Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Austrálie. Rok hada

Podle čínského kalendáře je rok 2013  Rokem hada. Je to skutečně tak. Ještě nikdy jsem nenatrefila na tolik hadů a o tolika hadech neslyšela nebo nečetla, jako tomu je letos. A to ještě nejsme u konce. Něco na tom čínském  kalendáři  asi je.

Na hada  (jedovatého)  tu a tam narazím, to ano. Ať  už na silnici - to je had už většinou přejetý, anebo v přírodě, to někdy bývá zase až moc živý. Nepříjemné je setkání s hadem na vlastní zahradě nebo ještě hůř - na terase u domu. Ale s tím se dá pramálo  dělat.

Do domu se hadi  po schůdcích nevplazí  a to je hlavní. Trávu kolem domu často kosíme a kolem keřů a květin vyžínáme. Vysoká tráva, hromady listí, haldy dřeva, vše, co leží dlouho v klidu a ladem a kde hada nelze snadno spatřit, to vše představuje potenciální nebezpečí. Hady ruší i vibrace, takže jim často pouštím kvalitní rockovou hudbu hezky na plné pecky.

 I jedovatí hadi se tedy mimo jiné stali součástí mého bytí v Austrálii. A ač si na ně člověk asi nikdy nezvykne, musí jejich přítomnost přinejmenším akceptovat.

Naštěstí se s nimi nesetkávám příliš často. Ale ze zkušenosti vím, že za slunného a teplého jarního či podzimního dne  se šance  zvyšují. Hadi se rádi po chladnější noci  hřejí na slunci, tak jako my všichni.

Ve většině případů se ale místní  had bojí mě tak jako já jeho a  odplazí  se  přede mnou   pryč  někam do houští.

Horší jsou hadi, které vyruším  nečekaně, navíc ne příliš daleko od domu.

Jeden  mě  tuhle překvapil u popelnice. Vykukoval na mě zpoza kontejneru.    Naštěstí se brzy odstěhoval.

A jeden velký byl nalezen i  v garáži - dílně. Dveře jsou stále otevřené, takže se není čemu divit. Co však udivilo, byla délka a tloušťka tohoto hada. Nicméně se ho podařilo  vylákat ven - a tam - holt nedá se - ukončit jeho život  kulkou do hlavy. Byl tuze velký a nebezpečný . Tak už to tady chodí.

A pak jsou tu hadi, kteří skončí pod koly nebo vlastně noži traktorové sekačky na trávu. Většina se ovšem  odplazí zavčas do bezpečí, protože je vystraší řev  a vibrace stroje.

Tuhle jsem hada našla dokonce vedle své kanceláře. A to v  kumbále, kam se vskoukal škvírou pode dveřmi. Hověl  si  k mému zděšení několi dní mezi smetáky a čisticími prostředky a nechtělo se mu ven. Říkala jsem si, že  snad sežral nějakou myš a nemůže podlézt pode dveřmi zpět ven. Nechala jsem několik dní dveře otevřené v domnění, že  odleze sám. Ale mu se to tam zamlouvalo. Byl tam dál. Měla jsme tedy s hadem problém. Až  pak přišla dobrá duše Emily. To je paní, která se jen tak něčeho nezalekne a s hady má zkušenosti. Vzala velký igelitový  pytel na odpadky, opatřila špagátem,  hada do pytle nalákala a pak šup s ním v pytli na provázku hezky ven na svobodu. Škvíru pode dveřmi jsme poté dobře utěsnili.

Neuplynul ani týden a Emily našla podobného hada u sebe v domě. Podle všeho vlezl nejdřív do garáže a odtud se dostal  dále do domku. Stejný trik s pytlem, tentokrát vlastně s povlakem na polštář se osvědčil i teď. Ještě že had prý  nebyl nijak velký a těžký a sama ženská ho tak mohla unést.

A s hady měli patálii i  jinde. Moje  sousedka ráda zahrádkaří. Ale co se jí tuhle nestalo? Jak tak pleje na záhonu, narazí na hada. Ten  byl dosti blízko, a tak se bála zvednout nebo dělat jiné  prudké pohyby. Podařilo se jí ale upozornit manžela, což bylo její veliké štěstí. Muž nelenil, běžel si domů pro pušku a milého hada, který byl evidentně ve špatnou dobu na špatném místě, před zraky své ženy zastřelil. Tato historka se dokonce dostala i do místních novin. 

Jednou  jsem dokonce dostala hada darem. Ve sklenici. Malého hádka, byl chycen a usmrcen kočkou. Hrdá majitelka kočky si myslela kdo ví   proč, že budu nad takovým nevšedním dárkem  jásat. Opak byl pravdou.

A pak tu jsou hadi, o kterých referovala média.

