Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Komu vadí David Rath?

Nebojte se, tohle není článek o politiku Davidu Rathovi ale o člověku Davidu Rathovi. Především ale o občanu Davidu Rathovi.

Pro věčně podezřívavé chci v úvodu jasně napsat. Nejsem politickým sympatizantem Davida Ratha. Ne proto že by se mi nelíbil jeho program. Neznám jej. Ovšem nelíbí se mi, že někdo do politiky vstoupí jako pravičák. Pak přeskočí k centru a nakonec cupity dupity k levici. Takže politická kariera pana Ratha ve mně nevzbuzuje důvěru.

Dnešní článek chci věnovat občanu Rathovi, protože....

Každý občan České republiky má ústavou garantována jistá práva. A zákou tuto garanci ještě dále rozvíjí, pro případ, že se s ním občan dostane do konfliktu. To základní právo říka, že občan je nevinen, dokud mu není prokázána vina. A v tomto bodě hovoří zákon opět jednoznačně. Vina musí být prokázána plně, bez jakýchkoliv pochybností a být prokázána poté co proběhlo důkladné a precizní šetření pověřených orgánů a vinu může vynést pouze soud. Nikdo jiný. Ne televize, tisk, blogeři, diskutéři. Jaká je ale situace, v kauze Davida Ratha?

Veřejnost je denně masírována a je jí podsouvána informace, že David Rath je vinen. Podívate li se kdekoliv, jen zřídka najdete pochybnosti o správnosti celého případu a o oprávněnosti vést jej tak jak je veden. Ovšem i v této víceméně jednostranné atmosféře, objevují se občas podivné okolnosti, které by v právo ctící zemi, za jakou se Česká republika hlasitě považuje, neměly mít místo.

Nejnověji je to informace, že peníze, deponované na účtu Rathova právníka, byly zablovovany. Tato informace je velice varující, protože, jak je možné, že policie o těchto penězích, určených pro potřeby právní pomoci, vůbec věděla? Takže další odposlechy? Jak si mohla policie, za souhlasu státního zástupce, dovolit tyto peníze zablokovat? Připomenu událost starou několik dnů, kdy byl obstaven Rathův majetek, včetně domů, a to krátce před  určováním zda a jaká bude kauce. A nyní opět peníze, které podle právníka měly sloužit k vyřešení obstaveného domu.

Prostým uvažováním docházím k závěru, že je veliký zájem, aby David Rath zůstal ve vazební věznici co nejdéle. Ovšem je to zákonný a hlavně oprávněný zájem?

Co vlastně David Rath provedl. Údajně vzal úplatek. Pokud ano, je to jistě nečestné jednání, které zaslouží trest. Alespoň takto hovoří zákon. Ovšem stejný zákon hovoří, že trestán má být i ten, kdo úplate dal, ergo v tomto případě by měl být trest uplácejícího ješte citlivější. Veřejnost ovšem neví kdo uplácel. Kdo byl ten člověk, který peníze vybral z banky, kdo je vložil do krabice eventuálně kdo je doručil těm, kteří je měli předat Rathovi. Hlavním viníkem je označován především Rath a to přesto, že původní posudek znalce hovoří o neprokázaném manipulování se zakázkou. Hovoří se o tom, že tento posudek nebyl správnný, takže asi bude správné udělat další, a další a další a tak dlouho dokud se neobjeví ten správný, který řekne Rath je vinen , setněte ho.

Mezitím je ovšem stanovena kauce, 14 mega. Tedy přesně dvojnásobek toho, co u něj našli. Proč tak moc? Státní zástupce se přesto odvolal. Lže když to zdůvodnil možnosti Davida Ratha pokračovat v trestné činnosti. Ano je to nestydatá lež, protože to pokračování, tak hovoří zákon, se musí týkat dané kauzy a dovede si někdo představit, že by někdo dal úplatek někomu, kdo nemá žádnou pravomoc cokoliv udělat?

Dalším nesmyslem je možnost Rathova útěku. Jednou jsem napsal v diskusi, a dnes to zopakuju. Rath není Kožený ani Krejčíř. Jeho schopnosti končí někde v regionální politice a podnikatelský může dosáhnout úspěchu nanejvýše na poli medicíny. I kdyby bylo pravdou, že nějaké peníze má ukryté v zahraničí, není to rozhodně tolik, aby mu to stačilo na pohodlný život a hlavně aby to pokrylo rizika spojená s útěkem. Především by musel zůstat v zemi kam by odjel. Jistě by byl vydán mezinárodní zatykač a pochybuju, že kterákoliv země by se angažovala v podpoře člověka, který jí může nabídnout jen změření teploty a tlaku.

Takže se vracím k otázce z nadpisu. Komu vadí David Rath? Za dobu svého působení si nadělal hodně nepřátel. Pamatujeme všichni na Mackovu facku. Určitě také mnohé ví. Možná to vše je jakési varováni...

" Davide nezlob, nebo bude hůře". Jak to je nevím, vím ale, že kauza David Rath se nevyvíjí podle práva a Davidu Rathovi jsou práva upírána. Je také zarážející, jak nízké je právní povědomí občanů a jak nízký je jejích cit pro spravedlnost. Čtu to v diskusích. Panuje obecné veselí, že Rath sedí. Nedivím se tomu. Snad jen Kalousek mu může konkurovat v neoblíbenosti, i když ten jej snad musel už dávno předstihnout.

