Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KS

karlovarská sušenka

31. 10. 2012 17:26
Pěkně napsáno.

Nohavica je geniální textař a básník. Jeho písničky mám ve velké oblibě. Těžko můžu soudit, z jakého důvodu podepsal spolupráci, čím prošel a co si myslel, že tím získá. Předpokládám, že podlehl nějaké formě vydírání anebo třeba dokonce vlastní slabosti. Nicméně mi nějakým záhadným způsobem tento jeho poklesek nevadí. Dokonce si taky myslím, že se tím jeho vnitřní rozháranost, strach a svědomí dostaly do jeho textů, dodaly jim emoce a hloubku a díky tomu vznikly texty, které by pravděpodobně nikdy nevznikly. A to mě obohacuje víc než jalové texty "zapálených" bojovníků za čistotu.

2 0
možnosti
IK

ivuskli

31. 10. 2012 13:42
Hezky jste to vyjádřila,

kdo nezná své démony, snadno háže kamenem. A Jarkovy nejsilnější písničky jsou opravdu z doby, kdy se s nimi srovnával.  Divné století, Mikymauzoleum, Koncert, Rok ďábla... poslouchám ho v práci pořád dokolečka, mám seskládané nejoblíbenější písničky do takových náladových sekvencí a pořád jsem schopná v něm něco objevit. Karel Plíhal je taky fajn, ale je to zase trošku jiné.

Taky jsem vyrostla na textech a nemůžu poslouchat jakoukoli muziku s přitroublými větnými spojení typu Jsme jedno tělo jedna duše, říkám ti to jednoduše... ;-) .

U nás je více dobrých textařů, třeba Dobeš, Janoušek, Burian... ale v Jarkových písničkách je něco navíc, snad naděje nebo tak něco. Kometu a Sudvěje jsem nechala zahrát na pohřbu muže, kterého jsem milovala. Co víc asi tak můžu k tomu říct?

2 0
možnosti

jarinka

31. 10. 2012 8:08
Nohavica je u mě básnický génius

a jestli někdy ukradl v sámošce žvýkačky nebo na někoho žaloval, je zcela vedlejší, každý totiž nějak zhřešil - ale ne každý přinesl lidem tolik krásy jako Nohavica. Autorko, dnes karma a jdu si pustit jeho famózní Ostravu, město mezi městy.

4 0
možnosti
DVK

Deratizátor vulgo Krysařík

31. 10. 2012 5:07
A nejsmutnější na tom je hlavně to,

Že na Nohavicu nejvíce plivou a řeční o morálce ti, kteří většinou vědí o morálce prd, ba mnohdy naopak jejich charakter jest morálky velice pochybné. Tedy lidověji řečeno: "Napravení" komunisté a (ex)bonzáci.

7 0
možnosti
FV

F jako fcela

30. 10. 2012 22:28
Zvracel bych z vás

Vše je o morálce a tá vám nic neříká.Udavač a bonzák napíše pár cintů a je mu odpuštěno.Asi jste měla v rodině třba eké někoho z udavačů neb jich tady nylo víc než dost.Vyškrábat se po cizích zádech to byla jedna z vlastností čechoslováčků Profirovali z toho jejich děti mohli vesele študýrovat na školách a kdejakej lempl v VUMlem dělal vedoucí aniž by měl na to vzdělání a rozum. |A vám to je jedno.Úpadek morálky je velký Hlavně že máme v supermarketech levné párky za 80.-Kč a kvalitní jogurty které nikdy mléko neviděly. Vy v tom marstu si ještě libujete. Hnus velebnosti Rv

1 2
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

30. 10. 2012 23:06
Re: Zvracel bych z vás

Morálku v této zemi zlikvidovali komunisti, a to cílevědomě a systematicky. Chtěli nahradit původní morálku (které říkali morálka maloměšťácká) morálkou novou, komunistickou. Výsledkem čtyřiceti let systematické práce na tomto poli je naprostá relativizace morálních principů a absence pevných morálních zásad. Z toho se jen tak nedostaneme, morální zásady se vytváří v dětství a ty dvě generace jsou prostě znát, lidé s absencí morálky pak vychovávají své děti bez pevných morálních zásad, takže znovu nastolit morální prostředí není vůbec snadná nebo rychlá záležitost.

