Vstříc společným školním záchodům!

Kolem chlapeckých záchodků jsme na základce chodily rychle a snažily se nedýchat. Páchly jinak než ty naše, navíc po nás spolužáci ve dveřích nevraživě pokukovali, co že děláme v jejich „mužské“ zóně.

Prostě odpalte, říkaly nám varovně jejich oči, nestojíme o to, abyste skrz pootevřené dveře nebo klíčové dírky okukovaly naše nádobíčko.

Ve třetí třídě na školním plavání jsem jednou omylem vlezla do sprchy plné nahatých spolužáků. Ječeli jak stádo paviánů. Na druhém stupni stydlivost vystřídala zvědavost, přišlo období cílevědomého šmátrání a osahávání v drátěných šatnách. Učitelky tam moc nedozorovaly, proto jsem se naučila zvláštní chvat: chytila jsem drzého průzkumníka za vlasy, druhou rukou mu zabušila do břicha a zmizela. Naštěstí nebyla v šatnách kluzká podlaha a na mřížích pořád visely bundy či pytlíky na boty. Počet rozbitých hlav a vyražených zubů v období šmátrání výrazně nevzrostl.

Těsně před prázdninami pronikl do médií návrh nových hygienických norem pro školy, na němž prý pracovala hned tři ministerstva: školství, zdravotnictví, práce a sociálních věcí. Víc hlav víc ví, proto zřejmě z úředníků vypadlo, že školy nově mohou mít společné záchodky pro (zatím) obě pohlaví. Stydliví prvňáčci, pubertální zvědavci i hormony nadupaní adolescenti budou čůrat metr od malých i velkých slečen a svět se zase o krok přiblíží dokonalosti.

Vidím budoucnost na školních záchodcích v duhových barvách. Až obě pohlaví překonají stydlivost (některé děti se možná začnou ve škole počůrávat), přijde čas šmátrání. Ale podlahy na záchodcích bývají kluzké, proto doporučuji dobře vybavit školní lékárničky. A zvýšit úvazek školním psychologům, protože počet traumatizovaných  teenagerů vzroste. A možná se po zážitcích ze společných toalet zvedne i procento jinak než heterosexuálně orientovaných adolescentů, kteří si k opačnému pohlaví vypěstují náležitý odpor. Dobrá zpráva pro zastánce manželství pro všechny i pro mezinárodní byznys zaměřený na změny pohlaví.

Adolescenti, kteří se včas a bez podpory odborníků vyrovnají se svou sexuální orientací, budou mít naopak skvělou příležitost poslechnout své hormony. Možná jsou společné záchodky geniální plán, jak zvýšit porodnost mladistvých. S přibývajícím věkem schopnost otěhotnět u žen klesá a nejedna rodina středního věku by k dospívající ratolesti uvítala další miminko.

Se společnými záchodky nás tedy čekají mnohé pozitivní jistoty. Samozřejmě existuje možnost, jak mít situaci pod kontrolou. Ve školách dozoruje na chodbě jeden učitel během přestávky, vedení může nasadit dalšího na toalety, pro jistotu celodenně. Školám s nedostatečným počtem pedagogů zřejmě nezbyde než nainstalovat na záchody kamery. Pro klid a bezpečnost doporučuji jednu do každé kabinky.

Psáno pro MF Dnes, 7. 7. 2023

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Valíková Šubová | neděle 9.7.2023 19:42 | karma článku: 38,97 | přečteno: 1526x