Nové školské eso ODS: machr přes akcie, nebo gynekolog?

Za pomoci poslanců jiných stran ODS postupně odvolala ze školského výboru Sněmovny dva učitele, Václava Klause mladšího a Zuzanu Majerovou Zahradníkovou.

Nahradili je bývalý pracovník v reklamě a obchodník s akciemi Karel Krejza a Bohuslav Svoboda, dlouholetý přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky FNKV a bývalý pražský primátor.

Nemám nic proti gynekologům (jeden z nich se stal mým nejlepším učitelem a mnoho let mi pomáhal zvládat práci na prestižním gymnáziu) a už vůbec ne proti docentu Svobodovi - byl mnoho let děkanem a proděkanem 3. LF UK, takže o vysokém školství leccos ví. Jen jsem přesvědčena, že o problémech základních a středních škol toho pan Klaus a paní Majerová Zahradníková vědí podstatně více. Proto jejich odvolání ze školského výboru Sněmovny považuji za velikou chybu ODS.

Mnozí učitelé volili v parlamentních volbách občanské demokraty, protože věřili, že po zběsilém utahování šroubů ze strany ČSSD přijde konečně ke slovu zdravý rozum a o změnách budou rozhodovat lidé z praxe. ODS nevstoupila do vlády, nominovala však alespoň do školského výboru tři učitele a vymohla pro Klause juniora funkci předsedy tohoto výboru.

Post šéfa výboru patří i po stranické čistce ODS a je na místě zvědavost, koho strana na toto místo protlačí. Má ve výboru tři poslance, ale učitelem byl pouze primátor Baxa, který už jednou kvůli obrovské kumulaci funkcí ve volbě neuspěl. Bude teď do funkce navržen docent Svoboda? Naše školství se pere s mnoha problémy, nejen finančními, a na této pozici potřebuje fundovaného odborníka s praktickou zkušeností, který je schopen věnovat této práci hodně času a pozorně sledovat činnost ministerstva školství.

Potvrdila to i televizní diskuse z minulé neděle, v níž se sešli Klaus junior a ministr školství Robert Plaga. Hovořili o financování škol, problémech plošné inkluze, maturitách i nedostatku učitelů a shodli se na některých rozumných a akceptovatelných krocích: posílení prestiže učitelů nejen finančními prostředky, redukci státní části maturit na testy a doplnění sboroven odborníky z praxe.

Nový předseda školského výboru Sněmovny by měl být s problémy rezortu obeznámen stejně jako ten starý a mělo by mu jít o zlepšení situace, nikoli o politikaření a ideologické střety. Uvidíme, koho hodlá ODS učitelům a studentům nabídnout.

Psáno pro MF DNES, 3. 5. 2019

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Veronika Valíková Šubová | pondělí 6.5.2019 18:21 | karma článku: 40,93 | přečteno: 4574x