Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se zbavit Knížáka

V únoru 2014 byl zvolen novým rektorem AVU Tomáš Vaněk. "Přeji si, aby Akademie výtvarných umění v Praze byla excelentní vzdělávací institucí, která si pěstuje a hájí různost názorových platforem," uvedl mimo jiné ve svém programu.  Toto své předsevzetí dokázal začátkem roku 2015 „naplnit skutkem“, když se zbavil na akademii nejsinějšího opozičního hlasu. Oznámil totiž Milanu Knížákovi, že končí jako vedoucí pedagog Intermediální školy, kterou sám před pětadvaceti lety založil. 

Milana Knížáka nejmenoval profesorem Václav Klaus, jak se mnozí domnívají, ale Václav Havel (kromě talárů a insignií vytvořil Knížák pro AVU také znak a vlajku)(foto: art.ihned.cz)

Neobjektivní komise

Stalo se tak po konkursu 15. a 16. ledna 2015, na němž prezentovali vybraní uchazeči (Knížák, Dopitová a Vosecký) před komisí a akademickou obcí AVU své koncepce výuky i vlastní autorské profily.
„Komise byla složená účelově,“ konstatoval Milan Knížák ve svém dopise rektorovi. „Vladimír Kokolia ví, že ho dlouhodobě kritizuji za jeho zmatenou práci studijního prorektora, která má mj. za následek nepořádek ve financích, završený obří zpronevěrou pracovnice studijního oddělení /…/ Jeho role v komisi nebyla nezaujatá /…/
Nemohl jsem pochopit účast asistenta Jiřího Příhody, který je pověstný neplněním pedagogických povinností, především kvůli dlouhodobé nepřítomnosti ve škole, a který zcela rezignoval na akademickou kariéru. Proč takový člověk hodnotil kvalitu mého pedagogického působení? /…/
Jako člen Senátu jsem nesouhlasil s ustanovením Pavlíny Morganové jako studijní prorektorky a měl jsem s ní řadu polemik, poněvadž považuji její názor na výuku za povrchní až neprofesionální.
Je jasné, že komise složená z takových lidí byla předem rozhodnuta o mém osudu. Také proto byla Milena Dopitová přímo vyzvána, aby se konkursu zúčastnila.“
Milena Dopitová byla nakonec skutečně zvolena.

 

(foto: radio.cz)

Zbavit se opozice vede k autokracii

„Vítězstvím Mileny Dopitové bezpochyby dojde ke zklidnění interní politiky AVU, nicméně je nutné mít na mysli, že od klidu je poměrně blízko k apatii, a že s odchodem Milana Knížáka škola neztratí jen kus filosofie, na níž doposud stojí, ale především se zbaví výrazné opozice. A na místě, kde chce vládnout konsens, to nikdy není daleko k autokracii,“ uvedl současný student Intermediální školy AVU Vojtěch Adamec.

„Podobně jako Ivan Vosecký i Milena Dopitová věnovala značnou část prezentace nástinu vlastní tvůrčí činnosti /…/“ popsal průběh konkursu Vojtěch Adamec a dodal: „Oba případy pojí absence toho nejpodstatnějšího, a to je jasná idea a budoucí směřování ateliéru. To málo, co bylo možné si vyslechnout, prezentovali (Dopitová i Vosecký) z valné části principy ustálené na počátku devadesátých let jejich samotným bývalým učitelem Milanem Knížákem, přičemž zbývající invence nebyla valná /…/.“

 

(foto: kultura.idnes.cz)

 

