jahody od stánkařů u...

  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!