Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

"Svoboda je mi víc, než zdraví" - pohled libertariána

Kanadská herečka Evangeline Lilly (40) prohlásila, že "pro ni je svoboda víc, než zdraví a proto nebude zůstávat doma v izolaci". Svobodomyslný člověk si na první pohled musí říct, "na tom asi něco bude". No jo, ale co?

Považuje se za libertariánsky uvažujícího člověka, pro kterého je osobní svoboda na hodnotovém žebříčku velmi vysoko musím říct, že na tom je hlavně spousta sobeckosti, egoismu a neuvěřitelné nadutosti... Pokusím se vysvětlit proč.

I ten nesvobodnější systém, kterým se jeví být anarchokapitalismus a který je doposud pouze myšlenkovým konstruktem velmi úzké skupiny, pro mě velmi přemýšlivých lidí si je vědom, že se svobodou je neodmyslitelně spojena také její siamská sestra - odpovědnost.

I v tomto do jisté míry utopickém systému funguje jakási "brzda totální anarchie" a ochrana každého jedince před zlovůlí jedince (nebo skupiny) jiného a ta se nazývá "princip neagrese".

Ve zkratce se jedná o princip, kdy je moje svoboda skoro absolutní a mohu si sám se sebou, svým tělem, myslí a majetkem nakládat dle libosti, pokud tím nepůsobím agresi na jiném jedinci, či jeho majetku. Typicky se jedná o logické polemiky typu "to si jako v takovém systému můžeš pálit petky s olejem?" Ne, nemůžeš, stejně jako nemůžeš nikoho okrást, zabít, sebrat mu jeho majetek, zabrat pole, nebo mu v noci svítit reflektorem do oken.
S koronavirem a přístupem "nikdo mě nebude omezovat na svobodě" je to velmi podobné... Pokud by dotyčná herečka měla herpes, HIV, rakovinu konečníku, nebo jen plíseň na nohou a chovala se adekvátně této nemoci (neolizovala rohlíky v supermarketu, neměla nechráněný pohlavní styk, aniž by na svou nemoc protějšek upozornila, apod.), pak se její pohyb venku za agresi rozhodně považovat nedá. Což se ovšem nedá říci u nemoci SARS-CoV-2, stejně jako by se to nedalo říci u eboly, pravých neštovic, nebo dýmějového moru. Ergo tím, že budu ignorovat jakékoli bezpečnostní opatření u tak infekční nemoci, jakou je koronavirus, přímo ohrožuji na životě lidi okolo mě, případně jejich rodiče a prarodiče a i v tak svobodném systému, jaký jsem popsal výše, by měl jedinec právo se bránit.
Takže nikoli milá Evangeline, to není o tvé svobodě, to je o sebeobraně ostatních lidí, které reálně ohrožuješ a v podstatě bys měla být ráda za to, že u vás absolutně svobodný systém není, jelikož by tu sebeobranu mohl někdo vzít do vlastních rukou... 

Pochopitelně jako jedinec vysoce ctící osobní svobodu nesouhlasím se všemi opatřeními, zejména pak jejich povahou, prezentací a hlavně motivací jejich zavedení Za všechno mohu zmínit například neustále omílané pendlery, již se stali v podstatě obětí naší, skoro až tradiční vlastnosti, která má něco společného se sousedem, kozou a naší netouze po koze vlastní (je to pouze můj osobní pohled, který se prostě nedá exaktně dokázat a plně chápu, že mnozí čtenáři to budou vnímat úplně jinak)...

Nicméně s drtivou většinou opatření se naprosto ztotožňuji, vědom si nejen touhy po svobodě a její až bytostné potřeby pro mé vnitřní fungování, ale právě i té odpovědnosti, která z ní vyplývá.
Koneckonců za poslední léta jsme si sami, dobrovolně a mnohdy za nadšeného potlesku některých nechali ukrojit tolik koleček z pomyslného salámu svobody, že tato opatření se v kontrastu s jejich potřebností, dočasností a hlavně rizikům hrozícím z jejich nepřijetí jeví jako samozřejmost. Bohužel na rozdíl od příkazů, zákazů a regulací, které přicházely v minulosti (a v budoucnu zajisté ještě přicházet budou) a téměř nulového nárůstu společenských rizik, plynoucích z jejich nepřijetí...

 

Tož tak na světě...

Autor: Václav Szőcs | úterý 24.3.2020 22:58 | karma článku: 42,18 | přečteno: 8352x
  • Další články autora

Václav Szőcs

Jardo Flégre! Co Hippokratés? Ten nerozlišoval V.I.P. a běžné mrtvé...

Toto nám vzkazují média, politici a mnoho odborníků: "Vy chcete zpět své životy, kapitalisti nenažraní? Že vám není hanba, tady umírají lidé a vy myslíte na své příjmy." Aneb když má covid větší píár, než rakovina...

18.12.2020 v 10:13 | Karma: 43,56 | Přečteno: 8119x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Chcete šířit strach, ale smrtnost vám vychází nízká? Nevadí, Seznam zprávy si poradí...

Taky si někdy přejete, aby něco nějak bylo, ale ono to prostě matematicky nevychází? Server Seznam zprávy přišel s neortodoxní technikou jak na to... Když je něco moc malé, změň metru měřítko a prodáš to líp!

11.12.2020 v 20:47 | Karma: 37,55 | Přečteno: 1847x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Petice "Stop cenzuře" - polemika s Danem Vávrou - Díl 1.

Opravdovou cenzuru chce málokdo, nicméně i takoví se mezi námi najdou. Jedná se však skutečně o cenzuru v případě Facebooku, Youtube a podobných platforem? Chtějí jejich majitelé "měnit svět", nebo jen "dělají business"?

4.10.2020 v 14:41 | Karma: 15,37 | Přečteno: 545x | Diskuse| Společnost

Václav Szőcs

Taiwan, aneb kam se nám, vážení vlastenci, vytratilo "právo na sebeurčení"?

Tak se nám předseda senátu vrátil z Taiwanu. Jedna polovina národa je u vytržení, ta druhá se snaží, aby jim žaludeční šťávy nevyrazily nosní přepážku... Osobně se neidentifikuji ani s jednou z nich. Jedna věc mi ale hlavou vrtá.

6.9.2020 v 13:03 | Karma: 27,38 | Přečteno: 999x | Diskuse| Politika

Václav Szőcs

Protesty v Berlíně - je skutečně potřeba tak okatě lhát?

Rozumím frustraci ze směřování EU. Rozumím úzkostlivé snaze vyvolat nějaké změny. Dokonce i chápu obavy konzervativců o stav světa, jak ho známe. Čemu ale nerozumím, je patologická potřeba otevřeně a místy až směšně lhát...

31.8.2020 v 15:33 | Karma: 39,75 | Přečteno: 9657x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4686x
Svobodu milující motorkář, ajťák, manžel, otec a věčný rebel... Je sice fakt, že svobody se nenajíš, ale budou ti chutnat ústřice v zamřížované cele?

Seznam rubrik