Petice

„Jeho odchodem (Milana Knížáka) bychom ztratili nejen pedagoga a člověka, kterému důvěřujeme,“ ozvali se studenti ve svém dopise rektorovi AVU, „ale celé umělecké školství by přišlo o jedinečný a prokazatelně funkční systém, který s odchodem tak výrazné osobnosti, jakou prof. Knížák je, bezpodmínečně padá.“ Současně studenti vyzývají rektora k přehodnocení svého stanoviska a přezkoumání kompetentnosti a objektivnosti komise, která byla sestavena tak, aby se škola zbavila nepohodlného člena AVU a vymýtila opoziční názor. Petici na přezkoumání výběrového řízení vyvěsila na internetu také čtveřice doktorandů (http://www.petice24.com/za_pezkoumani_vybroveho_izeni_avu_na_post_prof_m_kniaka). Už pod ní sesbírala více než dvě stě padesát podpisů 
„Nemůžeme uvěřit, že rektor tak unikátní školy, jako AVU bezesporu je, nechápe výjimečnost osobnosti profesora Knížáka, která je pro akademii nenahraditelná,“ konstatují absolventi AVU ve svém dopise rektorovi. „Myslíme si, že je nutné myslet více na zájem studentů a školy, než na osobní ambice a mocenské manipulace /…/ Studovali jsme u profesora Knížáka a jsme na to hrdi,“ dodávají.

 

Knížákova výstava v Mánesu v době, kdy se ještě o střetu náboženstvích tolik nehovořilo (role teroristy se ujal jeden z jeho tehdejších studentů)
(foto: autor)

Studenti chtějí Knížáka zpět

Profesor Milan Knížák je nejen zakladatelem oboru, pro nějž teď nebyl uznán způsobilým, ale hlavně reformátorem Akademie výtvarných umění, nejstarší umělecké školy v českých zemích (kterou založil už v roce 1799 svým dekretem císař František I.). Svými inovačními kroky Knížák ovlivnil ale celé naše umělecké školství. Hlavně v době, kdy byl rektorem, pozvedl úroveň AVU a učinil ji konkurenceschopnou také v zahraničí. Není tedy divu, že jeho současní i bývalí studenti a doktorandi se za něj postavili a vidí konkurs jako nespravedlivý, zinscenovaný a dehonestující (tím spíš, když se ho někteří jako pozorovatelé zúčastnili).
Prvním ústupkem vedení školy byla nabídka statusu emeritního profesora. Knížák by tudíž mohl mít i nadále své přednášky a mohl by dovést ke konci studia doktorandy. "Mně tuto nabídku nikdo neudělal o tom post scriptum mluvil rektor, ale ne se mnou," vyjádřil se Knížák. Studenti se s takovým kompromisem smířit nechtějí. Naopak v dopise, adresovaném Mileně Dopitové, ji žádají, aby z funkce odstoupila.
 „Je mi jasné, že Knížákova silná generace bude muset jednou odejít, ale prosím, ať je to co nejpozději,“ vysvětluje svoji motivaci boje za svého bývalého pedagoga Zbyněk Havlín.

Osobnost Milana Knížáka mnohé provokuje a společnost víceméně rozděluje. To ale ještě není důvod k tomu, aby s ní bylo zacházeno nefér.  

Milan Knížák s jednou ze svých milovaných čivav
(foto: reflex.cz)

P.S.
A ještě úryvek z dopisu, který poslal dnes Knížákovi ředitel Fusion Arts muzea a mimořádný profesor Pratt Institute a Parsons New School of Design v New Yorku Tomas Neuman: "... (Knížák) je skvělý zdroj znalostí a talentu pro každou vysokou školu /.../ Spolu s Františkem Kupkou je jedním z nejznámějších českých umělců v zahraničí."

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vašek Vašák | pondělí 2.2.2015 23:25 | karma článku: 23,23 | přečteno: 1752x
  • Další články autora

Vašek Vašák

Tragicky vykoupená genialita

Životopisný román Já, Vincent je strhující a poctivé dílo. Spisovatel, scenárista a herec Jiří Žák ho „vyseděl“ mnohaletým studiem reálií, malířovými dopisy i událostmi, které postavil van Goghovi život do cesty.

