Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Austrálie - Pracovní sezóna v jihovýchodním Queenslandu

Sezóna je v plném proudu. Po 7 letech sucha nám konečně loni v lednu pořádně napršelo. Pršelo dva dny v kuse, tedy spíše lilo a napršelo 200mm vody. Celé město, celý okres slavil. Konečně bude zase vody dost, žádná omezení, co se týče zalívání, sprchovaní, mytí aut. Přehrada, která je zároveň zásobárnou vody pro město je plná, co víc, dokonce přetékala! Hlavně pro farmáře, sadaře a pěstitele zeleniny je voda to hlavní.  Bez ní, dobytek pomře, ovocné stromy a zelenina uschnou. Není úroda, není výdělek. Zůstává naděje, že snad přiští rok bude příznivější.

Letos je tedy situace optimističtější. Až na kroupy, které některé sadaře postihly a poničily jim úrodu. Kroupy totiž u nás dosahují velikosti až tenisáku a stačí malá přeprška a celoroční úroda je v trapu. Ani sítě, které sadaři a farmáři instalují, aby chránili svou úrodu před sluncem, ptáky a kroupami, nepomůžou, neboť kroupy potrhají i je. A škody jdou do tisíců dolarů.

Sázet se začíná někdy okolo října. Když je sezóna úspěšná, některé velké farmy zaměstnávají desítky lidí, povětšinou studenty a cestovatele z Evropy a z Asie. Ti pomáhají s pracemi na poli či vevnitř v balírnách. Práce je to náročná. Pracovat se musí dlouho a tempo je obrovské. Platí se buď za hodinu, což je výhodné hlavně pro začátečníky, nebo za bednu, což je pro profesionály zlatý důl.

V listopadu a prosinci se sklízejí meruňky, nektarinky, třešně a ringle. V lednu a únoru zelenina nebo hrozny.

Sází se všechny možné druhy zeleniny, především papriky, květák, brokolice a salát. Začíná se velmi brzo ráno, kolem půl šesté, hned jak se rozední, neboť už kolem desáté je nesnesitelné vedro. A  ještě ke všemu mouchy! Listopad a prosinec jsou měsíce much, které jsou dotěrné až hrůza. V obchodech jsou k dostání spreje proti mouchám, ale nejaký pronikavý úspěch jsem tedy nezaznamenala. Mnoho Australanů si kupuje klobouk se sítí přes obličej, což ovšem vypadá dosti odpudivě, anebo klobouk, na kterém jsou připevněny provázky s korálky, takže když člověk hýbe hlavou, korálky se rozhoupají, a tak ty mouchy odhánějí. Takový to klobouk je k dostání téměř v každém obchodě s kempingovými potřebami, a snad je i užitečný, jen vypadá více než legračně, a člověk musí neustále pohazovat hlavou a uvádět korálky do pohybu. Říká se, ze australské angličtině je tak špatně rozumět, protože Australani mluví se zavřenou pusou – aby jim do ní náhodou nevletěla moucha!

A australský pozdrav je prosté mávnutí rukou, jako když odháníte od obličeje mouchu! Já už teď také vím proč a dělám to samé!

Ve městě je tedy mnoho cestovatelů a i u nás v rezortu se několik ubytovalo. Jsou z Německa, Francie, Japonska, Koreje, Švédska, no ze všech konců světa. A všichni jsou tu z jednoho důvodu, pracovat a vydělat si na cestování po Austrálii. Když je sezóna v plném proudu, moc legrace si neužijou, ráno ve 4 vstávají, pak pracují ve vedru a prachu, večer sprcha, večeře, a pak zalezou do postele. Tedy většina spí ve stanech, někteří si pronajímají karavany, jiní mají svá auta předělaná na obytná. Nejoblíbenější jsou malé autobusky, kde je vzadu dostatek prostoru na matrace a úložný prostor. Některé jsou vesele pomalovány a popsány, s nálepkami navštívených míst a měst.

Většina těchto lidí zůstává v Austrálii rok, a ti, kteří prokáží, že pracovali na farmě více než 3 měsíce, mohou dostat vízum i  na další  rok.

Sběr ovoce a zeleniny je pro Austrálii velmi důležitý a bez pracovníků z ciziny by vlastně toto vůbec nebylo možné. Proto vláda podporuje zahraniční cestovatele, ochotné vypomáhat v zemědělství.

Když jsem přijela poprvé do Austrálie, také jsem tak začínala. Trhala jsem hrozny na vinicích, což je docela příjemná práce, ne moc namáhavá. Hrozny se trhají do kýblu a ten se pak vysypává na vlečku traktoru. A farmář – když je pauza, vaří čaj (v tom vedru!), k tomu přidá ze pár sušenek, sedí se a povídá, a pak zase zpět do práce. To se mi docela líbilo. Pak jsem dostala práci při trhání paprik, což byla moje vůbec nejhorší zkušenost. Tempo trhání je vražedné, kombajn s pásem popojíždí za skupinou trhačů a určuje tak tempo a člověk prostě musí dělat, jinak by ho snad přejeli.

