Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Moc hezky napsané, paní Veroniko. I já jednomu lékaři dodnes vděčím za svůj život. A byl to Rus, emigrant po bolševické revoluci. Dávno spí svůj věčný spánek. Píši o něm i ve svých Vyprávěnkách. A jedna české lékařce vděčím za život mého syna. Také již dávno nežije, zemřela krátce po synově narození. Vím, že ne úplně všichni, ale většina českých lékařů a lékařek si od nás zaslouží úctu a chválu. O tom jsem přesvědčena. Škoda, že to nemůžeme napsat těch jiných, kteří by se také měli starat o ty, kteří je v dobré víře zvolili, aby za ně v důležitých životních záležitostech rozhodovali. Karma.

0 1
možnosti
PC

No, jak kteří - a platí to ve všech oborech.

Já osobně si této profese velmi vážím, ne tak ale každého lékaře. Poznal jsem vynikající medicínské odborníky, kteří současně disponovali pro tuto profesi tak potřebnou lidskostí, ale bohužel jsem měl "tu čest" poznat i takové lékaře, kteří mi jako pacientovi více uškodili, než pomohli, ať už to bylo chybějícím lidským přístupem, nevalnou odborností, či obojím současně.

A to, co valná část z nich předvedla v době covidu, to snad ani netřeba komentovat...

3 1
možnosti
Foto

Mnozí se za covidu naučili ordinovat po telefonu. Záslužné. Můj lékař mi takhle po telefonu zachránil život na lodi, u Sardinie. Denně jsem podávala hlášení, on vydával příkazy. To chce kus odvahy. Přežila jsem.

0 0
možnosti
RJ

No, zas až tolik bych doktory neglorifikoval. Jsou to lidé jako všichni ostatní. Skvělí, dobří, průměrní i špatní. Mám mezi nimi pár přátel, s některými jsem i kamarád, některé znám mimo jejich obor, s některými jsem se spřátelil díky jejich péči o mně.

Vážím si některých doktorů, konec konců, zachránili mi život. Ovšem zrovna tak si nijak nevážím těch kteří mi život svou nekompetentností zkomplikovali.

Celé zdravotnictví je nemocné, když tak sedíte nad ránem u sklenky s kámošem doktorem, dozvíte se věci které zdravý rozum nepobírá. Miliardy mizí v černých děrách, na zdravotnictví je přisáto neuvěřitelné množství pijavic.

"Stávka" mladých doktorů byla jen otázkou času, ono "poslání" lze vydržet jen do určitého bodu.

3 0
možnosti
Foto

Není to o zdravotnictví, ale o doktorech. pProst3 mám dobré zkušenosti.

0 0
možnosti
JP

V současné situaci je to od nich nehorázné. Mají dost a nevědí, co by už chtěli. Mnozí se rozhodně "nepřetrhnou". Objednací doby jsou hrozné a čím dál horší. Řešení? Maximálně možná privatizace. Takhle dělají jen to, co jim pojišťovny zaplatí. My platíme stále víc a čekáme stále déle. Fiala ukázal neskutečnou slabost, protože mnoho lékařů, možná většina, by tuto "akcí" nedělala.

1 1
možnosti
RJ

Vy pracujete jen pro práci? Pro dobrý pocit? Co je to dost? To už tu jednou bylo, práce osvobozuje.

Privatizace? No vždyť máme mnoho soukromých praxí, klinik. Nikdo vám nebrání jich využít.

3 0
možnosti
Foto

A také rolníci, hutnící, kantoři, metaři, politici, papírníci, horníci, dolnici, popeláři, spalovači, hasiči a vlastně všichni, s výjimkou těch z nich, kteří si zaslouží něco jiného.

6 1
možnosti
Foto

Zapomněl jste na pracující inteligenci

2 0
možnosti
Foto

Nerozumiem dosť vášmu blogu...Keď je vaše zdravotníctvo také skvelé, prečo sa stále skladáte na pomôcky a lieky pre ľudí, ktorým to vaše zdravotníctvo nedá? Celý systém štát musí pustiť a nechať si iba jeho kontrolu v dôležitých oblastiach. Na sk sa napríklad nedajú zohnať kvapky do očí a takmer všetky, aj keď sú na recept platí pacient, aby ste sa nedostali do takýchto úskalí ako sú na sk.

1 0
možnosti
Foto

Píšu o medicíně a lékařích, nikoli o zdravotnictví, paní Melišová. To má v čele VV a úpí...

