Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

Zaujalo mne jméno pana Štětiny, se kterým spojujete "Evropské hodnoty". Asi Vás a další zklamu, když sdělím, že pan Štětina (předpokládám, že jich v politice není vícero) prokázal notnou dávku nelásky k evropskému člověku (k jejich hodnotám), především k dětem a mládeži školou povinných v kterémkoliv státě EU. Vůbec jemu totiž nevadí každoroční zavádění (od roku 1979 u nás trvale) tzv. "letního času". I přes nesmyslnost takového opatření s ním souhlasí. Alespoň se tak vyjádřil před několika lety, třeba se stářím zmoudřel, přeji mu to a potom bych se omluvil. Tož tak...

0 0
možnosti
VS

Jakože podporuje letní čas, tak neuznává "evropské hodnoty" (které jsou notabene definovány tak fádně, že mi je zatím neuměl nikdo celkově sumarizovat)?

To je skutečně celkem zajímavý myšlenkový konstrukt. Dokonce zajímavý natolik, že ani moc nevím, jak mu oponovat...

0 0
možnosti
Foto

Demokratický stát by měl mít v ústavě právo na separaci jakékoliv jeho části.

1 0
možnosti
Foto

"Flastenci" v tom mají evidentně guláš ;-D

0 0
možnosti
JT

J30i16r29i 83T21i49c51h31y

6. 9. 2020 17:59

Pritom tu nejde o "sebeurceni". Tchajvan neni soucsti Ciny, kde chce uplatnit narok na sebeurceni a se osamostatnit, je to samostany stat, nezavisly na Cine. Hrozi mu agrese imperiallisticke cinske diktatury, s cimz vsichni shnili vedouci demokrati sveta souhlasi! Co dela OSN (ta je ale stejne zbytecna)?

3 1
možnosti
JL

Vazeny pane Václave Szőcsi. Pravo na sebeurceni vychazi z demokratickych principu. (Ceskoslovensko 1993) Prirovnavat dnesni Cinu mezi ty staty demokraticke je zapominani, kde a kdy ta snaha byt demokraticka skoncila.

4 cervna 1989 "Tiananmen Square" je to misto a take den, kdy velka Cina ukazala svetu jakou cestou pujde. Obcane CR neznaji vse co se delo po teto udalosti.

Skoda. Velmi poucna historie.

Vam, pane Szőcsi, dekuji za clanek. Velmi poucny!!

4 1
možnosti
VS
JZ

Zasloužená karma R^:-)

6 0
možnosti
JB

Blog je super. R^

Ale to právo na sebeurčení, to je oříšek. Vzpomeňme si jen na situaci po 1. světové válce, kdy díky právu na sebeurčení vzniklo Československo. Češi dostali právo se sebeurčit, Slováci už podstatně méně, ze slibované autonomie jim nezbylo nic a ještě jim tatíček vnutil "československý národ". Rusínům byla slíbena autonomie, dopadli jako Slováci. Poláci a Němci měli pecha, bo "historické území". Maďarům nepomohlo ani to historické území - většina Maďarů, historicky Maďarsko - a Pressburg a Žitný ostrov v prd..li.

Nově vznikající Polsko k tomu přistoupilo velmi obdobně - na Těsínsku se musí uplatnit právo na sebeurčení, ale jen pro Poláky - například v Těšíně byla převaha Němců. Nakonec se nikdo obyvatel Těšínska na nic neptal a bylo po ptákách. Na Ukrajině, Litvě a Bělorusku právo na sebeurčení už ne - tam pro změnu Poláci uplatňovali historický princip. Když v Horním Slezsku nepomohl plebiscit (a aplikace práva ne sebeurčení), tak tam Poláci vyvolali tři slezská povstání, až si tedy část Horního Slezska vyválčili.

Právo na sebeurčení se uplatňuje jen tam, kde se to momentálně hodí a všechny státy světa s ním vždy žonglovaly přesně podle vlastní potřeby - stejně, jako ti vlastenci, které zmiňujete. Takže vždycky když někde slyším něco o právu na sebeurčení, tak mám smíšené pocity. Vám R^ za inteligentní pohled na celý "Tchaj-wanský problém".

5 0
možnosti
Foto

Právo na sebeurčení platí tam, kde velký stát pomůže malému osamostatnit se tak, že se stane součástí toho velkého. V jiných případech to neplatí.

Příklad - "osamostatnění" Podkarpatské Rusi. :-)

1 0
možnosti
PK

Karma za blogR^ a jeden dotaz k tomu. Jste schopen v souladu s vámi vyřčeními postoji nalézti na stávající politické scéně vyhovující stranu?

0 0
možnosti
VS

Mockrát děkuji. Velice, velice, velice těžko... Nejblíž jsou mi asi Svobodní, nicméně ta reálná šance dostat se do parlamentu...

Řekněme že Trikolóra se prezentuje jako hodně pravicová s akcentem na minimální stát v určitých ohledech. Bohužel ji ale vnímám jako marketingový produkt a její prezentaci jako sehrané divadlo (už jen posun Klause ml. ve výstupech za posledních 5 let). To úplně nevím, jestli chci podpořit...

ODS je asi sázka na jistotu v tom smyslu, že je to posun "mým směrem" od současného status quo, ale tam si vážně nejsem jist, jestli tam skousnu lidi, jako paní Němcová, Pavel Novotný, apod...

Ještě uvidím, ale asi to vyhraje to "srdíčko"...

0 0
možnosti
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4686x
Svobodu milující motorkář, ajťák, manžel, otec a věčný rebel... Je sice fakt, že svobody se nenajíš, ale budou ti chutnat ústřice v zamřížované cele?

Seznam rubrik