Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Musí nás vánoce finančně zruinovat?

Ano, vánoce se blíží a protože čas nějak utíká rychleji, než tomu bývalo dříve, je čas pomyslet, jak je prožijeme, jaké si je uděláme. Při šmejdění po českém internetu jsem narazil na článek, který skvěle reflektuje dnešní dobu.

Paní, či slečna Buřinská se zamyslela nad tím, co udělat, aby nás vánoce nezruinovaly. Přiznávám že tato úvaha mne donutila vzpomenout na vánoce mého dětství a dospívání.

Pokud mi moje skleroza dovolí a pan Alzheimer nebude mít námitek, pamatuji se, že se jednalo o svátky na které jsme se jako děti nesmírně těšili, protože nás čekaly jednak prázdniny, ale hlavně bylo všechno kolem naplněné jakýmsi zvláštním klidem. Samozřejmě jsme ty pocity zažívali pouze my, protože rodiče měli moře starostí s dárky a nákupy. Na rozdíl od současnosti, pomeranče, banány a mandarinky, se líně nepovalovaly na pultech, nemluvě o dalších exotických produktech a problém občas bylo, sehnat i kvalitní maso na řízky. Přesto, den před štědrým večerem už vše vonělo napečeným cukrovím a my, spratci nezbední čmuchali, kde mohou být ty dárky ukryté.

Ano, dárky, to bylo i hlavním tématem článku paní autorky na novinkách, která radí udělat si rozpočet, co komu a za kolik. No a to je právě to, co mne v posledních letech trošku vyvádí z míry. Jako dítě jsem dostal například hokejku, nebo brusle. Pamatuju si také na bundu, či tričko s postavami s Mayovek. Kdo ví, kde to naši sehnali. To už asi nezjistím. Mezdi dárky byla i mikina, podobná oděvu Old Shatterhanda. Knihy a nesmím zapomenout na sešity s Rychlými šípy. To byly moje dárky, které jsem dostával. Samozřejmě že né najednou, ale během několika let. Každé vánoce jeden, doplněný například o klasické části oděvů. A nebyl to jen můj případ. Ve škole po Novém roce panovala taková přehlídka toho co kdo dostal. Chlubili jsme se a já se chlubil rád, protože každý takový dárek ve mne vzbudil nadšení. Ostatně, mí spolužáci na tom byli stejně.

A dnes? Jen to zkuste, dát potomkovi knihu nebo tričko, například s někým populárním. Se zlou se potážete a nejhorší na všem je, že toto " obžérství " je cíleně podporováno ze všech stran.  V reklamách slyšíme, že bez tohoto mobilu nebo IPADU prostě nemůžete existovat. Tato plazmová televize je naprostou nutností a že pokud svému dospívajícímu potomkovi nekoupíte dárek za desítky tisíc, jste krkavčí rodič. A do toho hodnotné dárky pro známé a jejich známé a samozřejmě i pro šéfa či šéfovou. Vy snad na to nemáte? Ale to přece není žádný problém. Pro vás jsou tu různé půjčky a úvěry, kde sice zaplatíte navíc nějakých 30 a více procent, ovšem nejděte do toho, když vám to umožní se ukázat.

V době mého mládí, bylo předvánoční období spojeno i se špionážními akcemi, které měly za cíl zjistit, co ten který obdarovaný má touhu dostat.

Dnes se toto špionství omezuje na průzkum, co je nejdražší a která banka nám na to půjčí.

Zkrátka, vánoce se vytratily kdoví kam a zůstal jen shon a nervydrásající honička za úspěchem. Cukroví nevoní, protože si jej koupíte v Tescu nebo co já vím kde? Rybu koupíte už naporcovanou, bramborový salát za pár korun ve večerce. A sváteční večer už není spojen s nadšeným rozbalováním, protože nakonec, všichni už vědí co dostanou. Hlavně to musí být cool a in a co nejdražší.

Dostal jsem kdysi pod stromeček vinylovou desku Deep Purple in Rock. Tuším že to bylo v roce 1974. Byla hodně drahá a skládali se na ní maminka i brácha a babička. Brácha ji sehnal někde od známého, protože pro ty co to neví, v roce 1974, jste si nemohli v krámě koupit desku Deep Purple. Mohli jste si koupit Karla Gotta, nebo Helenu Vondráčkovou. Určitě jste si mohli koupit Muslima Magomájeva. Ale nemohli jste si koupit desku Deep Purple. Proto jí brácha sehnal kdesi od známého. Obal byl poškrábaný a deska taky trošku chrastila při hraní ale já se cítil jako bych dostal největší poklad na světě. V noci jsem s ní spal. Tedy s obalem, protože desku mi brácha prozřetelně z něj vytáhl. A první svátek i následující dny jsem jí k zoufalství maminky poslouchal a to pěkně nahlas.

Dnes se na dárky celá rodina neskládá. Tedy, možná někde ano ale dnes se na dárky berou úvěry a půjčky, které se pak celý příští rok splácejí. A asi se vytrácí i to nadšení a ta radost.

Je to velká škoda.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Václav Král | pátek 9.11.2012 11:00 | karma článku: 21,54 | přečteno: 1371x
  • Další články autora

Václav Král

Pussy Zeman riot

Stále mi nejde do hlavy, proč ten ogar Zemanů v tom rádiu musel mluvit o nějaké dívčí kapele z Ruska. Teda, porozuměl jsem jeho brebentění, i jsem pochopil, že na případu těchto děvčat chtěl ukázat, že báťuška Putinojc nemá problém s politickými oponenty ale s kriminálníky Jenže...

17.11.2014 v 10:00 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Veteran's day - vzpomeňme na hrdiny

Zítra se v USA slaví významný den, den veteránu. Je to pocta všem mužům a ženám, kteří nasazovali a nasazují své životy a slouží své vlasti, ať už je tomu tak kdekoliv na světě. Je to chvíle, kdy je čas se zamyslet a poděkovat těm, bez kterých by se životy v různých koutech světa neodvíjely svobodně.

10.11.2014 v 11:00 | Karma: 14,18 | Přečteno: 649x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Kašlete na Zemana, pomozte paní Michalákové

Už si myslím že toho Zemana je poměrně dost. Řečeno jeho slovy, Zeman sem, Zeman tam...přitom jsou důležitější věci, nežli tento človíček. Nesouměřitelně důležitější problematikou je nyní případ dětí paní Michalákové, které jsou už více než 3 roky zadržovány norskou stranou, bez podstatnějšího zájmu a zásahu českých úřadů. Včetně Miloše Zemana.

6.11.2014 v 11:00 | Karma: 39,62 | Přečteno: 8141x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Zbabělý brutální čin takzvaného palestinského bojovníka

Kolik ještě důkazů bude potřebovat svět, aby pochopil, že Israel má co do činění s nelidskými zrůdami, které, nejenže se neštítí používat vlastní obyvatele jako štíty, dokonce i vlastní děti. Tyto bestie v lidské kůži, ve své nenávisti ke všemu, co je převyšuje, vraždí obyvatele země, která netouží po ničem jiném, nežli po životě v klidu a míru se všemi svými sousedy.

23.10.2014 v 6:12 | Karma: 39,54 | Přečteno: 2063x | Ostatní

Václav Král

Kruh se uzavírá, trestní oznámení bylo podáno

Jak jsem napsal ve svém předchozím článku, po seznámení se s obsahem facebookové stránky citace o h.... jsem se rozhodl podat na její tvůrce trestní oznámení. Toto jsem učinil včera a dnes bych se rád v posledním svém komentáři na toto téma vyjádřil, jak k tomu proč jsem to udělal a k tomu co si o této stránce myslím.

9.10.2014 v 11:00 | Karma: 27,81 | Přečteno: 3660x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 415
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2018x
http://facebook.com/vaclavthekral