Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pokud islám nechceme, nechovejme se podle něj

Nedávný sled událostí opět rozvířil debatu o islámu, muslimech a "naší" civilizaci. V reakci na eskalaci násilí islámského státu se oficiální a samozvaní představitelé muslimské obce v ČR objevili v médiích, v Německu narůstá hnutí PEGIDA, Zelený sport vydal "kontroverzní" reklamu a vše završily teroristické útoky v Paříži jako pomsta za karikování Mohameda.

Objevilo se pár rozumných reakcí (např. Pavel Šafr)., ale většina reakcí se bohužel kloní buďto na jednu, nebo na druhou stranu. Hluboce mne tyto reakce uráží a mrzí, ať už jsou příliš vstřícné (až kolaborantské), nebo jsou příliš tvrdé a "náckoidní".

"Sluníčkáři", neboli muslimofilové, sebemrskačský proud lidí, kteří nenávidí sebe a svoji civilizaci a proto rádi kolaborují s jinými, mají několik základních argumentačních strategií.

1. "Islamofobové" o islámu nic nevědí, Korán nečetli a proto se nemají co k islámu vyjadřovat. A muslimy znají jen z vlaku.

Na to, abyste mohli o islámu diskutovat, nemusíte znát detaily, to, že pojem takíja (taqiyya) se týká šíitského islámu, zatímco v sunnitském je to idtirar, dokonce ani to, zda to byl Mohamedův zeť či tchán, kdo zažil šíitskou, či sunnitskou odnož, význam čísla 72 a 73 (počet panen, čekajících na každého pravověrného v ráji a počet sekt, z nichž jen jedna bude ta pravá, což dává smysl – z každé nepravé sekty jedna pana pro pravověrného). Ani rozhovory se samotnými muslimy nebývají příliš přínosné, většinou vás v názoru na ně utvrdí. Podstatné je, každý si může sehnat tolik informací, kolik chce a že k diskuzi o křesťanství taky nemusíte znát dokonale tuto věrouku.

2. Sebemrskačské srovnávání s prohřešky křesťanství a relativizace hodnot.

Srovnání v prvním článku o zákazu slavit vánoce značně kulhá. Muslimové totiž nejsou nuceni vzdát se svých zvyků, ale naopak nutí vzdát se svých zvyků ostatní. Pokud přijedu jako vyhnanec do nějaké země, určitě mám právo dál slavit vánoce. Ale určitě nemám právo říkat současným obyvatelům, že jejich pohanské oslavy Svantovíta, nebo Peruna, nesmí pořádat veřejně, protože mě to vadí a uráží.

Rovněž nápad v druhém článku, že by někdo vraždil ve jménu Pána Prstenů, nebo Káji Maříka, považuji za scestný. Naopak, pokud si někdo přečte Pána Prstenů, je daleko větší šance, že bude morálním a slušným člověkem. Takto výchovně může působit i film na motivy této knihy (škoda, že muslimské dívky do kina nemohou).

Krásný příklad posunutého vnímání je v tomto rozhovoru.

V čase 15:43 prohlásil Abbás: "Slovo "přizpůsobit" je náznak netolerance. Vy chcete, aby někdo přišel, a nutíte ho, že musí nějaké věci dělat a nějaké věci nedělat."

Dodneška jsem si neuvědomil, jak jsem strašně netolerantní, když si zvu návštěvy a v předsíni jim říkám: "Prosím, vyzujte se." A v obýváku jim zakazuji kouřit. Asi si půjdu dát kebab, abych tu netoleranci odčinil.

3. Slůvko "ale". "Sice redaktory střílet neměli, ale neměli provokovat."

Jak víme už od školky, co je před slůvkem "ale", to neplatí. Tvrdit, že vraždit za názor je sice hrozné, ale neměli provokovat (např. Halík, ale bohužel i zde) znamená útoky schvalovat, což je odporné. Navíc, opět od školy víme, že nejvíce se ostatní posmívají tomu, kdo ukáže, že mu to vadí a reaguje přecitlivěle.

