Česko hledá Europoslance

Začínající zpěvák to má těžké. Prosadit se mezi zavedenými umělci není jednoduché. Jenom talent a píle nestačí. Je potřeba dostat se do podvědomí, čemuž se dá napomoci účastí v talentové soutěži. Koneckonců na vrcholu zůstane pouze ten, který v dřině nepoleví.

Stejnou možnost bohužel nemají začínající politici. Cesta na kandidátku vede téměř vždy přes zákulisí politické strany. K nalákání voličů vybírají osobnost do čela, následuje tlupa loajálních. Mladý politik toužící po změně nemá ve velké politice šanci.

Demokracie

Současné demokratické uspořádání naší země považuji za naprosto vyhovující. Cílem talentové soutěže proto není protestovat proti poměrům na současné politické scéně, ale přivést do vrcholové politiky nové tváře. Především takové, kteří mají společnosti co nabídnout, ale chybí jim zázemí silné politické strany (= prostředky na kampaň = reklama).

Průběh soutěže

Průběh soutěže by odpovídal televizním soutěžím typu Česko-Slovensko má talent, soupeři by se utkávali ve znalostních a dovednostních soutěžích. Něco z Nejchytřejšího Čecha, k tomu Pevnost Boyard a pro zpestření troška vaření s Pohlreichem.

Smyslem soutěží bude poodhalit nitro začínajícího politika. Dá se předpokládat, že někteří kandidáti se předvedeným chováním prakticky sami vyloučí z politiky navždy. O postupujících by rozhodovali diváci formou SMS hlasování. V první fázi soutěže by docházelo k eliminaci soutěžících, dále by se soupeřilo o pořadí na kandidátce. Finálová desítka by potom obdržela určité prostředky na volební kampaň.

Sledovanost bede dostatečná, dnešní divák sleduje každou blbost.

Volby do Evropského parlamentu

Vhodnou příležitostí k otestování tohoto neobvyklého přístupu by mohly být volby do Evropského parlamentu. Naši zástupci příliš nebojují za zájmy české země, povětšinou se štěpí do frakcí typu levice, pravice. Nepředpokládám tedy, že by případné obsazení několika postů občany, kteří nejsou z tradičních stran, mělo negativní vliv na pozici České republiky v rámci Evropské unie.

Do podvědomí občanů by se tak mohl dostat například dobrovolný hasič z Dolní Lhoty, jehož volebním programem bude věnovat polovinu případného poslaneckého platu na dobrou věc – opravu místní sokolovny. Pokud dokáže více, může mít poměrně slušnou šanci pokračovat na cestě za většími cíli.

Demokracie podruhé

Nikdo nás k ničemu nenutí, obrovskou výhodou současného systému je, že si můžeme svobodně zvolit koho chceme. Veliký to pokrok oproti dobám ne příliš dávným; současně i příležitost vybrat už konečně správně. A větší konkurence rozhodně neškodí – a o tom je tato soutěž.

Autor: Miloslav Valenta | sobota 3.5.2014 22:44 | karma článku: 5,52 | přečteno: 314x