2 0
možnosti
Foto

Neznám člověka, kterému by někdy nebylo zapotřebí lékaře, potažmo i dalšího zdravotnic. ,,personálu". A každý soudný člověk by měl vzít na vědomí, že i lékař i lidé ,,okolo" JSOU také ,,jenom" LIDMI. A lidé, kteří tvrdí, že vždy byli a stále jsou ,,stopro" zdrávi, to mohou tvrdit pouze do doby, než budou i oni zevrubně vyšetřeni

5 0
možnosti
Foto

Já znám spoustu lidí, kteří měli lékaře tak rádi, že jim bylo líto dát třicet korun za ošetření u lékaře. Byly jich statisíce a pomohli vyhrát socanům volby, když jim slíbili, že ty poplatky zruší. Tipují, že jste byl mezi nimi.

2 3
možnosti
MM

Byli unaveni z přemíry přesčasů, teda hlavně ti mladí a ohrožovali tím zdraví a životy pacientů.

Přidalo se pár miliard a budou sloužit až do bezvědomí, pacienti se už nemusejí obávat.

Nicméně si lékařů a všech ve zdravotnictví nesmírně vážím.

7 0
možnosti
JP

Obávám se, že nebudou. S dovolením sem zkopíruju text lékařky z jiného serveru:

"Tohle není dohoda, kterou jsme chtěli a očekávali.

Pravdu má jako vždy kritik Kalousek. Úhradová vyhláška pro rok 2024 už byla schválena, není legislativní cesta jak ji měnit. Není ani zákonný způsob, jak přimět nemocnice, které jsou ve velké většině obchodními společnostmi, k přijetí nějaké jednotné mzdové tabulky. Peníze z úhrad pojišťoven jsou určeny nemocnicím a nelze přikazovat, jakým způsobem je použít. Navíc vzhledem k systému úhrad svoji skutečnou finanční situaci zjišťují špitály rok až rok a půl zpětně.

Všechno je špatně. Služby rozplánované, dohody vypovězené, volno naplánované. Úplně každý, kdo vypověděl dohodu o přesčasech nebo DPČ, tak učinil jako individuální rozhodnutí. Přimět ho vzít to zpět může jen finanční situace. Není žádná vyhlídka, že by se to zlepšilo finančně (maximálně to bude kopírovat inflaci) a už vůbec žádná, že by ubylo pracovního zatížení. Jediným řešením je stále útěk. A ten bude volit stále více z nás.

Jo - a k tomu stávkování. Existuje jakákoliv skupina pracovníků, která když odmítne pracovat nad těch 176 hodin měsíčně plus ne 150, ale dokonce 416!! přesčasových hodin za rok, stávkuje? V naší nemocnici je průměrně 900 hodin za rok přesčasů. Když teď 15. vypovím na hodinu dohodu na služby, protože mi za ně nebyla za říjen vyplacena část mzdy (nebyla), bude to stávka? Dá se odmítnutí skutečně extrémního rozsahu přesčasové práce nazvat stávkou?

Není to stávka. Je to záchrana vlastního života. Takovéto množství přesčasů je prostě novodobé otroctví. Co by se stalo, kdybychom všichni vypověděli ty přesčasové dohody a byli ochotni je uzavřít jedině za podmínky, že by hodinovka byla několikanásobně vyšší? Nedáš 600 Kč/hod, tak nebude dohoda? DPČ je na rok. Mám napsanou službu na Silvestra, nikdo se mě neptal a nikoho nezajímá, že od půlnoci nebudu mít žádnou smlouvu. Stačí to od ledna nepodepsat. Zatím jsme nedostali ani zákonné noční příplatky. Arogance.

3 0
možnosti
PP

Naprostý souhlas a karma. Zážitky z nemocnic, to by bylo na knihu, to se sem nevejde, měl jsem pár dost ošklivých diagnóz. Dvakrát se o mě pokusila smrt, dvakrát ji dokázali lékaři zahnat, nevzdali to ani když to vypadalo fakt špatně. A chování všech zdravotníků ke mně - lékařů, sestřiček - bylo vždy příkladné.

2 0
možnosti
OF

Nechval dne před večerem. Nicméně díky. Ale karma bude ve srovnání s panem T. třetinová. Pro mne je prioritou školství.

Zdravotnictví už není pomoci.

0 0
možnosti
  • Počet článků 466
  • Celková karma 30,61
  • Průměrná čtenost 1665x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz