Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dvě cesty poznání

Článkem „Příčiny rasové a etnické nenávisti“ jsem se snažil vysvětlit, že její příčinou je popírání rozdílů mezi odlišnými skupinami lidí. Diskuse mne vyprovokovala k druhému článku, kde jsem uvedl příklad ze své vzdálené učitelské praxe. Z obou diskusí jsem pochopil, v jak silném napětí je lidská společnost. Mým úmyslem je pomoci problém řešit. Uspěšné řešení může vycházet pouze z objektivního pochopení skutečného stavu věcí.

Problém lze zjednodušit do tří v současnosti rozšířených pohledů, které zde uvedu a nesouhlasím, ani se žádným z nich:

1)     Pohled multikulturálních idealistů: Všechna etnika a rasy jsou z hlediska schopností naprosto stejně disponovaná. Zlí lidé (rasisti), však některá etnika diskriminují, a proto jsou jejich příslušníci neúspěšní. Idealisté bojují proti domělé diskriminaci a předpokládají, že se jim podaří všechny lidi přesvědčit o své pravdě. Většina lidí však z vlastní praxe ví, že téměř žádná diskriminace ve společnosti neexistuje, čím více je tento zcestný názor šířen, tím větší nenávist mezi etniky narůstá. Paradoxní je, že si to šiřitelé tohoto bludu nepřímo uvědomují, ale ignorují. Své odpůrce totiž označují za populisty – tedy ty, kteří mají podporu většiny. Populistů i nenávisti proto přibývá. Idealisté mají jiná etnika upřímně rádi a dobrovolně se stávají mučedníky své pravdy, protože bojují proti většině, která je považuje za zrádce.Tento zcestný postoj je oficiálně prezentován a je nám vnucován i Evropskou unií.

2)     Pohled liberálních optimistů: Všechna etnika a rasy jsou z hlediska schopností téměř stejně disponovaná. Součástí sociálních a kulturních návyků některých etnik je lenost a lhostejnost. Optimisté předpokládají, že odlišné etnikum přinutí k učení a práci příkazy a restrikcemi. Snaží se kombinovat metodu cukru a biče a věří, že příslušná etnika „převychovají“. Realizátoři tohoto drastického postupu jsou u většinové společnosti populární, ale jiná etnika, která se snaží „převychovat“ je nenávidí. Svoji nenávist často vztahují i na ostatní příslušníky většiny, protože předpokládají, že uvažují stejně jako tihle „drábi“. Akceptace „přinucení“ je pro „jinaké“ etnikum nepřijatelná, neboť se rovná ztrátě svobody a hrdosti.Tenhle postoj neoficiálně zastává většina oficiálních představitelů společnosti.

3)     Pohled extrémních nacionalistů: Etnika a rasy jsou různě disponovaná, a ti méně disponovaní jsou podřadní. Podřadné je nutné izolovat nebo fyzicky zlikvidovat. Vzhledem ke zjevné neúspěšnosti prvních dvou výše uvedených přístupů, vyřešit narůstající problémy, získává tento pohled stále více příznivců. Navíc lze snadno dokázat, že výchozí předpoklady multikulturálních idealistů a liberálních optimistů (stejnost schopností), jsou chybné. Zákazy a omezování výzkumů, které by přinesly objektivní výsledky, jsou vpodstatě potvrzením toho, že zastánci „stejných schopností“ vědomě lžou a tím ztrácejí morální kredit.Extrémní nacionalistický pohled je zakázaný, nicméně zákaz nebrání rychlému narůstání latentních příznivců tohoto řešení.

Můj pohled na situaci vyplývá z poznání té popírané jinakosti. Civilizace, jejíž jsme součástí, se rozvíjela na základě používání logiky a paměti, při současném potlačování emocí. Celý systém vzdělávání a řízení společnosti je tomu přizpůsoben. Používání písmen, tvorba slov, matematika, vše vychází z užití logických metod.