A těžké kýble s paprikami se opatrně házejí na pás. A nejhorší ze všeho je věčné ohýbání zad, takže ráno se ten, kdo na to není zvyklý, prostě nepostaví.

A pak jsem trhala jablka, to jsme byli dva, vyfasovali jsme dva žebříky a traktor, který měl na přívěsu tři velké bedny, které se měly naplnit co možná nejdříve, neboť jsme byli placeni za bednu. Ovšem ty bedny byly obrovské a trvalo věčnost, tedy nám, nezkušeným, než jsme bednu, a pak všechny tři naplnili. Až byly všechny tři plné, traktorem se odvezly do velkého hangáru a tam se uskladnily. Načež se vyfasovali tři bedny prázdné a tak pořád dokola.

Jiní cestovatelé sklízeli květák, brokolici, salát, také jahody. Na jaře  je časté  také pletí a sázení malých sazeniček. Po sklizni pak balení do krabic. Poslední jablka se sklízejí v květnu. Pak je pár měsíců klid a koncem září se začíná pomalu na novo.

S našetřenými penězi pak cestovatelé směřují většinou na pobřeží, kde si užívají vše, co tato zeme nabízí. Tedy především krásné moře a exotickou přírodu. Ovšem mnozí, poté co utratí všechny tvrdě vydělané peníze na pobřeží, kde je poměrně draho, se vracejí sem k nám a opět hledají práci.  A tak to jde až do května, kdy se sezóna ovoce a zeleniny končí.

Přes zimní měsíce – červen , červenec a srpen máme tedy více klidu. To je čas dovolených a odpočinku. Počátkem září, kdy se začíná oteplovat a lezou první jarní kytky se začíná znovu. A tak se to opakuje s malými obměnami podle počasí každý rok.

Autor: Hana Van Soest Jarocka | pátek 19.2.2010 5:31 | karma článku: 15,94 | přečteno: 2226x
  • Další články autora

Hana Van Soest Jarocka

Živočichové v australské domácnosti ale zvyknete si

Než usednu venku na zahradní křesílko, zvednu podušku. Musím se podívat, co kdyby pod ní něco bydlelo. Něco, co by mě mohlo kousnout, štípnout nebo bodnout do zadku. Je jistě krásné žít v souladu s přírodou, s rostlinami a

5.6.2021 v 10:33 | Karma: 43,28 | Přečteno: 8162x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Znásilnění v parlamentu (Austrálie)

„Bylo mi několikrát naznačeno, že jestli půjdu s incidentem na veřejnost, bude to mít vliv na mou kariéru.“

18.2.2021 v 4:13 | Karma: 27,08 | Přečteno: 1550x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

“Jste jeho Mother?” (Austrálie)

Volám na dané číslo. Automat se hlásí. “Zvolte jedničku, dvojku, trojku, až desítku.” Hluboký výdech. To chce trpělivost. Napiju se. Vyhlédnu z okna. Zatáhnu žaluzie. Po chvíli zazní: “Zvolte jedenáctku pro spojení s operátorem.”

17.2.2021 v 7:44 | Karma: 32,94 | Přečteno: 1390x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Austrálie. Jak jsem potkala třídní učitelku

Za čtrnáct dní nám to tu zase začne. Nový školní rok. Obchody už aktuálně zareagovaly a přišly s nabídkou školních potřeb. A rodiče chtě nechtě vyrazili na nákup pomůcek. I já samozřejmě.

21.1.2021 v 12:49 | Karma: 33,89 | Přečteno: 1488x | Cestování

Hana Van Soest Jarocka

Covid update z Austrálie

Letní prázdniny jsou v plném proudu. Austrálie, tak jako snad všechny země světa, bojuje s covidem.

15.1.2021 v 5:22 | Karma: 28,80 | Přečteno: 984x | Cestování
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

ŽIVĚ: Slovenští politici okomentují výsledky voleb do europarlamentu

10. června 2024  10:56,  aktualizováno  11:37

Přímý přenos Slovenská vládní strana Směr-SD se vyjádří k výsledkům víkendových voleb do Evropského parlamentu,...

Srna skočila cyklistovi za jízdy do náruče, zraněný muž letěl do nemocnice

10. června 2024  11:34

Kuriózní dopravní nehoda se přihodila cyklistovi na Semilsku. Při jízdě na kole mu do náruče...

Kalousek by měl kandidovat za TOP 09 v národních volbách, říká Pospíšil

10. června 2024  11:32

Jiří Pospíšil, který po deseti letech skončil v Evropském parlamentu, chce, aby TOP 09 do voleb do...

Romové chtějí opět otevřít smrt mladíka u přehrady, s právníkem zjišťují možnosti

10. června 2024  11:02

Zástupci romské menšiny v Brně by chtěli znovu otevřít případ smrti jednoho z jejích příslušníků u...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2103x
Žiju v Austrálii, kam mě osud před pár lety zavál.

E-kniha Ahoj, mami právě vyšla.

IG a FB pod názvem:   chodimhlavoudolu