Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZZ

Už si začínáme na to sledování zvykat !

0 0
možnosti
PV

Podle mě je Orwell jedním z nejnaduzivanejsich autorů a každý si z něj pro svůj vlastní politicky názor vezme, co chce..

Někdo řekne, že se Orwellovi blížil SSSR, někdo ze liberální demokracie, někdo ze dnešní Čína nebo KLDR, někdo ze treba Google a zkratka každý si ho bere do pusy, protoze to je velmi populární a tak jednoduché..

Nejvíc se mi líbí strizlivy pohled na Orwella od Vašeho kolegy bohemisty z Olomouce na youtube na Potitku..

0 0
možnosti
Foto

Jirsa je výbornýv české. Ale občas seká chyby ve světovce, protože ta se skoro neučí. Orwella jem neviděla, pdívám se.

0 0
možnosti
Foto

George Orwell napsal, že "svoboda projevu znamená právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet" a taky, že "vrcholem veškerého kacířství je zdravý rozum".Věděl, že "kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost. Kdo ovládá přítomnost, ovládá minulost." a "čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více nenávidí ty, kteří ji říkají." Zdroj: ORWELL, George. 1984. (Nineteen Eighty-Four) Přeložil Jan KALANDRA. Voznice: LEDA, 2021. Slavné utopie. ISBN 978-80-7335-647-7.

3 0
možnosti
Foto

Ještě před pár lety jsme se progresivistům pokoušeli vysvětlovat, že Orwell nepsal návod ale varování, a tehdy jsme to ještě brali trochu jako vtip...

8 0
možnosti
Foto

Četl jsem Farmu zvířat i 1984 ještě v době kdy nebylo v ČSSR lehké se k nim dostat. Líbily se mi moc tenkrát a aktuální jsou stále. Možná ještě víc i když brzy už budeme mít 2024. A to jsme svědky věcí, které ani Orwella nenapadly v nejhorších snech

10 0
možnosti
Foto

Jojo. I o tom je moje velká gratulace v MF Dnes. 😉

4 0
možnosti
  • Počet článků 461
  • Celková karma 25,74
  • Průměrná čtenost 1708x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz