Tolerance nejistoty jako schopnost 21. století

Doba čtení: 3 minut Naše schopnost tolerovat nejistotu se snižuje. Potřebujeme vědět, jaké to je, všechno googlíme. Proč bychom si naopak měli tuto schopnost kultivovat?

Říjen 20, 2017

Stojím na nástupišti a čekám na metro. Před dvěma lety nainstalovali tabuli, která odpočítává za jak dlouho metro pojede. Já se nedívám, schválně. Jsem idiot? To nechť je předmětem diskuze, ale určitě ne kvůli tomuto.

Kvůli globalizaci a technologiím žijeme v době, kdy je s nadsázkou jediná jistota – změny. Tempo změn je navíc neustále rychlejší.

VUCA svět

Říká se, že dnešní svět je „VUCA“ svět[1], což je akronym:

  • V = Volatility (Nestálost – rychlost změn)
  • U = Uncertainty (Nejistota – změny se těžko předvídají)
  • C = Complexity (Komplexicita – složitě lze v globalizovaném světě identifikovat všechny prvky a prováznost prvků působící na systém či část systému)
  • A = Ambiguity (Mnohoznačnost – i když se zdá, že to jasné, tak se můžeme snadno mýlit, tolik možných vysvětlení a významů, které mohou hrát roli)

Člověk by řekl, že musíme být vycepovaní tuto nejistotu zvládat, když v tom žijeme.

Paradoxně díky běžným situacím se naše tolerance nejistoty snižuje. Proč?

Informace, informační doba.

Kouzlo a zrada informační doby

Kdykoliv si můžeme cokoliv vyhledat. Většina našich každodenních nejistot se rozplývá. Za jak dlouho to pojede? Kouknu do mobilu. Co mě čeká, až dorazím do destinace? Počasí, vyhledám. S trochou práce a použitím sociálních sítí si vyhledám i jméno tetičky jedné z recepčních v hotelu.

Vím, za jak dlouho mi přijede zboží. Vím, jaké to zboží je, už jsem si přečetl recenze 816 zákazníků. Než přijmeme zaměstnance koukneme na FB, LI a prohlédneme si, co dělá, uděláme si obrázek – což ještě podporuje další formu digitální demence a vytváří nám obraz, ještě než ho poznáme – už jsme líní i vnímat, mizí nám zdravá zvědavost, a tyhle schopnosti nám pak taky degenerují.

Existují však i složitější otázky. Jaká bude situace na trhu za 3 roky? Co si o mně myslí? Vydrží nám tahle spolupráce? Jaká práce by mě bavila? Po čem nejvíc touží/m?

Řeknete si, že jedno nekouknutí se mi schopnost tolerovat nejistotu nezvýší. To není jedno nekouknutí se. Jinak – jedno svezení se po eskalátorech namísto vyšlápnutí schodů mi kondicí nezhorší, konstantní nečinnost ze mě může udělat tlustou bečku bez výdrže. Chápete?

Když si čas od času dovolíme tolerovat nejistotu na prkotinách, budeme snáze zvládat nejistotu i jinde.

V životě je spousta situací, u kterých si odpovědi vygooglit nemůžeme… tak trénujme svou schopnost tolerovat nejistotu.

align="justify"[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Volatility,_uncertainty,_complexity_and_ambiguity

Autor: Václav Toman | pátek 20.10.2017 6:41 | karma článku: 7,71 | přečteno: 334x