-

Lidi dnes volí komunisty, kteří pro terorizování obyvatelstva zřídili StB, a hlavními padouchy z dob totality jsou pro ně Mašínové a Nohavica. Ano, to je hnus. ;-(

9 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

30. 10. 2012 22:23
Nohavica nemusel psát žádnou obhajobu

Byl tady a zpíval v době, kdy se většina lidí bála nejít k volbám nebo do prvomájového průvodu. Zpíval "Pánové nahoře", "Dejte mi do ruky mávátko", "Pavilón číslo 5", "Loď bláznů" nebo "Oni to na mě vědí".

-

Kdo ví, jak fungovala StB, ten si dokáže představit, že takové věci nemohly Nohavicovi projít. A vzhledem k tomu, že měl rodinu, tak v podstatě neměl šanci. Podrobnosti jak došlo k podpisu už mě nezajímají, není to o nějakém Nohavicově selhání, ale o účinnosti metod komunistické obdoby Gestapa. ;-(

11 0
možnosti

Ottis300

30. 10. 2012 22:29
Re: Nohavica nemusel psát žádnou obhajobu

Rád si Nohavicu poslechnu navzdory tomu, a přestože dobře vím, jak StB fungovala tak si i tak myslím, že to zapotřebí neměl. Příliš moc by se mu nestalo.

Samozřejmě, nesoudím. Každý není hrdina. Snad bych od něj jen čekal více reflexe. Ale to je jeho věc.

2 1
možnosti
3

3Cvlad

30. 10. 2012 22:19
Souhlas.

moc hezký a i když se tady najdou lidé kteří vám vynadají já vám rozumím.Nohavica určitě chyboval a kdo z nás vlastně ne.Ale já ty jeho písničky mám jako lék na všechno zlé co na mě v životě padlo.Pro moji maličkost při vší úctě k těm které jste jmenovala je to největší básník mezi písničkáři.

6 0
možnosti
VVŠ

ver.va

30. 10. 2012 22:32
Re: Souhlas.

VVV

1 0
možnosti
  • Počet článků 461
  • Celková karma 25,74
  • Průměrná čtenost 1708x
Češtinářka a spisovatelka, tisková mluvčí Společnosti učitelů ČJL

Knihy:

Soukromý nebe (2004)  - pohádka o jedné krásné porodnici, rizikových těhotenstvích a lásce v mnoha podobách. A o Čaroději Gralovi, který v té porodnici pomohl mnoha budoucím maminkám.

Češtinářky 1. 9. 2022

Češtinářky jsem psala od roku 2014 do roku 2021. Snad je to román o českém školství, učitelích studentech a literatuře. A témata? Zásadní - láska, přátelství, souboj jedince s mocí a systémem a reakce nadřízených (mobbing a bossing)... V knize si nejvíc cením hovorů o literatuře ve třídách - ani jsem si nemusela moc vymýšlet, moji bývalí studenti vědí. Nejvíc jsem se bála při psaní kapitol o čertech a ďáblech a při učitelských poradách. Nejvíce jsem hlídala slůvka při rozhovorech s Čarodějem. A nejvíc jsem se nadřela při komponování věrohodné Kristovské paralely. Inspirací k ní mi byl skutečný příběh z jednoho gymnázia na Moravě.

Dost jsem si vymýšlela. Ale situaci v českém školství jsem snad zachytila podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo se odchyluje, musí často z kola ven. Boj se systémem bývá fatální. A v posledních letech se to zhoršuje...

Moje stránky:
https://www.cestinarky.cz/

mail: ver.valikova@seznam.cz