Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bezproblémové soužití němých

Čáp je pták, který vypadá, jakoby se pohyboval na chůdách nebo štaflích. Jeho hlavním úkolem je nosit lidem děti.  

Milan Linhart

Rozeznat samičku od samečka je problém. Naštěstí oni to poměrně bezpečně poznají. Jakmile se léto přehoupne do druhé poloviny, balí čapí rodinky kufry a odlétají za teplem do východní a jižní Afriky (cesta tam a zpět jim trvá tři měsíce, denně urazí sto až tři sta kilometrů). Tažná hejna mohou čítat i stovky opeřenců.

 

Věkový rozdíl nehraje roli

Samci i samice tráví zimu v Africe odděleně, ale jak se zdá, vztah na dálku jim prospívá. Páry si zůstávají věrné i po řadu let a náhradního partnera si hledají pouze v případě, že jeden z nich v průběhu zimy zahyne. Jakými kritérii se ale při námluvách řídí, je záhada. Považte, že jim třeba nevadí ani podstatný věkový rozdíl. Vědci zaznamenali případ, kdy dvanáctiletá samice (což už je u čápů babička) se po ztrátě svého partnera zamilovala do čtyřletého samce – tedy čerstvě odrostlého puberťáka. K bezproblémovému soužití čapích párů přispívá i skutečnost, že jsou němí, tudíž se hned tak nepohádají. Jejich jediným hlasitým projevem je klapot zobáků, jímž se - s hlavou zvrácenou dozadu - vítají na hnízdě.

Foto: Vašek Vašák

Samice jsou zvyklé ponocovat
Většina čápů se k nám vrací na přelomu března a dubna. Jarní obsazování hnízd se ale někdy neobejde bez potyček. Může se totiž stát, že se objeví jiní čápi, kterým se hnízdo natolik zalíbí, že už se jim jinam nechce. Pak dojde k boji, který má svá pravidla. Soupeří spolu pouze ptáci stejného pohlaví. Někdy se souboj omezí na pouhé výhružné postoje a klapání zobákem. Jindy ale může dojít k boji, při němž lítá peří, ničí se snesená vejce, pomlouvá příbuzenstvo do pátého kolena, eventuálně jeden z ptáků zahyne. Vítězové pak hnízdo opraví a samičky do něj snesou (podle nálady) dvě až šest vajec. Při sezení na nich se pár střídá. V noci obvykle vysedává samice, protože byla zvyklá za svobodna často ponocovat. Než se vylíhnou mláďata, bývají rodiče velmi neklidní. Upřeně pozorují vejce, kypří a přerovnávají hnízdo, zkoušejí nové dupačky a kočárek po sestře, jako by už se nemohli dočkat.

 

Mládež občas prudí
Mláďata mají černé zobáky a růžové nohy a rodiče je ještě nějakou dobu chrání před přímým sluncem a deštěm. Vychovávají je sedmdesát dní. V té době neúnavně shání potravu, a jakmile se jeden vrátí z nákupu, okamžitě ho vystřídá druhý. Šestičlenná rodina spotřebuje denně kolem čtyř kil potravy, takže není divu, že čáp snese domů vše, co mu přijde pod zobák. Skokany (nejradši má hnědé), mloky, hady, ještěrky, mladé ptáky, krtky, ryby, velký hmyz a hlavně hlodavce. Když je zrovna chudý rok, může nejmladší a nejmenší mládě natolik zeslábnout, že už nemá sílu žadonit o potravu a staří ho přestanou považovat za své dítě. Pak ho buď vyhodí z hnízda, nebo sežerou. Šťastnější potomek po dvou měsících života zamává křídly a ejhle – ono to jde. Aniž by ho to někdo učil. Čápi pohlavně dospívají ve věku tří let. Do té doby si hnízda nestaví a obtěžují hnízdící páry. Mládež holt bývá taková.
Čápi se vyskytují na vlhkých loukách a polích a hnízda si staví na komínech a stožárech elektrického vedení. Často se objevují v blízkosti lidských obydlí. Asi aby to neměli s miminy tak daleko. 

Autor: Vašek Vašák | sobota 15.2.2014 12:00 | karma článku: 14,39 | přečteno: 470x
  • Další články autora

Vašek Vašák

Tragicky vykoupená genialita

Životopisný román Já, Vincent je strhující a poctivé dílo. Spisovatel, scenárista a herec Jiří Žák ho „vyseděl“ mnohaletým studiem reálií, malířovými dopisy i událostmi, které postavil van Goghovi život do cesty.

8.12.2020 v 15:57 | Karma: 10,97 | Přečteno: 356x | Diskuse| Poezie a próza

Vašek Vašák

Taxmeni 50 let

Původně hráli něco mezi bluegrassem a folkem, pak moderní i military country. Od okamžiku, kdy se sešli poprvé, uplynulo padesát let!

12.8.2020 v 8:55 | Karma: 17,61 | Přečteno: 557x | Společnost

Vašek Vašák

Lustig znamená veselý

Hana Hnátová, sestra spisovatele Arnošta Lustiga, přežila Terezín, Osvětim i Mauthausen a dnes, ač téměř pětadevadesátiletá, o svých zážitcích vypráví.

22.4.2019 v 13:05 | Karma: 19,32 | Přečteno: 422x | Kultura

Vašek Vašák

S nemocí se nebojuje

Petru Hanáčkovi oznámili lékaři, že má rakovinu. Bylo mu pětačtyřicet let. On však odmítl devastující operaci, a za pomoci své manželky Martiny se rozhodl vyléčit se.

26.11.2018 v 19:54 | Karma: 29,91 | Přečteno: 2771x | Diskuse| Společnost

Vašek Vašák

Fanoušci musejí být šílení

S Tour de France mám trochu problém. Na jedné straně obdivuju umění jezdců, na druhé straně moc nevěřím, že ho dosahují bez podpůrných prostředků. Nejvíc mě ale irituje chování diváků a nechápu, proč ho pořadatelé tolerují.

25.7.2018 v 15:40 | Karma: 20,08 | Přečteno: 885x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 90
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1232x
Jsem hudebník, novinář a (s prominutím) spisovatel. Vystudoval jsem SPŠE Hořovice a Lidovou konzervatoř (dnešní Konzervatoř J.Ježka) - obor zpěv a skladba. Tři roky jsem byl projektantem, pak (vlastně až dodnes) muzikantem. Napsal jsem řadu písní pro naše přední zpěváky (V. Špinarová, H. Zagorová. J. Korn ad.), mé album Masky se stalo exponátem Muzea Vl. Vysockého v polském Koszalinu. Zkomponoval jsem hudbu k několika americkým filmům (Stockholm Syndrome, Goreality, Pill Word, Jesus Now). Jako interpret jsem vystupoval 10 let v asi tisíci představeních dvojice Šíp – Uhlíř, zpíval jsem i s několika skupinami. Do nedávna jsem byl kapelníkem legendárního undergroundového "sdružení" Aktual (ke spolupráci s M. Knížákem mě přivedl textař Z. Rytíř). Od roku 1991 jsem i novinářem. Byl jsem redaktorem Xantypy, Týdeníku Televize, šéfredaktorem hudebního internetového časopisu www.make.cd. Psal jsem (event. píšu) do Mladého světa, Ahoje na sobotu, Reflexu, Koktejlu, Time In, Sportu, Receptáře, Xantypy atd. Vyšlo mi 7 knih (do dalších jsem přispěl), Pouť za černým Kristem obdržela cenu M. Ivanova za Knihu literatury faktu 2005-07.