Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Návraty do rodných míst

Jsou lidé, které to na konci života táhne do míst, odkud pochází, kde jsou jejich kořeny a kde prožili své dětství, než zmizeli kdesi ve světě. A jsou i tací, kteří se vyhýbají i jen vzpomínkám na své rodiště.

Návraty do rodných míst

     Jsou lidé, které to na konci života táhne do míst, odkud pochází, kde jsou jejich kořeny a kde prožili své dětství, než zmizeli kdesi ve světě. A jsou i tací, kteří se vyhýbají i jen vzpomínkám na své rodiště, natož aby je navštívili. Hroby svých předků po nějaké době prodali stejně jako rodné domy po rodičích a prarodičích. 

     Patřím mezi ty první, a čím jsem starší, tím častěji jezdím tam, odkud pocházím. Nepoznávám už nikoho, jen příjmení charakteristická pro tu oblast, vytasené do kamene nebo žuly na  hřbitovních náhrobcích. Doba litinových křížů, na které se vešlo s bídou příjmení rodiny je dávno pryč. Desky z leštěné žuly se zlaceným písmem svítí na dálku stejně jako nově opravená kostelní věž. Dávno pryč jsou také nízké, venkovské domky, které nahradily poschoďové domy rozléhající se na úkor dřívějších zahrádek a dvorků. Zmizely slepice a kohoutí kokrhání už nikdo neslyšel řadu let. Záhony zeleniny ustoupily okrasným zahrádkám s trávníkem s umně  nainstalovaným pradávným trakařem, na kterém prarodiče dnešních mladých sváželi seno a trávu z vyžatých mezí nebo rákos od rybníka.

     Kromě těch hrobů nezůstalo po více než půl století nic. Jenom vzpomínky, příběhy z dětství, osudy předchozích generací z vyprávění prarodičů, protože tehdy se ještě vyprávělo a kromě večerních zpráv v rádiu už byl jen večerníček Hajaja a dobrou noc. Ráno se vstává před pátou, není čas ponocovat.

     Na mezi nad rybníkem se tyčí osaměle mrtvý pahýl jabloně. Musela být už hodně stará, když polovina její koruny odpadla a zbytek rozštípnutého kmene se tam vyjímá jako připomínka dob dávno minulých. V koruně toho stromu, jsem kdysi dávno jako kluk sledoval jednoho prázdninového dne lidi, kteří se šli vykoupat do rybníka a pak jsem ho uviděl.

     Vysoký, svalnatý chlap s lesklými vlasy a dlouhými kotletami. A za ruku se vedl s neznámou blondýnou se slunečními brýlemi, velkými jako talíře. Větší poplach způsobil jen ústup Němců na konci války. Říkalo se mu Car.

     Carovi bylo sedmnáct a peněz měl jako šlupek. Všichni věděli, že je magor a hodně kluků se ho bálo. Když byl dítě a neměl ještě takovou sílu, podle které mu později začali říkat Car, tak ještě před tím mu říkali Tupan. Malinkatá hlavička se špatně střiženým ježkem. Velké, plandající uši a u nosu věčně sopel. Ten střídal barvy podle ročního období od kanárkově žluté až k lahvové zeleni.

     To, jak se na něm příroda vyřádila, byla jedna věc. Tehdy měli všichni kluci jeden druh účesu. Holič Mach dělil klienty celkem přirozeně na ženy a muže. Těm prvním dělal na hlavě beránka úzkými natáčkami z perforovaného plechu. A na ty druhé zůstal ježek. Světový trend mániček dorazí do vesnice až za pár let, takže Mach má zatím co dělat.

     Když byl Car v první třídě, sehnal někde štěně neurčité, pouliční rasy. Kus prádelní šňůry používal jako vodítko i obojek současně a pyšně, jako profesionální psovod se poflakoval po dědině za doprovodu skákajícího štěněte. Myslím, že to bylo poprvé, co měl někoho opravdu rád a kdo mu to upřímně vracel. Když jsem po mnoha létech v Paříži spatřil haitské pasáky hrdě korzující po Piqalle s párkem afgánských chrtů, první obrázek, který se mě zjevil, byla notně vybledlá pohlednice Cara a jeho štěněte.

     Jeho fotr se jedné zimní noci vrátil po několika denní alkoholické nepřítomnosti domů. Všichni už spali. Carova matka s jeho mladším bráchou v nevytopené světnici, kde smrděly staré hadry a zatuchlé peřiny, plné zaschlých fleků. Car spal na kanapi v kuchyni, štěně v boudě na dvorku.

     Když se fotr napotřetí trefil do branky, štěně se probudilo a chtělo přivítat pána domu. Vyběhlo z boudy a skákalo kolem fotra, možná i po něm. Dnes už nikdo nezjistí, jestli mu skočilo rovnou na nohu nebo i kousek víš, nebo se jenom motalo pod nohama. Každopádně fotr sklopil zrak a to mu neudělalo dobře. Snad ztratil na vteřinu rovnováhu, dostal závrať nebo se mu hlava zamotala z toho chlastu a sněhových otisků psích tlapek na jeho kalhotách. Každopádně se strašně nasral.

     Dopotácel se do kůlny, kde sebral kus silného, rezavého drátu, na jednom konci udělal oko, nasadil je pořád ještě rozdováděnému štěněti na krk a utáhl. Druhý konec omotal kolem hřebíku na vratech, kde stahoval králíky a srpem odsekl tělo od hlavy. Ta zůstala v drátěné smyčce vyset na vratech až do rána, kde ji zmrzlou na kámen objevil rozespalý Tupan, když šel na hnůj čurat.

