Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Uznávám pouze doporučenou četbu, nikoli četbu povinnou, jak tomu bylo za mých let povinné školní docházky a poté let studentských, a jak to mnozí pedagogové bohužel vyžadují ještě i dnes.

Níže se správně ptá p. Jiroudek na to, co by měla četba studentům DÁT. A tady upřesňuji - nejen studentům...

Myslím si, že nutit studenta číst něco, co ho v dané fázi jeho života nezajímá a zajímat ani nemůže, a tudíž jej dané dílo nemůže ani oslovit (vzhledem ke stavu jeho momentální duševní vyspělosti), je tou "nejlepší cestou", jak mu dokonale způsobit averzi vůči četbě jako takové.

Mně samotnému trvalo roky, nežli jsem se že školního náporu, týkajícího se, právě povinné četby, vzpamatoval. Teprve posléze, až mi do toho nikdo nekafral, jsem si sám našel k literatuře vztah, a to na základě témat, která pro mne byla (a jsou) v různých fázích života zajímavá.

Až se skoro divím, jak se mi podařilo původní averzi ke knihám, způsobenou tvrdým vyžadováním povinné četby na ZŠ a SŠ, překonat, a dokonce ji přetavit v knihomolství.

0 0
možnosti

* opr. (4. odst.) "...., nežli jsem se ze školního náporu, týkajícího se právě...."

0 0
možnosti
Foto

J75o84s80e36f 86B75á71r59t74a

2. 10. 2022 19:25

Ten seznam je k zamyšlení, první, kdo mě napadl, že tam chybí byl John Steinbeck, Doktor Živago, tak to je hodně těžká četba, tam bych studenty radši poslal na film.

0 0
možnosti

J56o30s64e69f 67P46o77t35r

2. 10. 2022 16:23

V článku na SEZNAMU" bylo, že u nás ročně vychází až 13 tisíc titulů knih, příští rok se očekává až 15 tisíc. A také zde byl návod, jak si každý může vydat svou. Samozřejmě na své náklady a ani to moc nestojí, vyjde to tak na 100 tisíc

0 0
možnosti
Foto

R^ povinná, resp. doporučená četba. A k maturitám. Co má žákům/studentům ,,DÁT"? A proč. Asi z toho by měla ona zdání vycházet. Jistě, jde o velice široké, ne-li až nekonečné ,,spektrum", což autorka coby kantorka velice dobře ví, i zná:-)

1 0
možnosti
Foto

Nic, pane Jiroudku. Jsem proti těm seznamům, což jasně píšu. Ale ony jsou povinné! Na nich ta zkouška stojí! Ze zákona!

3 0
možnosti
Foto

Milá paní Veroniko, možná je to chyba na mojí straně, že nevidím knihy modře označené, které byste přidala do seznamu. Zajímá mě oficiální seznam i zajímá mě i ten obohacený o Vaše návrhy.

0 0
možnosti
Foto

Neexistuje oficiální seznam. Školy mají své školní, které by měly každý rok upravovat. Já jsem tento seznam tvořila 2013, modré jsem doplňovala.

0 0
možnosti

Potěšilo mě, že v seznamu nechybí Jaroslav Žák. Já bych tam klidně přidal i celou trilogii Z tajnosti žižkovského podsvétí, Vzpoura na lodi Primátor Dittrich a Nové pověsti české alias Dobrodružství šesti trampů. A z českých moderních autorů mi tam chybí Eberhardt Hauptbahnhof, básník český, a jeho nesmrtelný Nedokončený kalendář pro tento rok a všechny roky příští. Tedy Václav Jamek.

A ještě jeden Václav - Václav Hrabě. A z těch úplně nejsoučasnějších pak čerstvý nositel ceny Jiřího Ortena Vojtěch Vacek se sbírkou Schopni jsou ti s chlopní či nejnovějším titulem Měňagon.

3 0
možnosti

Souhlas. K rozvoji duše mládežníkovy, bych do povinné četby ještě šoupl. Miloslav Švandrlík - - "Krvavý Bill a viola" ... :-)

1 0
možnosti

Pocházím z generace, kdy se ještě četlo. Zpětně vidím vklad rodičů. Jejich knihovnu a kamkoliv se šlo? K řece - Deku, indulonu a knihu. Dodnes považuji prostor Městské knihovny za posvátný. To vrzání podlahy a knižní buket. O významu četby nemá smysl psát. Malý človíček je následně 2 tisíce mil pod mořem, nebo má 2 roky prázdnin. Jde o ten rozvoj fantazie, slovní zásobu ...

Přiznám se - Babičku B. Němcové jsem nepochopil dodnes. Nějaké prorůstání šlechty s lidovými vrstvami, nebo pobídka k šetrnosti přes kapsář. Pobídka sportu, flopem přes plot pro pírko? Zřejmě pochopení podstaty štěstí. Nenalézá se v majetku. Nicméně v lidství. Pak se zjeví šťastná žena. Zřejmě snění Barbory Panklové, z dob pobytu ve Vídni ...

I sranda s mladou generací, dcerou. Obdivovala D. Landu a jeho slova textu - "Nebe nezná vyvolených". Říkám, že Erich Maria Remarque, by se nestačil divit. Nicméně kniha knih? Jak trefně říká Zdeněk Mahler.- "V Bibli najdete skoro všechno, ale ve Švejkovi je úplně všechno" ....:-)

6 0
možnosti

Náhodou, Babička v interpretaci paní Hany Kofránkové je jedna z mých nejoblíbenějších audio knih. Když nemůžu usnout, pustím si ji do sluchátek a za chvíli jsem v limbu.:-)

1 0
možnosti

Toto je povinná četba ? To nikdo nemůže zvládnout.

0 0
možnosti
Foto

Nabídka učitele pro studenty. Ti si ní v současném systrému vybírají 20 (30) knih.

2 0
možnosti
  • Počet článků 461
  • Celková karma 25,74
  • Průměrná čtenost 1708x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz