Existuje vůbec recept, jak předcházet masové migraci?

Řešením rozhodně není neustálé  přijímání a přerozdělování migrantů, ale poskytování včasné a především efektivní pomoci přímo na místě katastrofy či konfliktu. 

Podle OSN bude letos naléhavě potřebovat humanitární pomoc přes 92 milionů lidí, což si vyžádá 22,2 miliardy amerických dolarů. CARE International zkoumala přes 30 přírodních katastrof a probíhajících konfliktů, které zasáhly alespoň milion lidí, a analyzovala, jak často se objevovaly ve zprávách a na internetu a  zveřejnila  zprávu, která upozorňuje na deset humanitárních krizí, kterým se v médiích v roce 2016 věnovalo nejméně pozornosti.

Organizace zmiňuje potravinovou krizi v Eritreji, na Madagaskaru, v Severní Koreji a Papui-Nové Guineji, konflikty v Burundi, v oblasti Čadského jezera, v Kongu, Středoafrické republice, v Súdánu a loňské monzunové záplavy v Bangladéši.
Když se zamyslím nad slovy Philippa Guitona ředitele humanitární pomoci organizace CARE International:  „Na světě se děje mnoho katastrof, které se jen výjimečně dostanou do zpráv. CARE by pomocí této analýzy ráda upozornila na humanitární krize, které byly zanedbávané, nebo zastíněné jinými katastrofami. Média dokážou přimět politiky k odpovědnosti a pomáhají získávat finanční prostředky nezbytné k poskytování pomoci. Politici, ale nesmějí jednat pouze na základě svých vlastních politických zájmů. Často svou pozornost zaměřují k nejviditelnějším mimořádným událostem, aby dali voličům najevo, že jednají, ale řada humanitárních krizí je ignorována a zanedbávána,“ uvědomuji si jejich oprávněnost a vážnost situace.

Mnoho rodin po celém světě žije denně v neustálém strachu o život, okolo jejich domovů vybuchují bomby, povodně a sucho likvidují jejich pole, umírá jejich dobytek a různě motivované brutální útoky jim berou nejbližší.

Důsledkem ignorace a přihlížení jsou a budou pokračovat další migrační vlny. Řešením rozhodně není neustálé  přijímání a přerozdělování migrantů, ale poskytování včasné a především efektivní pomoci přímo na místě katastrofy či konfliktu. 

Autor: Dana Váhalová | úterý 28.2.2017 14:47 | karma článku: 11,42 | přečteno: 557x
  • Další články autora

Dana Váhalová

Kde je pravda?

15.2.2017 v 16:21 | Karma: 30,87

Dana Váhalová

Ohrožená jednota

6.2.2017 v 14:35 | Karma: 15,17