     Fotr odřízl zadní nohy štěněte, opižlal kůži, stehna pečlivě zabalil do starých novin a teprve poté se vpotácel do baráku. Balíček nechal v kuchyni na stole a tak jak byl, smradlavý, špinavý po několikadenní chlastačce se zasychajícími skvrnami od krve na hadrech se svalil do manželské postele a ve vteřině usnul.

     Ráno si Car výslužky na stole ani nevšimnul. Prdící, smradlavou hromadu, která chrápala za vysklenými dveřmi parádního pokoje, registroval jen letmo, protože jak s oblibou říkával, není nad ranní vychcání. To si člověk štráduje fofrem na to své místečko na hnůj, na tu svoji dlaždici, která se sice viklá, ale my už víme, jak udržet balanc, rychle pindíka ven, což kolikrát není tak snadné, hlavně v zimě, kdy všechno je jaksi menší a menší. Zkrátka je to několik komplikovaných činností, které je nutno provést koordinovaně a hlavně rychle, ale potom ta odměna! Blahoslavená úlevo! Připadáte si jako Pán Veškerenstva, jako King Kong stojící na střeše nejvyšší budovy světa, lokáte plnými doušky ranní vzduch, dosud tak svěží a chladivý, sledujete okem dobrého hospodáře okolní krajinu, která se probouzí z nočního spánku, tu paletu rozjasňujících se barev a ranní zpěv ptactva, držíte se toho svého a občas spočinete zrakem na lomivém oblouku horké moče, která vytváří důlek v místě dopadu, odkud se kouří jak z miniaturní Etny. Nacházíte se vážení na prahu věčnosti.

     Car se v onom rozpoložení ocitl asi tak na pět vteřin, protože když vnímal tu krásu vůkol, nemohl opominout vrata od stodoly. A na vratech drátěnou smyčku. A v té smyčce hlavu svého štěněte. Na kost zmrzlou, krvavou kouli s vyceněnými zoubky. A na hromadě písku železnou palici. Tehdy přestal být Tupanem a stal se Carem.

     Stal se tak nejtvrdším a nejostřejším klukem ve vesnici. Nebyl zlý, nemusel terorizovat obyvatele a strašit malé děti. Stačila jeho pověst. Potom, co rozmlátil na kaši fotrovu hlavu železnou palicí, zmizel na nějakou dobu lidem z očí. Šly řeči, že je v pasťáku, v kriminále a úplně nakonec, že je na vojenské škole.

     A pak se jednoho dne objevil znovu ve vsi. Šinul si to po asfaltce směrem k rybníku, jakoby se nechumelilo. A za ruku se vedl s neznámou blondýnou se slunečními brýlemi, velkými jako talíře.

Autor: Jan Valtr | pondělí 15.1.2024 23:46 | karma článku: 13,87 | přečteno: 305x
  • Další články autora

Jan Valtr

Pokusy o zkulturnění vesnické mládeže nepadly na úrodnou půdu

Ke konci let šedesátých, v „krizových letech“, jejichž krizi jsem jako kluk nijak nepociťoval, rozhodlo nové vedení školy v čele s novým ředitelem Tylem, dříve fyzikářem, že je třeba přivést školáky ke kultuře.

4.2.2024 v 21:44 | Karma: 15,27 | Přečteno: 337x | Diskuse

Jan Valtr

Prachy patří nám. Hladoví herci, politik bez peněz a umělá prsa.

Přemýšlím, jestli nespáchám sebevraždu, kde si půjčím? Jídlo neřeším, k obědu mi stačí brambory, ale teplo člověk přece potřebuje.

4.2.2024 v 15:59 | Karma: 28,54 | Přečteno: 704x | Diskuse| Společnost

Jan Valtr

Panem et circenses a vykutálený Péťa.

Chléb a hry je latinské úsloví „panem et circenses“, které charakterizovalo přístup císařů v pozdním úpadkovém období Římské říše, kdy byla za jídlo a hry získávána přízeň prostého lidu.

1.2.2024 v 21:19 | Karma: 24,59 | Přečteno: 515x | Diskuse| Společnost

Jan Valtr

Jak královny přichází o hlavy. Narozena se stříbrnou lžičkou v puse.

Marie se bránila tvrzením, že není poddanou anglické královny a tím pádem nemůže být souzena za zradu. Navzdory tomu byla uznána vinnou právě z tohoto zločinu a odsouzena ke smrti.

1.2.2024 v 19:54 | Karma: 15,05 | Přečteno: 270x | Diskuse| Ostatní

Jan Valtr

Třetí křížová výprava, druhá část

Trvalo dva týdny, než spojená křesťanská vojska francouzských a anglických křižáků, doplněná o jednotky templářů a Johanitů, dorazila k Arsúfu. Tam 7. září došlo k bitvě.

28.1.2024 v 13:35 | Karma: 14,61 | Přečteno: 225x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

Škodlivé ruské aktivity mimo jiné v Česku nás znepokojují, uvedlo NATO

2. května 2024  19:12

Severoatlantickou alianci znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku,...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  19:09

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno 

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 38
  • Celková karma 28,54
  • Průměrná čtenost 328x
Důchodce cestující po zemích Asie a Afriky se zájmem historii i současnost. Začalo to zájmem o země Orientu díky Bibli, pokračovalo studiem orientálních jazyků, islámu a první, půlroční cestě do Indie. Od těch dob trávím každoročně několik měsíců v zemích severní Afriky a Asie.

Seznam rubrik