Angličtina pro děti – minitipy z Austrálie

Školy v České republice se opět zavřely. Soucítím s rodiči školou povinných dětí. Je mi vás opravdu líto. A tak na přímé dotazy a prosby některých mých čtenářů se zde trošičku podělím s materiály pro domácí výuku angličtiny malých

dětí přímo odtud z Austrálie. Třeba se to některým rodičům bude hodit. Můžete se učit s námi. Tady školy zatím běží normálně.

Už jsem se zmínila ve svých předchozích článcích o australském školství, že tady se děti slovíčka učí prakticky zpaměti. Nejdřív se učí písmena, pak slabiky, pak celá slova.

My se teď zpaměti učíme už celá slova. V deníčku má můj žáček ta svá přilepená na celý týden.

Nová slova

V pátek je den zkoušení a v poslední době i diktátu. Líbí se mi individuální přístup ve výuce. Pro mě věc dosud neznámá. Když jsem já chodila do školy, žádný individuální přístup nebyl, všichni se učili všechno, ti nadaní se nesmírně otravovali a ti pomalejší zase nestíhali.

V naší australské třídě je toto zatím jinak. Každé dítě se učí ta svá písmenka, ta svá slova, má tu svou knížku. Jeho spolužáci a kamarádi mohou mít materiály naprosto jiné. Prostě podle toho, kdo je na jaké úrovni.

Ke svému zděšení jsem se dozvěděla, že je zde možné v první třídě propadnout. V minulém roce propadla jedna čtvrtina třídy. Takže s mým studentíkem teď chodí i několik propadlíků, co opakují.  Ó hrůzo. A to je teprve přípravka, teda pre-school, tady se tomu neřekne jinak než prep.

Úkol:

Teď se probírají písmenka spojená, jako je například th, ch, sh, ck.

Já se teď zaměřím na ck, což se vyslovuje jako k. Zkuste najít slova, ve kterých se vyskytuje ck. A pak najděte doma předměty obsahující ck pro Ukaž a vypravuj (Show and tell). Nás napadlo třeba chicken (kuře).  A co další, ve kterých je ck kdekoliv ve slově?

Naši prepáci našli a přinesli na ukázku do třídy následující věci: a fire truck, garbage truck, chickens, bucket, blocks, tracks, back pack, stick. (hasičku, popeláře, kuřata, kyblík, kostky, koleje, batoh, větev). O každém přineseném předmětu je třeba krátce pohovořit. Co to je, odkud to je, co to dělá, eventuelně samy děti požadují  názorné předvedení. To je pro ně docela zábava.

Paní učitelka udělala pro celou svou třídu hustý koktejl  s mlékem, semínky chia, mangem a banánem, aby názorně procvičili použití th, ch a sh v běžném životě. Celá třída prep si náramně pochutnala. Paní učitelka pak sdílela i recept na vyzkoušení doma. Zde je.

Tip na recept: thick milk, chia, mango and banana shake/smoothie

Ingredients

  • 1 cup frozen mango chunks (140 g)
  • 1 frozen or regular large banana, chopped
  • 1/2 cup unsweetened milk of your choice (125 ml), I used oat milk

Instructions

  1. Add all the ingredients to a powerful blender and blend until smooth. Add chia seeds if you want.
  2. Best when fresh, feel free to keep the smoothie in an airtight container in the fridge for up to 3 days. You can also freeze it and transfer to the fridge the night before you’re going to consume the smoothie.

V kostce je to mango, banán, mléko a vše umixovat. Dá se to také zmrazit nebo uchovat v ledničce až na tři dny. Ozdobit chia semínky, pokud  někdo chce.

Já někdy dělám obyčejný mléčný koktejl, tedy milk shake, s jahodami, pokud jsou, pokud nejsou, klidně umixuju mléko s jahodovou marmeládou. Dětem se zavděčím i tak.

No a na závěr pro zpestření sem dám krátkou jednoduchou básničku. Naučí se ji i malé dítě.

Round and Round the Garden

Round and round the garden

Like a teddy bear

One step, two step

Tickle you under there!

(je to zhruba takto: okolo a okolo zahrady jako medvídek plyšáček, jeden krok, dva kroky, tam tě polechtám!

Básnička

Tak hodně zdaru and have a nice week!

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Hana Van Soest Jarocka | sobota 7.11.2020 7:53 | karma článku: 23,92 | přečteno: 724x