Euro vydrž!

Určitá skupina politiků se nás snaží stále hlasitěji přesvědčit, že za většinu ekonomických problémů dnešní doby může Evropská unie, potažmo zavedení Eura. Václav Klaus, jakožto hlavní představitel tohoto proudu, měl přitom snad největší podíl na vývoji poměrů v naší zemi po sametové revoluci.

www.ecb.europa.eu

Tito lidé se snaží vše svést na nějakou vyšší moc, v tomto případě Evropskou unii. Říkají nám: „Vy nic nezmůžete! Zvolte nás a my zajistíme prosperitu této země vystoupením z Evropské unie!“ Těmto bludům nesmíme podlehnout, za poměry v této zemi totiž nemůže diktát Bruselu, ale výkony našich českých politiků. 

Vidím to totiž takto

1. Státy používají svojí měnu mimo jiné i k získávání ekonomických výhod nad ostatními. Pokrok v zavedení Eura je ten, že se evropské státy dohodly na tom, že už se nebudou vzájemně přečůrávat, alespoň co se měny týče (což jim bohužel nebrání v získávání výhod jakýmkoliv jiným způsobem). 

2. Některým zemím se daří dobře i s Eurem a jinde to nejde ani bez Eura. Problém není v Euru jako takovém, ale v nedodržování základních ekonomických pravidel (především udržení deficitu veřejných financí pod třemi procenty DPH a veřejný dluh pod 60 HDP).  

3. Nemožnost oslabení vlastní měny se mi zdá jako drobnost v porovnání na výrazný růst nákladů na státní správu v některých krizí nejvíce postižených zemích (prosím někoho s ekonomickým vzděláním, zdali by mohl v diskuzi vysvětlit, o kolik by bylo potřeba oslabit naši měnu, aby se vyrovnal účinek zvýšení minimální mzdy z 8.000,- na 12.000,- v případě prosazení tohoto předvolebního trháku). 

4. Slovensko platí Eurem a Česko ne, přesto si obě země vedou vcelku podobně, tu lépe, tu hůř.

Co si doma upečeme...

Evropská unie ani Euro nás nemůže vynést do nebes, ale ani poslat do pekel. Poskytuje nám zázemí relativně stabilního prostředí, je však jenom na nás, zdali toho využijeme. 

Já věřím něčemu zcela jinému než euroskeptici. Věřím, že EU se svým Eurem ještě nějakou dobu vydrží a nastavá konec éry Václava Klause. Tak mi říkejte mi třeba eurooptimista.

Autor: Miloslav Valenta | pátek 22.11.2013 21:05 | karma článku: 13,39 | přečteno: 716x