- Ve městě  ne příliš daleko (na australské poměry) od města, kde bydlím, se stalo toto. Jedna mladá paní  našla v ložnici uprostřed noci hada - bezmála  dvoumetrovou krajtu -  několikrát  omotanou okolo paže své dvouleté holčičky, která pokojně spala.  Maminku vlastně vzbudilo syčení její kočky, která v tu noc taktéž nocovala  v domě. Paní reagovala na tu hrůzu pohotově, hada drapla za hlavu a snažila se ho odmotat. Ten se podle všeho cítil ohrožen a holčičku následně několikrát kousnul. Story má ale happy end. Krajta je nejedovatá, tato byla poté v domě chycena a  vypuštěna zpět do přírody profesionálem "na hady". Rány po ukousnutí byly ošetřeny v nemocnici a z maminky i dcery se staly přes noc téměř mediální hvězdy.

- Posádka i pasažéři letadla , které směřovalo z města na severu Austrálie /Cairns/ na Papuu Novou Guineu měli po  dobu letu o zábavu postaráno. Ne že by letecká společnost nabízela kdovíjaký vzrušující televizní program, ale o nevšední zážitek se postarala asi  třímetrová krajta na křídle letadla.

Chudák had. Našel si prima úkryt, tedy  určitě alespoň do té doby, než letadlo vzlétlo. Nejen silný vítr a venkovní teplota kolem -12 stupňů celsia udělaly s hadem své. Ten svůj první let bohužel nepřežil.

- A do třetice jsou tu hadi na kapotách aut. Nedávné deště a velká voda v Queenslandu přinesly  mimo jiné   několik zajímavých setkání s plazy. Hadi, jak víme, nejsou ryby a před vodou a mokrem se snaží utéct a najít útočiště "na vyšších místech", auta nevyjímaje. Je více důvodů, proč se  rozhodně nedoporučuje  projíždět velkou vodou nebo riskovat překročení rozvodněných potoků a řek. I jedovatí  hadi jsou jedním z nich.

Aby byl můj přehled historek  úplný, nemohu opomenout ještě jednoho hada. Vyskytuje se velmi často, vlastně téměř denně! Má zelenou nebo černou barvu, skrývá se v trávě, popřípadě se líně povaluje v záhonech.  Není jedovatý, i tak ale dokáže roztržitého člověka pořádně vylekat. Říká se mu Had zahradní, hovorově prostě zahradní  hadice!

Autor: Hana Van Soest Jarocka | čtvrtek 3.10.2013 7:33 | karma článku: 19,16 | přečteno: 1085x
  • Další články autora

Hana Van Soest Jarocka

Živočichové v australské domácnosti ale zvyknete si

Než usednu venku na zahradní křesílko, zvednu podušku. Musím se podívat, co kdyby pod ní něco bydlelo. Něco, co by mě mohlo kousnout, štípnout nebo bodnout do zadku. Je jistě krásné žít v souladu s přírodou, s rostlinami a

5.6.2021 v 10:33 | Karma: 43,28 | Přečteno: 8161x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Znásilnění v parlamentu (Austrálie)

„Bylo mi několikrát naznačeno, že jestli půjdu s incidentem na veřejnost, bude to mít vliv na mou kariéru.“

18.2.2021 v 4:13 | Karma: 27,08 | Přečteno: 1550x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

“Jste jeho Mother?” (Austrálie)

Volám na dané číslo. Automat se hlásí. “Zvolte jedničku, dvojku, trojku, až desítku.” Hluboký výdech. To chce trpělivost. Napiju se. Vyhlédnu z okna. Zatáhnu žaluzie. Po chvíli zazní: “Zvolte jedenáctku pro spojení s operátorem.”

17.2.2021 v 7:44 | Karma: 32,94 | Přečteno: 1390x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Austrálie. Jak jsem potkala třídní učitelku

Za čtrnáct dní nám to tu zase začne. Nový školní rok. Obchody už aktuálně zareagovaly a přišly s nabídkou školních potřeb. A rodiče chtě nechtě vyrazili na nákup pomůcek. I já samozřejmě.

21.1.2021 v 12:49 | Karma: 33,89 | Přečteno: 1488x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Covid update z Austrálie

Letní prázdniny jsou v plném proudu. Austrálie, tak jako snad všechny země světa, bojuje s covidem.

15.1.2021 v 5:22 | Karma: 28,80 | Přečteno: 984x | Cestování
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  15:52

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Policie obvinila řidiče kamionu, že zavinil nehodu na D1. Hrozí mu 6 let

5. května 2024  15:47

Karvinští kriminalisté obvinili litevského řidiče kamionu, který v sobotu narazil do osobního auta...

Sabotáže a jiné útoky. Rusko chystá Evropě perné chvíle, varují tajné služby

5. května 2024  15:40

Tajné služby v různých evropských zemí varují vlády, že Rusko plánuje sabotážní akce napříč...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  15:25

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi....

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2102x
Žiju v Austrálii, kam mě osud před pár lety zavál.

E-kniha Ahoj, mami právě vyšla.

IG a FB pod názvem:   chodimhlavoudolu