Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Austrálie. Jak jsem potkala třídní učitelku

Za čtrnáct dní nám to tu zase začne. Nový školní rok. Obchody už aktuálně zareagovaly a přišly s nabídkou školních potřeb. A rodiče chtě nechtě vyrazili na nákup pomůcek. I já samozřejmě. 

Venku ještě pilně studuji reklamní leták, ať jsem připravena.

Reklamní leták
Reklamní leták (2)

Vevnitř procházím kolem plných regálů a sama sebe přesvědčuju, že prakticky nic není zapotřebí koupit. Že všechno máme. Je to pravda. Něco ale přece jen vyberu.  Jsou to takové ty australské speciality, jako jsou například role balicího papíru na sešity a knihy. Obaly na míru, jaké znám z Česka, zde nejsou. Vloni jsem vše balila do balicího papíru, co nám zbyl z Vánoc a narozenin. Letos ale jsem zakoupila dvě role průhledného lepivého obalu, který je přímo určen pro balení sešitů a knih. Jsem zvědavá, jak mi to půjde a co všechno s tím ještě doma nechtě polepím či slepím.

Další specialitou jsou nejrůznější krabičky na obědy a svačiny. Protože ve zdejších školách neexistují školní jídelny, každé dítě si veškeré jídlo na den nosí s sebou v aktovce.

Ukázka zdravé svačiny
Ukázka zdravého oběda

Krabiček je zde nepočítaně. Barevné, s přihrádkami nebo bez, umělohmotné nebo plechové, s izolační výztuží proti horku, jako batůžky apod. Rovněž lahví na vodu je tu spousta druhů. Některé mají i brčka, aby se dítě nepolilo. Jiné zase vloženou tenkou výplň, která se dá předem do mrazáku, a vodu poté příjemně ochladí. 

Podobně se prodávají všelijaké jiné náplně, které se dají do mrazáku zmrznout. Pak se přidají do krabičky s jídlem, které ochlazují. Je to všechno praktické a logické, vždyť školní rok začíná právě na vrcholu léta a vedra. Při teplotě 35 stupňů je voda na pití odporně teplá a jídlo se v uzavřených krabičkách a aktovkách rychle kazí.

Oblečení žádná máma řešit nemusí. Povinné školní uniformy – a je po starosti. Starám se jen o spodní prádlo a ponožky. A boty. Tedy v našem případě jsou to tenisky po celý rok. Od jara až do zimy. Přezůvky nejsou potřeba, protože se žáci nepřezouvají. Zimní boty netřeba, taková zima tu nikdy není, boty na tělocvik se nevyžadují, každý cvičí v tom, v čem zrovna přišel do školy. Prostě no worries.

Jiné školní potřeby potřebné pro výuku zakoupí přímo škola. Za poplatek padesát dolarů na rok, který se vybírá od rodičů, třídní učitelka vše potřebné objedná a zakoupí. Tímto způsobem se zajistí, že všichni žáci mají věci, které se vyžadují. A mají je všichni stejné. Předejde se tedy možnému srovnávání, soutěživosti a závisti kvůli tomu, že má někdo hezčí gumu, notýsek nebo strouhátko.

A tak já teď koupím pouze blyštivé lepidlo se třpytkami, šestibarevnou tužku s Mickey Mousem, pero s neviditelným inkoustem a jiné vychytávky moderní doby.

S pocitem uspokojení, jak dobře jsem pořídila, se s vozíkem šinu k pokladně. A na koho nenarazím? Na samu třídní učitelku! „Hello!“ Všichni si tady tykáme jako staří známí. „How are you?“ haleká na mě.

„Good,“ povídám, jak se očekává. „How was your holiday?“ pokračuje s velkým úsměvem.

Mám cukání si jí postěžovat, jak praví pravá česká mentalita, jak těžké jsem ty prázdniny měla. Že si můj menší chlapeček zlomil škaredě ruku, museli mu ji v narkóze napravovat a za posledních šest týdnů jsem s ním byla třikrát v nemocnici, která je vzdálená 150 km.  Že naplánované a zaplacené prázdniny u moře jsem tím pádem musela zrušit. Že další člen rodiny si pro změnu zlomil něco v noze, že na mě při sprchování vystřelila pružina z kohoutku a já se opařila horkou vodou, že mě uhání zubařka kvůli zubu a doktorka kvůli očkování, že mi vedrem uschly všechny jahody, že právě jednám s policií, a to jak českou, tak i federální australskou kvůli vízu, že zprávy z domova jsou negativní apod.

Tak toto mi při té otázce projede hlavou, ale pak se jen zhluboka nadechnu, otřepu se, nasadím také úsměv od ucha k uchu a řeknu: „amazing“ (úžasné). Jak neupřímné, pomyslím si ještě. Nahlas se ale zeptám: „And yours?“  (A vaše?)  „Wonderful,“ odpoví učitelka.

„A jak se má váš synek? Už se těší do školy?“ vyptává se mile, leč naivně.

„Můj synek o tom, že se blíží škola, ještě neví,“ povídám já.