Bohužel reakce těch, kteří považují islám za hrozbu (byť oprávněně) jsou někdy zcela stupidní a ubohé, popírají veškeré výdobytky a principy naší civilizace (kterou chtějí proti islámu "bránit") a dávají inteligentním islamofilům do ruky tvrdou zbraň proti kritice islámu.

1. Reakce "musí se přizpůsobit, jinak ať táhnou"

Opět jde o míru a rozum. V příkladu č. 3 kritiky islámu jsem uvedl příklad s poměrně rozumně stanovenými pravidly návštěvy (vyzouvání, nekouření). Na druhou stranu, jednat s někým "teď jsi tady, budeš poslouchat" je rovněž špatné. Pokud budu chtít po ženských návštěvách, aby chodily po mém obýváku nahé, asi se nesetkám příliš s pochopením. A tak pravidla návštěvy musí být rozumná a hlavně neměnná a předvídatelná. Jednoduchý (a často omílaný) příklad jsou šátky. Jako móda, i jako vyjádření víry nikomu nemusí vadit. Chápu, že ženy se bez nich mohou cítit jako nahé. Proč je zakazovat? Na druhou stranu, zakrývání obličeje je za hranou, kvůli identifikaci, důvěryhodnosti (v nemocnicích, veřejných službách). Je to, jako by do Evropy přišel africký lovec, zvyklý chodit nahý s antilopím rohem na penisu, přivázaným k ramenu. Asi bychom mu rychle vysvětlili, že toto je na veřejnosti nevhodné.

2. Sledování, omezování občanských práv

Německo zareagovalo hysterií, nejhůře, jak mohlo: http://zpravy.idnes.cz/nemecko-islamiste-syrie-obcanky-pasy-dwg-/zahranicni.aspx?c=A150114_115309_zahranicni_aha. Pokud na základě názorů budu z někoho dělat občany druhé kategorie, pak jsem stejný, jako oni. Jistě, pokud je někdo potenciálně nebezpečný, jsou nástroje, jak jej sledovat a ostatní před ním chránit. Takhle paušálně škatulkovat lidi a odpírat jim základní práva je ale znakem nastupujícího fašizmu.

3. Přecitlivělost v situaci, kdy někdo z útoky sympatizuje, nebo je zlehčuje.

Já sám výše tvrdím, že pokud někdo útoky zlehčuje, je to šmejd a je jím třeba opovrhovat. Ale to je vše, žádné zavírání do vězení. Jestliže na jednu stranu chceme, aby Charlie publikoval nahého Mohameda s minaretem místo přirození (naprosto v pořádku), tak na druhou stranu musíme ustát, když někdo publikuje obrázek redaktorů s uřezanými hlavami a popiskem „dobrá práce“. Sice je to nechutné, nemusíme s tím souhlasit, ale pokud existuje svoboda projevu, je to svoboda jakéhokoliv projevu, ne jen toho, co se nám líbí. Touhle perzekucí bylo popřeno vše, co bylo hlásáno a "druhé straně" byl dán skvělý argument o našem pokrytectví..

Ano, Islám (ne islamismus, ne islámský radikalismus) je nebezpečný a pokřivený. Zkuste jakémukoliv muslimovi položit jednoduchou otázku: "Máš nemuslimské přátele? A pokud ano, máš kteréhokoliv z nich raději, než kteréhokoliv jiného svého muslimského přítele?"

Nebo se zkuste podívat na vztah muslimů k synům a dcerám. Zatímco synové jsou v pohodě, dcera, pokud se v dospělosti odchýlí od víry, dopustí nevěry, nebo, nedej Alláhu, začne točit porno, je odsouzena a vlastní otec souhlasí (a někdy vykoná) její popravu. Téměř každý Evropan bude v takové situaci nešťastný, bude dceři domlouvat, možná padne pár facek a dojde k hádce, přesto ji bude ve svém srdci stále milovat. Nechci takovou morálku. Současně ji nikomu nebudu násilím upírat, pokud ji nebude on vnucovat mně.

