Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zrádce

Jednou z nejkontroverznějších postav naší novodobé historie je Zdeněk Fierlinger, který se mimo jiné významně podepsal na poúnorové likvidaci ČSSD. 

 

Fierlinger pocházel ze středostavovské rodiny, vystudoval obchodní akademii a v letech 1910–14 byl zástupcem americké firmy MacCormick International Harvester v Rusku.

 

 

Blízký přítel Beneše

Brzo po vypuknutí první světové války v Moskvě zůstal a vstoupil do utvářejících se československých legií, v jejichž řadách bojoval i u Zborova a později ve Francii. Po válce pracoval v diplomatických službách. Byl postupně velvyslancem v Nizozemsku, Rumunsku, USA, Švýcarsku a Rakousku. V tomto období byl blízkým osobním přítelem Edvarda Beneše. V roce 1924 vstoupil do sociálně-demokratické strany a v roce 1937 se stal velvyslancem v SSSR. Od té doby je také datována jeho údajná spolupráce se sovětskou tajnou službou NKVD. V Moskvě (kde působil až do konce války) byl blízký exilovému vedení KSČ na čele s Klementem Gottwaldem, s nímž také „připravil“ podepsání československo-sovětské mírové smlouvy v roce 1943 mezi Stalinem a Benešem.
 

Trik s Národní frontou

Před koncem 2. světové války se stal Fierlinger předsedou exilové vlády a zůstal jím až do voleb v roce 1946. Tehdy se také vyšplhal na nejvyšší post v ČSSD a stal se vůdcem levého křídla strany, jež usilovalo o co nejtěsnější spolupráci s komunisty. Ke konci druhé světové války proběhla jednání mezi exilovým prezidentem Edvardem Benešem a moskevským vedením KSČ v čele s Klementem Gottwaldem, jehož výsledkem byla dohoda o ustanovení Národní fronty Čechů a Slováků, což výrazně posílilo vliv komunistů, protože do voleb v roce 1946 nesměly kandidovat politické strany stojící mimo Národní frontu (povolení pouze čtyř politických stran v rámci socialistické Národní fronty a zákaz pěti stran, nakloněných Benešovi, které získaly ve volbách v roce 1935 celkem 2 928 828 hlasů, byly dva z mnoha „triků“, díky nimž vyhrála v roce 1946 KSČ volby a naše země se nasměrovala k vývoji v roce 1948).

 

 

Faktická likvidace ČSSD

Po únorovém puči v roce 1948 byl Fierlinger iniciátorem „sloučení“ (faktické likvidace) ČSSD s KSČ, za což si vysloužil místo v Ústředním výboru KSČ, v němž setrval až do svých pětasedmdesáti let. Jeho zradu mu prý tehdy „spočítali“ dělníci v tiskárnách Práva lidu a honili ho kolem rotaček. Pět let byl Fierlinger také místopředsedou vlády, jedenáct let předsedou Národního shromáždění a dva roky ministrem. 2. května 1976 Zdeněk Fierlinger zemřel. Bylo mu 83 let a jeho jméno se stalo synonymem pro zrádce.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vašek Vašák | pondělí 7.9.2015 14:04 | karma článku: 23,16 | přečteno: 1324x
  • Další články autora

Vašek Vašák

Tragicky vykoupená genialita

Životopisný román Já, Vincent je strhující a poctivé dílo. Spisovatel, scenárista a herec Jiří Žák ho „vyseděl“ mnohaletým studiem reálií, malířovými dopisy i událostmi, které postavil van Goghovi život do cesty.

8.12.2020 v 15:57 | Karma: 10,97 | Přečteno: 356x | Diskuse| Poezie a próza

Vašek Vašák

Taxmeni 50 let

Původně hráli něco mezi bluegrassem a folkem, pak moderní i military country. Od okamžiku, kdy se sešli poprvé, uplynulo padesát let!

12.8.2020 v 8:55 | Karma: 17,61 | Přečteno: 562x | Společnost

Vašek Vašák

Lustig znamená veselý

Hana Hnátová, sestra spisovatele Arnošta Lustiga, přežila Terezín, Osvětim i Mauthausen a dnes, ač téměř pětadevadesátiletá, o svých zážitcích vypráví.

22.4.2019 v 13:05 | Karma: 19,32 | Přečteno: 422x | Kultura

Vašek Vašák

S nemocí se nebojuje

Petru Hanáčkovi oznámili lékaři, že má rakovinu. Bylo mu pětačtyřicet let. On však odmítl devastující operaci, a za pomoci své manželky Martiny se rozhodl vyléčit se.

26.11.2018 v 19:54 | Karma: 29,91 | Přečteno: 2771x | Diskuse| Společnost

Vašek Vašák

Fanoušci musejí být šílení

S Tour de France mám trochu problém. Na jedné straně obdivuju umění jezdců, na druhé straně moc nevěřím, že ho dosahují bez podpůrných prostředků. Nejvíc mě ale irituje chování diváků a nechápu, proč ho pořadatelé tolerují.

25.7.2018 v 15:40 | Karma: 20,08 | Přečteno: 885x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Výroky Novotného jsou neslučitelné s členstvím v ODS, shodly se špičky strany

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  20:09

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to není úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Jeli sklízet melouny, autobus s nimi po srážce s kamionem vyletěl ze silnice

14. května 2024  20:02

Nejméně osm mrtvých a na 40 zraněných si na Floridě vyžádala nehoda autobusu, který převážel...

Hrozí Gruzii běloruský scénář? Kampaň LGBT fašistů, tepe premiér protestující

14. května 2024

Premium Gruzii v posledních týdnech svírají protesty proti zákonu o zahraničním vlivu. Jde však o mnohem...

Paříž chce na ostrově změnit ústavu, na protest vzplála auta i domy

14. května 2024  19:57

Na tichomořském ostrově Nová Kaledonie hořela auta i domy při nepokojích spojených s debatou ve...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1232x
Jsem hudebník, novinář a (s prominutím) spisovatel. Vystudoval jsem SPŠE Hořovice a Lidovou konzervatoř (dnešní Konzervatoř J.Ježka) - obor zpěv a skladba. Tři roky jsem byl projektantem, pak (vlastně až dodnes) muzikantem. Napsal jsem řadu písní pro naše přední zpěváky (V. Špinarová, H. Zagorová. J. Korn ad.), mé album Masky se stalo exponátem Muzea Vl. Vysockého v polském Koszalinu. Zkomponoval jsem hudbu k několika americkým filmům (Stockholm Syndrome, Goreality, Pill Word, Jesus Now). Jako interpret jsem vystupoval 10 let v asi tisíci představeních dvojice Šíp – Uhlíř, zpíval jsem i s několika skupinami. Do nedávna jsem byl kapelníkem legendárního undergroundového "sdružení" Aktual (ke spolupráci s M. Knížákem mě přivedl textař Z. Rytíř). Od roku 1991 jsem i novinářem. Byl jsem redaktorem Xantypy, Týdeníku Televize, šéfredaktorem hudebního internetového časopisu www.make.cd. Psal jsem (event. píšu) do Mladého světa, Ahoje na sobotu, Reflexu, Koktejlu, Time In, Sportu, Receptáře, Xantypy atd. Vyšlo mi 7 knih (do dalších jsem přispěl), Pouť za černým Kristem obdržela cenu M. Ivanova za Knihu literatury faktu 2005-07.