Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dobře utajená energie

Každou energii získáváme jejím uvolněním, z něčeho v čem je „svázána“. Spalováním ji uvolňujeme z molekulárních chemických vazeb, jaderným štěpením z jaderných vazeb. Už je na čase, abychom ji „dostali“ i zněčeho jiného.

Představte si, že máte objekt, se kterým se můžete pohybovat ve Vesmíru. Představte si také, že se v nějaké rozumné vzdálenosti nachází hvězda. Z hvězdy na náš objekt dopadá záření a předává mu energii. Zcela v souladu s běžným pozorováním a běžnými fyzikálními zákony, je přijímaná energie závislá na kmitočtu dopadajícího záření (E=h*f, kde h je Planckova konstanta a f kmitočet). Když se bude objekt pohybovat směrem ke zdroji záření, bude frekvence vyšší. Tento efekt se nazývá Dopllerův jev. Krásně jej můžeme pozorovat při jízdě lodí na moři. Když jedete proti vlnám, narážejí na příď vlny v kratších intervalech, které se zkracují, v závislosti na tom čím rychleji proti vlnám plujete. Pokud jedete opačným směrem, většinou se vám podaří vlnám i „ujet“.

Když tedy budeme neustále zvyšovat rychlost našeho objektu, bude narůstat dopadající frekvence a tedy i energie. Někoho by mohlo napadnout, že ta frekvence poroste donekonečna. Není tomu tak. Zde lze použít kvantový pohled na detail (c=1). Nejvyšší frekvence bude tedy dána nejmenší možnou změnou, která může existovat. Frekvence je převrácená hodnota vlnové délky. Nejmenší délka, kterou dnes fyzikové akceptují, je tzv. Planckova délka. Nejvyšší možná frekvence je tedy převrácenou hodnotou Plancovy délky (lp = cca 1,62*10-35 m). Nejvyšší možná frekvence je tedy fmax = 0,62*1035 Hz. Každé kvantum záření při této frekvenci tedy dodá energii E = h x f = 6,63*10-34 x 0,31*1035  J, tedy cca 40J na jedno kvantum záření (což je cca 2*1020 eV). Částice s takovou energií na Zemi dopadají zcela vyjímečně. pozn.: použijete-li příslušné relativistické vzorce, snadno vypočítáte, že při pohybu ke zdroji rychlostí světla, budou mít všechna záření přicházející ze zdroje stejnou frekvenci, tedy tu maximální.

Je dobré si uvědomit, že nedokážeme poznat, zda záření s příslušnou frekvencí vzniká, nebo je důsledkem vzájemného pohybu se zdrojem. V každém případě je to maximální kvantum energie jaké je záření schopno při dopadu předat. Můžeme si také uvědomit, že když letíme „proti světlu“ získáváme z něj tím více energie, čím rychleji letíme. Dokonce je možné vynaložit na zrychlení méně energie, než jí těleso při svém pohybu ze záření získá. Práce vynaložená pro získání rychlosti je vykonávána omezenou dobu (pokud pořád nezrychlujeme), ale vyšší energii záření získává objekt tak dlouho, jak dlouho se směrem ke zdroji záření pohybuje.  

Pokud bychom s naším objektem pohybovali opačně, tedy vzdalovali se, bude frekvence naopak klesat. Když se budeme blížit rychlosti světla, bude se frekvence z hvězdy od, které se vzdalujeme blížit nule. Kdybychom této rychlosti dosáhli (modelově to předpokládejme), bude vlnová délka rovna naší vzdálenosti od zdroje záření.

V obou případech je podstatné povšimnout si toho, že příjem energie ze záření je závislý na směru a rychlosti pohybu v prostoru, který je prostoupen zářením. Pokud přichází ze všech směrů stejná intenzita záření, na směru pohybu a rychlosti nebude záležet. Ve Vesmíru tomu tak není. Drtivá většina míst ve Vesmíru je v takové poloze, že do nich dopadá z různých směrů různá intenzita záření. Více záření dopadá z blízké hvězdy, z blízké galaxie a podobně. Povšimněte si, že tímto směrem jsou všechny objekty vždy jaksi přitahovány. Skoro to vypadá, že gravitační síla působí na hmotu tak, aby hmota dokázala získávat ze svého okolí maximum energie.

Ve velkých měřítcích je tato shoda zcela zřejmá, při malých vzdálenostech se však hmota chová poněkud jinak. Vysvětlení příčin však raději nechám na později, na kosmického pilota. Stačí, když Vám bude vrtat hlavou, z čeho pochází energie, kterou získává pohybující se hmotný objekt díky své rychlosti jaksi navíc. Hvězda, ke které objekt letí, totiž září pořád stejně. Naše Slunce taky.

Autor: Ivo Vašíček | neděle 14.6.2009 21:25 | karma článku: 25,24 | přečteno: 2856x
  • Další články autora

Ivo Vašíček

Islamisté a Křižáci

V uplynulých týdnech jsem často četl prohlášení o tom, že jsme po teroristických útocích ve Francii ve válce. Taková prohlášení však svědčí o nepochopení situace, protože ve válce jsme už dávno.

21.12.2015 v 16:54 | Karma: 29,57 | Přečteno: 1905x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Budeme spojenci s ISIL v boji proti Rusku?

Už od roku 2006 USA organizují USA změnu režimu v Sýrii. Přestože měla CIA už v roce 2011 informace o tom, že díky americké podpoře syrské „opozice“ vzniká Islámský stát, pokračovali v dodávkách zbraní. Wikileaks.

12.10.2015 v 10:34 | Karma: 44,62 | Přečteno: 5211x | Diskuse| Politika

Ivo Vašíček

Uprchlíci nejsou problém, problémem je naše pokrytectví.

Žijeme v zemi, která je členem NATO. Z pohledu nečlenských zemí, je NATO vojenským útočným uskupením, které plní zájmy vlády USA. Pod vylhanými záminkami napadáme ostatní země a připadá nám to zcela normální.

21.8.2015 v 16:12 | Karma: 31,03 | Přečteno: 2227x | Diskuse| Ostatní

Ivo Vašíček

Řecké referendum - demokracie na podruhé.

Referendum k přijetí podmínek věřitelů navrhl v Řecku Jorgos Papandreu na 4.prosince 2011. Návrh referenda věřitele vyděsil a vyvinuli příslušný tlak na vládu. Předseda vlády nakonec odstoupil, a referendum se nekonalo.

10.7.2015 v 9:23 | Karma: 16,91 | Přečteno: 602x | Diskuse| Společnost

Ivo Vašíček

Důchodový a daňový systém je mimo technologickou realitu.

Současné koncepty výběru daní a financování důchodů vycházejí z technologické reality poloviny minulého století. Důchodový a daňový systém založený na zdanění mezd nemůže dále fungovat.

3.6.2015 v 11:30 | Karma: 28,92 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  15:56

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10,  aktualizováno  15:48

Neznámý útočník v noci na středu hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ...

Zatýkáme migranty pro první vlnu deportací do Rwandy, oznámil Londýn

1. května 2024  15:45

Britská policie ve středu začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 527
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2785x
Neexistuje univerzální dobro a zlo. Vždy je něco dobré jen pro někoho a pro něco, to však neznamená, že pro všechny a pro všechno.

Jsem krajským zastupitelem v JMK.

 

Mé texty může každý svobodně kopírovat!