Je ale jedna věc někoho nemít rád a druhá věc je hájit co je správné. Jako politik je pan David Rath podle mne mizera a pokrytec. Jako člověka jej neznám a proto nehodnotím. Jako člověk ale má před zákonem práva, jako každý jiný občan. A pokud jsou tato práva upírána anebo je s nimi manipulováno, pak za sebe musím protestovat. A stejně by měla postupovat i širší veřejnost, protože ve skutečnosti nejde primárně o Davida Ratha ale o svobodu, právo a spravedlnost pro všechny, bez rozdílu. A jestliže si kdokoliv dovolí a může dovolit postupovat takto, jako je postupováno, pak se do podobné situace může dostat každý z vás....

PS: David Rath není Breivik a česká věznice není norskou věznicí. Nemyslím si tedy, že by měl k disposici počitač a online přístup. Ovšem pokud by jej někdo o mém článku informoval, pak prosím ať předá i omluvu,že neužívám jeho titul. Protože jsem o něm psal jako o občanu, tak mi připadalo vhodnější uvádět pouze jméno.

 

 

Autor: Václav Král | středa 29.8.2012 11:00 | karma článku: 44,12 | přečteno: 8998x
  • Další články autora

Václav Král

Pussy Zeman riot

Stále mi nejde do hlavy, proč ten ogar Zemanů v tom rádiu musel mluvit o nějaké dívčí kapele z Ruska. Teda, porozuměl jsem jeho brebentění, i jsem pochopil, že na případu těchto děvčat chtěl ukázat, že báťuška Putinojc nemá problém s politickými oponenty ale s kriminálníky Jenže...

17.11.2014 v 10:00 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Veteran's day - vzpomeňme na hrdiny

Zítra se v USA slaví významný den, den veteránu. Je to pocta všem mužům a ženám, kteří nasazovali a nasazují své životy a slouží své vlasti, ať už je tomu tak kdekoliv na světě. Je to chvíle, kdy je čas se zamyslet a poděkovat těm, bez kterých by se životy v různých koutech světa neodvíjely svobodně.

10.11.2014 v 11:00 | Karma: 14,18 | Přečteno: 649x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Kašlete na Zemana, pomozte paní Michalákové

Už si myslím že toho Zemana je poměrně dost. Řečeno jeho slovy, Zeman sem, Zeman tam...přitom jsou důležitější věci, nežli tento človíček. Nesouměřitelně důležitější problematikou je nyní případ dětí paní Michalákové, které jsou už více než 3 roky zadržovány norskou stranou, bez podstatnějšího zájmu a zásahu českých úřadů. Včetně Miloše Zemana.

6.11.2014 v 11:00 | Karma: 39,62 | Přečteno: 8141x | Diskuse| Ostatní

Václav Král

Zbabělý brutální čin takzvaného palestinského bojovníka

Kolik ještě důkazů bude potřebovat svět, aby pochopil, že Israel má co do činění s nelidskými zrůdami, které, nejenže se neštítí používat vlastní obyvatele jako štíty, dokonce i vlastní děti. Tyto bestie v lidské kůži, ve své nenávisti ke všemu, co je převyšuje, vraždí obyvatele země, která netouží po ničem jiném, nežli po životě v klidu a míru se všemi svými sousedy.

23.10.2014 v 6:12 | Karma: 39,54 | Přečteno: 2063x | Ostatní

Václav Král

Kruh se uzavírá, trestní oznámení bylo podáno

Jak jsem napsal ve svém předchozím článku, po seznámení se s obsahem facebookové stránky citace o h.... jsem se rozhodl podat na její tvůrce trestní oznámení. Toto jsem učinil včera a dnes bych se rád v posledním svém komentáři na toto téma vyjádřil, jak k tomu proč jsem to udělal a k tomu co si o této stránce myslím.

9.10.2014 v 11:00 | Karma: 27,81 | Přečteno: 3660x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Policisté kvůli útoku na ukrajinské dobrovolníky v Praze zadrželi čtyři cizince

3. června 2024  13:50

Policie zadržela na letišti čtyři cizince kvůli sobotnímu incidentu v Praze. Podle svědků rusky...

Lžete, jiskřilo v debatě. Referendum o euru chtěli Dostálová, Konečná a Mach

3. června 2024,  aktualizováno  13:31

Než Česko přijme euro, mělo by se podle Kláry Dostálové, která vede eurokandidátku ANO, Petra...

KOMENTÁŘ: Yemi by neměl být smutný, lepší zprávu dostat nemohl. Bude žít

3. června 2024

Premium Český tanečník Yemi A.D. se o víkendu dověděl, že nepoletí do vesmíru. Výprava japonského...

Na zaparkované auto se zřítil vzrostlý dub, poškodil i střechu rodinného domu

3. června 2024  12:54

Moravskoslezské hasiče o víkendu zaměstnal pád stromu v ostravských Heřmanicích. Ten spadl na auto...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 415
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2018x
http://facebook.com/vaclavthekral