Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

S politiky neobědvám....

Eva a Vašek se přestali na obrazovce k sobě tulit a kamsi zmizeli. Objevili se dva chlápci v obleku a  s kravatou a přes šířku stolu se na sebe zle mračili. Hezký habán a všemi mastmi mazaný štírek. Uprostřed mezi nimi seděl populární politický komentátor a optimisticky se usmíval.. Foukl jsem do gulášovky, byla horká a já ji po troškách ze lžíce srkal. Vedle ruky jsem měl ovladač převázaný gumičkou. Baterie v něm dosluhovaly. Občas jsem kliknul a někdy televize poslechla... 

Už zase neskákali. Vítr v Kuusamu dělal na závodišti paseku. Skokan, na němž byla řada, se zvedl z příčného břevna a i s lyžemi na nohou po čtyřech přelezl zpátky na schůdky skokanské věže. Docela mu to šlo - už to provedl počtvrté. Byla mu zima. Určitě by nepohrdl gulášovkou, ale nesměl. Musel být hubený, aby daleko skákal. Já už nemusel..

Dojedl jsem polévku do poslední kapky a ještě naklonil misku, aby něco vyteklo na lžíci. Nevyteklo nic. U pravé holeně mi seděl pes Ben a upřeně mne pozoroval a naprázdno otvíral narůžovělou tlamku. Rozcvičoval se...Dva chlápci  na obrazovce pospávající při úvodním slově toho panáka uprostřed ožili a začali se hádat. Komentátor se už neusmíval, ale vraštil čelo a snažil se uplatnit připravené otázky nebo alespoň jednu. Moc ho neposlouchali a vyřizovali si účty. Asi se znali z dřívějška, rozhodně se někdy museli potkat. Podíval jsem se na stůl před nimi. Chudáci - mají tam jenom nějaká lejstra a mikrofon..To přede mnou byl talíř s krkovičkou a brambory a pivo. Ben se vztyčil  a začal strkat hlavu do talíře. Trochu jsem mu ji kolenem přimáčkl ke hraně stolu. Stůl je přece můj. Tvá je podlaha, Beníku, tak máme rozděleny pravomoci. Protože jsme jinak dobří kamarádi, hodil jsem mu na usmířenou první kousek masa, co jsem ukrojil. Právo prvního masa! Chlamst! 

 Jeden z chlápků na obrazovce (ten štírek) začal mávat papírem.."Pane poslanče..tady mám soudní rozsudek i s razítkem.Právoplatný, poznamenávám. Budete se mi muset omluvit a zaplatit soudní výdaje.., že áno..Ale vy máte jistě našetřeno.."  

 "Jste lhář, pane poslanče..Celý život lžete..od malička..už jako školáček jste lhal, a to vám už zůstalo...," jako by s nechutí a s přemáháním odpovídal hezký obr..

"Pane poslanče, vy pohrdáte soudem!"

 "Pohrdám vámi, a to je sákra rozdíl..Špatně vás vychovali..Jste lhář.." Obrovi na krku naběhla žíla .. 

 Přestal jsem na chvíli jíst a zvedl v údivu ruku. Bena ty řeči nezajímaly a pozoroval sousto, jímž jsem mával na vidličce. Moderátor se zaklonil dozadu - cítil se tak asi bezpečněji....Přepnul jsem na třetí pokus na Slováky..Taky si tam dva nadávali..tentokrát slovensky a temperamentněji..Představil jsem si, že v celém světě (vlastně jenom na našem poledníku) teď v poledne občané jedí svou krkovičku, řízek či kotletu (nebo nic) a v televizních studiích si před kamerami spílají hladoví politici....

Krkovička byla výborná, brambory krapet slanější, ale zato byly na okraji talíře dvě okurčičky a kousky rajčat..Ben se odklidil s kostí (v noci na ni určitě šlápnu). Na opěradle křesla vedle mne seděl včera koupený plyšák Kravík. Dala mi ho tam vnučka do opatrování. Proti podpisu..To ještě zastanu - opatrovat plyšáky..Žena se lehce urazila (ne moc - zná mne dlouho), chtěl jsem přesně slyšet tu poslední poslancovu urážku a gestem ruky jsem ji zarazil ve chvíli, kdy mi začala podávat informace o rozvodovém řízení blondýny z prvního patra.

"Představ si, že ta chudák ženská zůstane úplně sama..S malým klukem bez táty..Co z něj bude..?" položila mi otázku...

Nikdy nebyla úplně sama. A ten malý kluk byl pěkně protivnej klacek o půl hlavy větší než máma..A tuhle do mne vrazil, když letěl  střemhlav ze schodů.. 

