Dlouhodobé plánování

Tak už jsme se konečně dočkali! Politici přestali myslet na (své) okamžité blaho a začali plánovat dlouhodobě, a to je, jak všichni dobře víme, ta jediná správná cesta ke světlým zítřkům.

www.rekonstrukcestatu.cz

Nejprve jsem si toho povšiml u dnes již bývalé koalice, kdy tehdejší „vláda rozpočtové odpovědnosti“ přišla s myšlenkou vyrovnaného státního rozpočtu. Bohužel až od roku 2016, tedy po skončení svého mandátu. Obdobně postupují i sociální demokraté, pravděpodobný vítěz voleb příštích. Ti chtějí zvýšit minimální mzdu na 12.000 Kč od roku 2018, tedy opět až po skončení volebního období. 

Teď už tedy dobře víme, jak to mají naše největší politické strany naplánované pro přespříště. Bohužel mi tak trochu uniká, co mají za lubem v následujících čtyřech letech. Že by dobrovolně odpočívali? Ne, takové dobro si snad ani nezasloužíme. 

 

Rekonstrukce státu

U aktivit neziskového sektoru nikdy předem nevíte, na čem jste. Nejhlasitější jsou rádoby-ekologické spolky, které s odvoláním se na životní prostředí protestují téměř vždy a proti všemu, aniž by sami nabízely nějaké smysluplné řešení. V demokratickém světě musí být prostor pro všechny názory, nevýhodou je, že se člověk postupně stává skeptickým ke všem nápadům podobných organizací. Proto bych rád upozornil na zajímavý projekt jednoho občanského sdružení. 

Rekonstrukce státu je společný projekt protikorupčních organizací, firem, občanů v regionech a politiků, kterým stávající politická situace vadí. Ve spojení s renomovanými právníky sepsali devět zákonů, které mají, pokud budou bez přílepků schváleny, šanci významně omezit korupci a tím i posunout naší zemi více mezi civilizované státy. 

Skutečným cílem politiků je znovuzvolení, proto před volbami slíbí vše možné i nemožné. Nerozumím tomu, proč ještě žádná politická strana nepřišla s programovým bodem omezení korupce schválením zákonů připravených výše uvedeným sdružením. Možná je to tím, že jsou napsány až příliš dobře.

Určitě půjdu volit. Rád bych volil tak, aby se připravené protikoručpní zákony schválily. Najde se strana, která mi to slíbí? Najde se strana, která toto prosadí?

 

Související články

Náprava poměrů v České Republice za pomoci Skautů
Ekologické paradoxy

 

Odkazy

Rekonstrukce státu
BlaBla nevolím
Poslanci schválili základní obrysy rozpočtu se schodkem 135 miliard
ČSSD chce minimální mzdu 12 tisíc a zřídit ministerstvo hospodářství

Autor: Miloslav Valenta | neděle 22.9.2013 21:05 | karma článku: 7,92 | přečteno: 532x