Jediná šance naší společnosti je neuhýbat, neslevovat a nazývat věci pravými jmény. Jak zpívá skupina Klíč v písni "Pohár a kalich": "Být rovný s rovnými, muž jako žena dávat všem věcem ta pravá jména". Krásnou ukázkou může být komentář k fotografii z pařížského útoku, kdy ozbrojený útočník přistupuje k na zemi ležícímu policistovi. "Sluníčkáři" ji opatřili titulkem "toto je terorista" u útočníka a "toto je muslim" u oběti. Na to zareagovali lidé s opačnými názory s titulky "toto je muslim" u útočníka a "toto je policista" u oběti. Já chci žít ve společnosti, která se nebojí, ani neštítí říci o obou mužích "toto je muslim". To je čistá pravda, neobsahuje žádné hodnocení, odsouzení, ani kolektivní vinu, ale ani žádné omlouvání a obhajování zrůdného činu. Zkrátka neustupovat, ale ani nevytlačovat.

Odpůrci islámu často argumentují: "Nemůžeš dopřát své svobody někomu, kdo je chce zničit. Nemůžeš jednat slušně a férově s člověkem, který s tebou tak nejedná." Můžu. Musím. Musím být stále stejný (jiný, než můj nepřítel), protože jen tak zachovám hodnoty, které chci hájit. Nemohu vzít prsten zla a chtít s ním konat dobro. Jinak můj boj s nepřítelem nemá smysl. I když ho porazím, stanu se nakonec jím. Vyplním tu prázdnotu a výsledkem bude to nejhorší, to co jsem nechtěl, to, proti čemu jsem ze všech sil bojoval.

Autor: Radim Valenčík | čtvrtek 15.1.2015 15:37 | karma článku: 16,34 | přečteno: 771x
  • Další články autora

Radim Valenčík

Na holotu musí být přísnost. Páni (se) smějí

Předseda vlády Andrej Babiš se v několika rozhovorech pochlubil, že „pracuje 18 hodin denně a o víkendu 8“. Zkuste hádat, co by se stalo vám, kybyste toto řekli veřejně.

22.2.2018 v 12:30 | Karma: 33,90 | Přečteno: 1895x | Diskuse| Politika

Radim Valenčík

Shrnutí prezidentské debaty

Když odpovídal Zeman, dozvěděl jsem se, co si myslí Zeman. Když odpovídal Drahoš, dozvěděl jsem se, co si myslí Zeman. V předchozích dvou debatách byl Drahš jasně lepší, protože tam nebyl.

24.1.2018 v 9:48 | Karma: 40,46 | Přečteno: 1993x | Diskuse| Politika

Radim Valenčík

Budu Genderman 2018

Nominaci na Gendermana roku 2017 jsem nestihl, ale snad budu v roce 2018 po zásluze vybrán „porotou složenou se zástupců a zástupkyň nevládních neziskových organizací a akademické obce“.

19.12.2017 v 13:59 | Karma: 26,99 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika

Radim Valenčík

Zrušme netolerantní státní hymny

Jednou z největších brzd multikulturní utopie je národní identita. I když je zřejmá snaha ji vymýtit, udělat z ní něco, za co se slušný kavárník stydí, pořád přetrvává a to dokonce na místech nejvyšších, v národních symbolech.

11.8.2017 v 13:51 | Karma: 36,47 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Společnost

Radim Valenčík

Politici: My se nebojíme

Protože máme ozbrojené bodyguardy a pancéřované limuzíny. Vy ostatní si zvykejte na to být vražděni. A opovažte se ozvat.

25.3.2017 v 8:54 | Karma: 42,41 | Přečteno: 2043x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3636x
Souhlasím s Terrym Pratchettem, že čtenáře vesměs nezajímá autor a chtějí hned číst. Nicméně pár základních údajů (stejně byste to poznali): Miluji svobodu a nesnáším její potlačování v jakékoliv podobě. Věřím, že člověk ví nejlépe, co je pro něj dobré a nepotřebuje k tomu byrokraty a politiky. Jsem přesvědčen, že lidé jsou vesměs inteligentní a rozumní tvorové. Platím daně, chodím k volbám (ač nevolím žádnou z parlamentních stran) a pouštím sednout v MHD. A rád se občas k něčemu vyjádřím.

Seznam rubrik