 "Samota je občas krásná věc," řekl jsem filosoficky a zasnil se.. 

"Bude po něm chtět pořádnej příspěvek na výživu..Ten se prohne - prasák..," nevzdávala se žena se svým tématem..

Klik! Podvyživení skokani se třásli v zástupu na skokanské věži a jen pár těch nejlepších sedělo v prosklené kukani. Měli rozepnuté kombinézy a rozvalovali se na dřevěných lavicích, někteří prováděli uvolňovací cviky..Bočně padal sníh.Těm venku to smetalo do tváří a větroměr se prudce otáčel. Ben už nežral, stočil se do klubíčka k topení ostentativně zády k obrazovce a začal z dlouhé chvíle cupovat  kožešinku, na níž ležel. Kost ležela na koberci a svítila bělobou....

Ještě kávičku..Měl jsem na ni docela velký hrnek. A na talířku zbytek závinu. Říkávám  mu záhyn..

 "Že to můžeš poslouchat - ty tajtrlíky.."

"Jde o důležité státní záležitosti - to nejsou věci z pavlače ani ze dvorku. Mají velký význam pro celou zemi..a možná i Unii..prostě vysoká politika..," poučil jsem ženu, ale tomu, co jsem říkal, jsem sám nevěřil...

Asi jsem opravdu pitomec....

 

 

 

 

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Vargulič | sobota 6.12.2008 13:50 | karma článku: 13,64 | přečteno: 1283x
  • Další články autora

Jan Vargulič

Jehla hledačka

Tak si mne ta jehla, lesklá a ostrá, mezi mnoha a mnoha lidmi našla, bodla a vpravila mi do ramene onen snad zázračný mok (pfizer). Zdvořile jsem se po chvíli zeptal, kdy se bude bodat, že čekám. Odvětili, že už se stalo.

17.3.2021 v 8:27 | Karma: 17,16 | Přečteno: 466x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Četná pozorování

..rázu přírodovědného mívám sedě u svého puzzliště a vyhlížeje ven na blízkou (dosáhl bych rukou?) střechu od sousedního baráku a úzký proužek nebe nad ní. Nekonečná říše živočichů všech tvarů a forem je pro mne žel zredukována..

9.3.2021 v 8:19 | Karma: 9,51 | Přečteno: 151x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Registrovanej

Díky výpomoci lidí tady okolo jsem šťastně (či nešťastně) registrovanej, mám své číslo (nikomu je neřeknu ani manželce), prý PIN, hluboko vpálené do ještě trochu živého masa jak to dobytče tam kdesi na už ne tak divokém Západě.

25.1.2021 v 8:55 | Karma: 13,05 | Přečteno: 305x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Ach, léto

Při šumění topolů, vlastně jen jednoho, sedával jsem na balkonu - já kripl - uprostřed i na okrajích žhavého léta s knihou v ruce, sedával a pospával poblíž truhlíku, byl ve výši mé hlavy a pěstovali jsme v něm afrikány. Kde se..

16.12.2020 v 7:34 | Karma: 12,16 | Přečteno: 135x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Pěkné okamžiky

Dívám se na ligový fotbal, zatímco žena vedle v kuchyni probírá sáčky a pytlíky s potravinami a vyřazuje ty s prošlou záruční lhůtou (já kupodivu procházím dále, i když jsem vlastnostmi taky pytlík). Poznamenávám k ní, že zápas..

30.11.2020 v 9:57 | Karma: 12,05 | Přečteno: 203x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Macronův evropský bolehlav. Kampaň mu ničí násilnosti, Le Penová z toho tyje

22. května 2024

Premium Blížící se volby do Evropského parlamentu budou varovným signálem pro Emmanuela Macrona, jeho...

Vláda má jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  16:55

Přímý přenos Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Malého cyklistu zabilo na přechodu auto. Odvolací soud zmírnil řidičce trest

22. května 2024  16:48

Nešťastná shoda okolností připravila o život čtrnáctiletého chlapce ve Zbraslavi na Brněnsku. Loni...

Nová Buča? Na ulicích Vovčansku leží těla civilistů, ukazují záběry z dronu

22. května 2024  16:35

Ukrajinci zveřejnili nové video z Vovčansku v Charkovské oblasti, na němž na ulicích města leží...

  • Počet článků 208
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 731x
Nemýlím-li se (je to už pár let), živil jsem se (dobře i špatně) jako učitel. Mnohem raději se ovšem sám něco učím - může to být psaní blogů a čehokoliv nebo třeba liftovaný bekhend..Píši blogy i do Lidovek..