8.12.2020 v 15:57 | Karma: 10,97 | Přečteno: 356x | Diskuse| Poezie a próza

Vašek Vašák

Taxmeni 50 let

Původně hráli něco mezi bluegrassem a folkem, pak moderní i military country. Od okamžiku, kdy se sešli poprvé, uplynulo padesát let!

12.8.2020 v 8:55 | Karma: 17,61 | Přečteno: 562x | Společnost

Vašek Vašák

Lustig znamená veselý

Hana Hnátová, sestra spisovatele Arnošta Lustiga, přežila Terezín, Osvětim i Mauthausen a dnes, ač téměř pětadevadesátiletá, o svých zážitcích vypráví.

22.4.2019 v 13:05 | Karma: 19,32 | Přečteno: 422x | Kultura

Vašek Vašák

S nemocí se nebojuje

Petru Hanáčkovi oznámili lékaři, že má rakovinu. Bylo mu pětačtyřicet let. On však odmítl devastující operaci, a za pomoci své manželky Martiny se rozhodl vyléčit se.

26.11.2018 v 19:54 | Karma: 29,91 | Přečteno: 2771x | Diskuse| Společnost

Vašek Vašák

Fanoušci musejí být šílení

S Tour de France mám trochu problém. Na jedné straně obdivuju umění jezdců, na druhé straně moc nevěřím, že ho dosahují bez podpůrných prostředků. Nejvíc mě ale irituje chování diváků a nechápu, proč ho pořadatelé tolerují.

25.7.2018 v 15:40 | Karma: 20,08 | Přečteno: 885x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Novotný je pro vedení ODS nepřijatelný, jeho konec stvrdí výkonná rada

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  20:09

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to není úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Jeli sklízet melouny, autobus s nimi po srážce s kamionem vyletěl ze silnice

14. května 2024  20:02

Nejméně osm mrtvých a na 40 zraněných si na Floridě vyžádala nehoda autobusu, který převážel...

Hrozí Gruzii běloruský scénář? Kampaň LGBT fašistů, tepe premiér protestující

14. května 2024

Premium Gruzii v posledních týdnech svírají protesty proti zákonu o zahraničním vlivu. Jde však o mnohem...

Paříž chce na ostrově změnit ústavu, na protest vzplála auta i domy

14. května 2024  19:57

Na tichomořském ostrově Nová Kaledonie hořela auta i domy při nepokojích spojených s debatou ve...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1232x
Jsem hudebník, novinář a (s prominutím) spisovatel. Vystudoval jsem SPŠE Hořovice a Lidovou konzervatoř (dnešní Konzervatoř J.Ježka) - obor zpěv a skladba. Tři roky jsem byl projektantem, pak (vlastně až dodnes) muzikantem. Napsal jsem řadu písní pro naše přední zpěváky (V. Špinarová, H. Zagorová. J. Korn ad.), mé album Masky se stalo exponátem Muzea Vl. Vysockého v polském Koszalinu. Zkomponoval jsem hudbu k několika americkým filmům (Stockholm Syndrome, Goreality, Pill Word, Jesus Now). Jako interpret jsem vystupoval 10 let v asi tisíci představeních dvojice Šíp – Uhlíř, zpíval jsem i s několika skupinami. Do nedávna jsem byl kapelníkem legendárního undergroundového "sdružení" Aktual (ke spolupráci s M. Knížákem mě přivedl textař Z. Rytíř). Od roku 1991 jsem i novinářem. Byl jsem redaktorem Xantypy, Týdeníku Televize, šéfredaktorem hudebního internetového časopisu www.make.cd. Psal jsem (event. píšu) do Mladého světa, Ahoje na sobotu, Reflexu, Koktejlu, Time In, Sportu, Receptáře, Xantypy atd. Vyšlo mi 7 knih (do dalších jsem přispěl), Pouť za černým Kristem obdržela cenu M. Ivanova za Knihu literatury faktu 2005-07.