Důsledky

Morálka, etika, úcta a sounáležitost. Kam se významy těchto slov vytratily ve chvílích, kdy někdo rozkopal a zdevastoval fotografie stoletých na náměstí Václava Havla?

Výstava v plenéru s názvem "Tváře století" (fotografka Martina Storek) měla návštěvníkům piazzetty Národního divadla vizuálně přiblížit tváře těch, kteří se v loňském roce dožili, stejně jako naše republika, jubilea 100 let.

Tváře jako kronika. Tváře jako romány na nepokračování. Tváře jako odraz tíhy života. Tváře vráščité, tváře s často léty rozmlženejma očima. Sem tam se k tvářím na fotografiích přidaly dlaně, jejichž prsty byly zohýbané letitou prací.

Před každou takovou fotografií bylo dobré chvíli postát a popřemýšlet o všem, co do nich historie zakódovala.

Obličeje těch lidí nemusely ani mluvit, a přesto vnímavější z nás vyslechli příběhy a pocítili úctu a sounáležitost. A obdiv.

Jenže pak přišel poslední den roku, ve kterém jubilanti z fotografií slavili stovku a několik mladých lidí se rozhodlo po svém. Výstavní rámy, fotografie v nich a všechny ty příběhy vepsané do obličejů fotografovaných zdemolovali. Roztřískali. Postříkali barvami ve spreji a zmizeli.

Dokážu pochopit rebelii. Dokážu respektovat jiné názory, než mé vlastní. Umím ale i rozeznat rebelii od vandalství, a nikdy nepochopím, co lidi vede například k týrání zvířat nebo k útokům na umění.

A co nejvíc ze všeho nepochopím je to, že lidé nemají úctu k těm, kteří útočníkům nijak neublížili.

Jediné, co z tohoto smutného příběhu pochopím je to, že jde o důsledky. Důsledky ne zrovna vhodné výchovy v rodině. Důsledky kopírování nevhodného chování těch, kteří by měli jít příkladem. Důsledky nesnášenlivosti.

 

 

 

Autor: Marek Valiček | čtvrtek 3.1.2019 13:55 | karma článku: 32,86 | přečteno: 1359x
  • Další články autora

Marek Valiček

Na takový kraviny nemám čas

19.5.2024 v 10:39 | Karma: 18,65

Marek Valiček

... kam se hrabe Nurájev

15.2.2024 v 12:07 | Karma: 28,86