Přece mu nebudu kazit posledních pár týdnů prázdnin. Jak ho znám, začal by se mnou řešit sled nekonečných otázek typu proč to tak je a proč to není jinak a zdali bych to nemohla zařídit tak, aby to bylo jinak, tedy tak, aby do žádné školy nemusel a učila ho já. Domácí výuku zažil během covidu, takže ví, že je to možné!

Myslím, že takovou nestandartní odpověď paní třídní učitelka asi nečekala. Dovedu si představit ty maminky od pilných holčiček i šprtavých chlapečků, které by tvrdily, aby se zavděčily, že děti se do školy tak těší, že ani dospat nemohou.

A to já zase ne. A pokračuju vesele dál. „Víte, on si dokonce myslel, že to už je všechno. Že po první třídě už ukončil povinnou školní docházku. Že jeden rok stačí.“

Učitelka vyvalí oči.

„No počítat umí do sta, číst a psát jste ho také naučila, tak co. Některým lidem to skutečně postačí na celý život, no ne?“ uvažuju nahlas s trochou nadsázky a ironie.

Paní učitelka to bere s humorem a reaguje: „Aha, takže teď běž a najdi si job! Anebo jdi na univerzitu.“

Jo na výšku on by rád. Vidí to u svého bratrance, který studuje na VŠ v Brně. Moc mu to imponuje. Bratranec vstává v 11, žije a studuje v noci, což spočívá v tom, že neustále kouká do počítače. A to se mému malému chlapečkovi zdá bezvadné. Doma musí o čas na počítači škemrat a má přísně povolenou dobu, kdy může u obrazovky být.  Zatímco student výšky – jak to vidí dítě – má neomezené možnosti a velký veget. A když se „učí“ na počítači, ještě ho doma chválí. Tak můj malý sedmiletý si přeje přeskočit základku a chce se přihlásit rovnou na univerzitu.

Ale toto už paní učitelce povykládat nestačím. Loučíme se a ona jde vyskládat na pás své zboží.

Já, u jiné pokladny, dělám totéž. A mám radost, že nemám dítě na výšce. To by určitě nejásalo nad lepidlem se třpytkami, neviditelným inkoustem a tužkou s Mickey Mousem.

Můj malý nákup

 

Autor: Hana Van Soest Jarocka | čtvrtek 21.1.2021 12:49 | karma článku: 33,89 | přečteno: 1490x
  • Další články autora

Hana Van Soest Jarocka

Živočichové v australské domácnosti ale zvyknete si

Než usednu venku na zahradní křesílko, zvednu podušku. Musím se podívat, co kdyby pod ní něco bydlelo. Něco, co by mě mohlo kousnout, štípnout nebo bodnout do zadku. Je jistě krásné žít v souladu s přírodou, s rostlinami a

5.6.2021 v 10:33 | Karma: 43,29 | Přečteno: 8164x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Znásilnění v parlamentu (Austrálie)

„Bylo mi několikrát naznačeno, že jestli půjdu s incidentem na veřejnost, bude to mít vliv na mou kariéru.“

18.2.2021 v 4:13 | Karma: 27,08 | Přečteno: 1550x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

“Jste jeho Mother?” (Austrálie)

Volám na dané číslo. Automat se hlásí. “Zvolte jedničku, dvojku, trojku, až desítku.” Hluboký výdech. To chce trpělivost. Napiju se. Vyhlédnu z okna. Zatáhnu žaluzie. Po chvíli zazní: “Zvolte jedenáctku pro spojení s operátorem.”

17.2.2021 v 7:44 | Karma: 32,94 | Přečteno: 1390x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Covid update z Austrálie

Letní prázdniny jsou v plném proudu. Austrálie, tak jako snad všechny země světa, bojuje s covidem.

15.1.2021 v 5:22 | Karma: 28,80 | Přečteno: 984x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Jak jsem žádala o australské pasy pro děti

Chtěla jsem dětem tady v Austrálii vyřídit cestovní pasy. Netušila jsem ovšem, do jaké štrapáce se to pouštím. Nejdřív ze všeho se musela

16.12.2020 v 6:52 | Karma: 34,13 | Přečteno: 1323x | Cestování
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Není třeba mluvit o normalizaci vztahů, řekl Pavel. Slováci se pustili do Fialy

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  13:04

Nový slovenský prezident Peter Pellegrini přijel do Prahy na první zahraniční návštěvu. „Vnímám to...

Assange je volný. U amerického soudu přiznal vinu a vrátil se do Austrálie

26. června 2024  2:15,  aktualizováno  12:56

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange před americkým soudem na souostroví Severní Mariany přiznal...

VIDEO: Ukrajinci sestřelují drony z cvičného Jak-52. Obyčejnou brokovnicí

26. června 2024  12:53

Vznikl v sedmdesátých letech jako cvičné a sportovní letadlo, dnes ale Jakovlev Jak-52 plní nad...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2103x
Žiju v Austrálii, kam mě osud před pár lety zavál.

E-kniha Ahoj, mami právě vyšla.

IG a FB pod názvem:   chodimhlavoudolu