Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rumburk - "městečko, kde se zastavil čas"?

Říkám si tu formuli nostalgicky s Hrabalem a na konec věty pro jistotu připojuji otazník. Platí to samozřejmě jen pro mne a ne pro dramatický dnešek, kdy se události na severu Čech valí. Před padesáti a více lety jsem v Rumburku žil jako školák a byl to v jistém smyslu idylický čas (dnes samozřejmě vím, že život dospělých měl k selance daleko a že tu spousta lidí trpěla).

Z té doby si nepamatuji nějaký bezprostřední zážitek s cikány. Asi jsem je nevnímal, přitom ve městě určitě byli, ale nebylo o nich slyšet. Drželi se zpátky a zřejmě jich nebylo moc. Spíše mi utkvěli v paměti dva tři značně zanedbaní Češi bydlící s námi v baráku o patro výš v mansardách. Jeden se dokonce jmenoval Bílý, ale moc čistý nebyl a ani jeho límeček u košile. Nerad jsem ho na schodech potkával. Cosi si brumlával a mával rukama.

Žádná velká dramata se tu tehdy pro mne nekonala.

A přitom tradice čehosi odbojného a brutálního ve městě byla. Ve škole, kde jsem navštěvoval základku, se na sklonku první světové války (21.8.1918) vzbouřili čeští vojáci, kteří nechtěli na poslední chvilku v boji, do nějž je chtěli ještě poslat, vykrvácet. Impulsem k akci se stala i bídná strava, mužstvem přeplněné učebny i chodby školy. Nakonec povstalci odmítli plnit rozkazy důstojníků, odzbrojili je a v počtu asi 800 vzbouřenců táhli na jih, aby našli spojence a vzpouru případně rozšířili. U Nového Boru je obklíčily narychlo svolané regulérní c.k. jednotky německy mluvících vojáků a vzpoura byla potlačena. Podle rozhodnutí stanného soudu bylo deset vůdců rebelie zastřeleno (tři přímo v Rumburku). V mých rumburských letech se výročí vzpoury mohutně slavilo v přírodním amfiteatru nad městem. Střídali se řečníci a trumfovali se ve vzletných frázích a přijeli i "umělci z Prahy". V roce 1964 byl dokonce Martinem Fričem natočen na tu dobu kvalitní film Hvězda zvaná pelyněk s parádní rolí šantánové zpěvačky pro Jiřinu Bohdalovou..Z nějakých divných důvodů se dnes nepromítá ani v TV.

Pak jsme ze severních Čech ze dne na den náhle vypadli..Já za studiem.

Po padesáti letech - už dávno v penzi - jsem byl kontaktován někdejším spolužákem a v úhledném balíčku pak dostal jubilejní sborníček i s fotkami ostatních z maturitní třídy a mohl si je po dlouhé době zase jednou prohlédnout. Už to nebyli z puberty sotva odrostlí mládenci a slečny, ale z fotografií na mne zírali starší pánové a důstojné dámy důchodového věku. Něco jsem zřejmě v čase a v životě přeskočil a ani se na to pořádně nerozběhl. Pak jsem se dokonce dostavil na jejich (teď už i moje) tradiční setkání s programem pečlivě připraveným pro parné léto - ovšem oba dny nepřetržitě pršelo..Velmi se mi tam líbilo..

Další dva roky uběhly a já vždy zpozorněl, když se v mediích objevila zmínka o Rumburku. Někdo známější se tam třeba na skok mihl, pár let tu bydlil či zplodil v městě levobočka.

A najednou z těch občasných připomenutí je tekoucí řeka a hlavní vnitropolitické téma dne. Prohlížím si na internetu klipy, nahlížím do plánku města a skoro nic tam nepoznávám..Snad jen to náměstí - s barákem na rohu, kam jsem chodil i nechodil do tanečních. A teď na kdysi poklidném rynku hlava na hlavě, křičí se, energicky gestikuluje. Lidé mají v rukou klacky nebo kameny. Nebo mikrofon. V čele města ovšem nejsou mí někdejší spolužáci, ale jejich děti či snad vnuci. Spolužáci postupně obsazují důležitá místa už jen na krchově.

Tak jde život a my v něm..

 

 

Autor: Jan Vargulič | neděle 28.8.2011 19:20 | karma článku: 9,91 | přečteno: 996x
  • Další články autora

Jan Vargulič

Jehla hledačka

Tak si mne ta jehla, lesklá a ostrá, mezi mnoha a mnoha lidmi našla, bodla a vpravila mi do ramene onen snad zázračný mok (pfizer). Zdvořile jsem se po chvíli zeptal, kdy se bude bodat, že čekám. Odvětili, že už se stalo.

17.3.2021 v 8:27 | Karma: 17,16 | Přečteno: 465x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Četná pozorování

..rázu přírodovědného mívám sedě u svého puzzliště a vyhlížeje ven na blízkou (dosáhl bych rukou?) střechu od sousedního baráku a úzký proužek nebe nad ní. Nekonečná říše živočichů všech tvarů a forem je pro mne žel zredukována..

9.3.2021 v 8:19 | Karma: 9,51 | Přečteno: 151x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Registrovanej

Díky výpomoci lidí tady okolo jsem šťastně (či nešťastně) registrovanej, mám své číslo (nikomu je neřeknu ani manželce), prý PIN, hluboko vpálené do ještě trochu živého masa jak to dobytče tam kdesi na už ne tak divokém Západě.

25.1.2021 v 8:55 | Karma: 13,05 | Přečteno: 305x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Ach, léto

Při šumění topolů, vlastně jen jednoho, sedával jsem na balkonu - já kripl - uprostřed i na okrajích žhavého léta s knihou v ruce, sedával a pospával poblíž truhlíku, byl ve výši mé hlavy a pěstovali jsme v něm afrikány. Kde se..

16.12.2020 v 7:34 | Karma: 12,16 | Přečteno: 135x | Diskuse| Osobní

Jan Vargulič

Pěkné okamžiky

Dívám se na ligový fotbal, zatímco žena vedle v kuchyni probírá sáčky a pytlíky s potravinami a vyřazuje ty s prošlou záruční lhůtou (já kupodivu procházím dále, i když jsem vlastnostmi taky pytlík). Poznamenávám k ní, že zápas..

30.11.2020 v 9:57 | Karma: 12,05 | Přečteno: 202x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 208
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 731x
Nemýlím-li se (je to už pár let), živil jsem se (dobře i špatně) jako učitel. Mnohem raději se ovšem sám něco učím - může to být psaní blogů a čehokoliv nebo třeba liftovaný bekhend..Píši blogy i do Lidovek..