Existuje však i jiný námi vpodstatě nepoužívaný způsob poznání. Ten je založený na pocitech a přímých vjemech. Pro mnohé naše (logické) vědce je setkání s poznatky jiných kultur mnohdy šokem. Zjišťují totiž, že některé „přírodní národy“, které nepoužívají ani písmo, disponují už dávno poznatky, ke kterým se snažíme dopracovat pomocí složitých laboratorních analýz a výpočtů, které počítače sotva zvládají.Takový vědec s IQ150 je v konfrontaci s některými jihoamerickými šamany v podstatě debilem, který neumí vnímat informace, kterými jsme obklopeni.

Domnívám se, že evoluce zná mnoho cest, a každá má svůj účel. Existují i slepé větve, a my nikdy nemůžeme vědět, jestli tou slepou větví není ta naše.

Co tedy navrhuji: Otevřeně zkoumat všechny geneticky predikované dispozice. Hledat silné a slabé stránky jednotlivých lidských profilů. Informovat o zjištěních příslušné jedince a umožnit jim, aby maximálně využili svého schopnostního potenciálu. Nesnažit se všechny lidské bytosti vtěsnat do jediného možného rámce poznávání světa a také do stejného modelu života a spotřeby.

Umožnění rozvoje alternativních poznávacích a vzdělávacích postupů může produkovat nová poznání a nové užitky. Zřejmě i tak budou rozdíly ve výkonnosti a užitečnosti, nicméně mohou se výrazně zmešit. Otázka možného soužití může a nemusí být problém, rozhodně však je nutné vytvořit prostor pro možnost svobodné volby.

Autor: Ivo Vašíček | pondělí 19.11.2007 14:58 | karma článku: 18,31 | přečteno: 1029x
  • Další články autora

Ivo Vašíček

Islamisté a Křižáci

V uplynulých týdnech jsem často četl prohlášení o tom, že jsme po teroristických útocích ve Francii ve válce. Taková prohlášení však svědčí o nepochopení situace, protože ve válce jsme už dávno.

21.12.2015 v 16:54 | Karma: 29,57 | Přečteno: 1907x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Budeme spojenci s ISIL v boji proti Rusku?

Už od roku 2006 USA organizují USA změnu režimu v Sýrii. Přestože měla CIA už v roce 2011 informace o tom, že díky americké podpoře syrské „opozice“ vzniká Islámský stát, pokračovali v dodávkách zbraní. Wikileaks.

12.10.2015 v 10:34 | Karma: 44,62 | Přečteno: 5211x | Diskuse| Politika

Ivo Vašíček

Uprchlíci nejsou problém, problémem je naše pokrytectví.

Žijeme v zemi, která je členem NATO. Z pohledu nečlenských zemí, je NATO vojenským útočným uskupením, které plní zájmy vlády USA. Pod vylhanými záminkami napadáme ostatní země a připadá nám to zcela normální.

21.8.2015 v 16:12 | Karma: 31,03 | Přečteno: 2228x | Diskuse| Ostatní

Ivo Vašíček

Řecké referendum - demokracie na podruhé.

Referendum k přijetí podmínek věřitelů navrhl v Řecku Jorgos Papandreu na 4.prosince 2011. Návrh referenda věřitele vyděsil a vyvinuli příslušný tlak na vládu. Předseda vlády nakonec odstoupil, a referendum se nekonalo.

10.7.2015 v 9:23 | Karma: 16,91 | Přečteno: 602x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Důchodový a daňový systém je mimo technologickou realitu.

Současné koncepty výběru daní a financování důchodů vycházejí z technologické reality poloviny minulého století. Důchodový a daňový systém založený na zdanění mezd nemůže dále fungovat.

3.6.2015 v 11:30 | Karma: 28,92 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Džungle koloběžkářů. Ignorují předpisy, bývají i opilí. Policie řeší také bitky

2. července 2024

Premium Jezdci na koloběžkách zavinili letos od začátku roku do května 89 nehod. Rádi se také perou s...

Raději rezignuji! Kandidáti ve Francii nechtějí tříštit síly proti Le Penové

1. července 2024  18:27,  aktualizováno  22:20

Nejméně 179 kandidátů převážně z řad levice či z bloku prezidenta Emmanuela Macrona se v pondělí...

Museli použít dron. Chorvatští záchranáři našli tělo pohřešované Češky

1. července 2024  21:41,  aktualizováno  21:44

Chorvatští záchranáři našli v neděli po třídenní pátrací akci tělo Češky, která byla pohřešována v...

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...

  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!