Prožijte ještě šťastnější Vánoce s pozitivní psychologií – 7 tipů jak na to

Doba čtení: 2 minut Dneska to bude skutečná Vánoční pozitivní psychologie v praxi. Pár tipů, jak si možná užít Vánoce ještě víc než obvykle.

Prosinec 22, 2017

Jak díky výzkumům vytěžit z Vánoc co nejvíc? Dneska to bude skutečná Vánoční pozitivní psychologie v praxi. Pár tipů, jak si možná užít Vánoce ještě víc než obvykle. Co všechno podle výzkumů zvyšuje naši pozitivitu a jak to využít o Vánocích?

1. Těšte se – těšení se na něco podle výzkumů aktivuje stejná centra radosti, jako pak věc samotná, když nastane. Už teď si představujte Vánoční pohodu, večeři, kapra, rozbalování dárků, překvapení z nalezených ponožek, atd.

2. Vědomý dobrý skutek – výzkumy říkají, že pokud se vědomě rozhodnete udělat dobrý skutek (ideálně 5 denně), zvýší to vaši úroveň štěstí. Tak co uděláte? Já už v metru přispěl na pejsky.

3. Vyjádřete vděk – zaprvé pravidelná všímavost, k tomu co se nám povedlo, nebo za co jsme vděční zvyšuje naši vlastní životní spokojenost. Zadruhé, připomenete tím druhému jeho dobrý skutek = zvýšíte jeho úroveň štěstí, čímž jste vlastně způsobili dobrý skutek (ad. 2) a vytváříte tak začarovaný kruh pozitivity, johoho!

4. Běžte do přírody – jo je hnusně, zima a chčije, ale i tak pobyt v přírodě, procházka nám může jen prospět, a to i v takovém počasí

5. Kupujte dárky spíše ve formě zážitku, než věci – tahle rada přichází už dost možná pozdě, ale pokud nakupujete dárky jako já 23. 12. po obědě přichází právě včas! Raději kupte tedy Last minute zájezd, než Last minute iPhona.

6. Cvičte – i v přestávkách cpání se vosími hnízdy a řízky (ideálně ne zároveň, ale s časovými rozestupy), je dobré si najít čas na nějaký ten pohyb. Já jdu dneska večer na tradiční vánoční fotbal! A už teď se těšim! (ad. 1)

7. Udělejte si čas na druhé lidi – nejdelší harvardský výzkum o štěstí má jasný závěr a říká, že jediná skutečná determinanta štěstí, jsou kvalitní mezilidské vztahy. Tak zkuste aspoň o těch Vánocích přesměrovat svůj fokus z jinak po celý rok nejdůležitějšího člověka (sebe) na ostatní. Možná, že neuškodí to dělat i častěji.

Hezké Vánoce!

 

Zdroj obrázku: pexels.com

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Toman | pátek 22.12.2017 8:01 | karma článku: 8,12 | přečteno: 194x