Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na kole na hranice Ruska

Plánoval jsem tuhle cestu už nějakou dobu, ale vždycky mi do ní něco vlezlo. Jednou práce, podruhé zase něco takzvaně něco důležitého a potřetí taky cosi, až jsem praštil pěstí do stolu a řekl si dost.  

Sedl jsem si k počítači a koupil jsem si lístky na vlak pro sebe a pro kolo, zařídil si meškání, tedy ubytko na břehu baltského moře ve Stegně a vyrazil jsem. 

Cestování s kolem je náramně jednoduché, ze Šumperku vás hodí vláček do Přerova a tam si přelezete na jiný perón a vlezete si do vlaku, který jede až k moři a je to. Pak se už jen pohodlně usadíte, pustíte si na tabletu nějaký film či jen tak klimbáte, od stevarda si koupíte kávu nebo čaj a za Varšavou si zajdete do restauračáku. 

Źurek.

Což je vždy velmi příjemný zážitek, protože si dáte źurek a regionální piweczko a jste příjemně ukolébáni a vlak sviští rovinami a lesy a vy můžete spokojeně trávit. A potom vystoupíte na Malborku, což je to město, kde je ten křižácký hrad a tam vás čeká známý Polák, který vás naloží do auta a přesune k pobřeží. I když původně jsem si to chtěl zajet na kole, protože jsem jezdit na kole do Polska přijel. 

No a tak projíždíte krajinou Źulaw, což je kraj delty Visly, který vodě vyrvali holandští osadníci a zastavíte na jídlo a dáte si nějakou źulawskou specialitu a je to prostě tak dobré, že to ani není možné a to jsem si myslel, že mě Polsko už ničím překvapit nemůže.

A pak je tu už Stegna, což je letovisko na břehu Baltského moře a jen si hodím saky paky na ubytko a spěchám k moři. Balt je dnes poněkud rozvrkočen, nebe má tolik barev, že by si z nich každý malíř nabral do palety a vzduch chutná Polskem. 

Balt.

     

A tak jsem se prošel po pláži, kde stíny se dlouží a nad krajinou krouží, podivnej pták, nebo mrak, řečeno s Wabi Daňkem, dal jsem si flundru, pro moralisty, to je mořská ryba :-) A šel to zalomit do betle, protože ráno se vyráží na kolo. 

Na pláži.

 

Pořádná flundra :-)

A je tu ráno a Mirek nasedá na své horské kolo, zapíná navigačku, aby se napíchl na legendární trasu R10, která vede kolem pobřeží a je v lese a míří na Krynicu Morskou, což je také překrásné letovisko na březích Baltu a střídá les s úhlednými vesničkami, které jakoby by byly někde v Německu, prostě zapomeňte na Polsko, jaké bývalo ještě před pár lety a připravte se na to, že máme co dohánět. 

A to nejen pokud o cyklostezky jde, protože ty jsou v Polsku zcela luxusní a zvící do šíře našich okresek. Ale pojeďme už konečně na to kolo. Protože přestalo pršet, počasí se pomalu vybírá a jdeme na to. 

Mirek se napichuje erdesítku a pod plášti jeho horského kola začínají ubíhat první kilometry a že jich bude požehnaně. Projíždí borovicovým lesem, který roste na písečné kose, která ho dovede až na hranici Mordoru. Příroda je to nádherná a úchvatná a cesta je jako na houpačce, protože i když Polsko je jedna velká rovina tak tady je to jako na houpačce. Ale člověk se každopádně nenudí, jako na Hané :-) 

A taky si přejede tu písečnou dunu, protože je zvědavý na moře a Poseidonovi se to moc nelíbí, protože jen co vyhnal ty davy turistů, strká mu tam čumák jakýsi cyklista a tak se po něm ožene sprškou slané vody a deště a tak Mirek zase přejíždí dunu zpět k cestě a drží se svého kopyta :-) 

A už přijel do Krynice Morské, kterou jen prolítne, protože toho má ještě hodně před sebou a přijíždí na místo, kde cyklostezka kopíruje pobřeží moře a je to překrásné. Člověk neví kam se dívat dříve a tak musí dávat velkého bacha, aby nezahučel do příboje :-) 

Ale cesta příjemně ubíhá a Mirek se občas zastavuje, aby si pořídil nějakou tu fotku na památku. 

A protože jedna by byla málo, tak ještě jednu :-) 

A už se pomalu blížíme k hranici s Ruskem tak začínám mít obavy, abych snad probůh nepřejel a nenalili mě do armády a neposlali mě "osvobozovat" Ukrajinu :-) Ale to nehrozí, protože ačkoli hranice není v zásadě nijak hlídána pohraničníky se psy a se samopaly, je tady závora přes cestu a i když za ní je chatrný plot tak v plotě jsou otevřeny dveře, ale nikdo se jimi tamtudy z EU nehrne. Tak si říkám, že by se to měli dozvědět ti demonstranti z Václaváku, že jim nikdo v odchodu bránit nebude :-) 

Tak a Putinovi jsem vzkázal, co bylo třeba, ale to tady psát nebudu, ať nedostanu banán za taková ta sprostá slůvka :-)

 A Mirek to otáčí a tou stejnou cestou se vrací tou stejně krásnou polskou přírodou zase do Stegna, jen si dá v Krynici Morskiej rybku a salatku a Seven Up a už to tolik nežene, protože už dosáhl cíle a teď je to jen na pohoděnku, pohodu. 

A tak se zase zastavuje a kochá cestou u moře, protože to je taková krása. 

Na moře a na Jeseníky se dá dívat celý den a neomrzí se to.

A pak Mirek dorazil zpět do Stegna a trochu si polelkoval a něco pojedl a popil a prošel se po pláži a bylo mu krásně, protože si dal nádherný trip pobřežím polského Baltu a najel 89 kilometrů a to bratru za čtyři hodiny a padesát minut. Tak se ještě pokochá na břehu. 

 A teď pomalu půjde spát a vy se ještě mezitím můžete podívat, jaké to tam vlastně je, protože Mirek vám o tom natočil film a zítra zase vyjíždí, i když směrem opačným, ale bude to stejně krásné. Tak dočkejte času, jako husa klasu, zítra se pojede prámem přes Vislu! 

Miroslav Václavek

Šumperk 

Autor: Miroslav Václavek | čtvrtek 29.9.2022 17:00 | karma článku: 17,70 | přečteno: 518x
  • Další články autora

Miroslav Václavek

Proč odbory nedemonstrují před sídlem Agrofertu? Otevřený dopis odborům.

Česká Republika se za poslední dobu stala svědkem několika bizarních veřejných shromáždění. Jakoby se snad mezi majiteli politických náboženských sekt schylovalo k závěrečné bitvě o voliče.

30.3.2023 v 17:00 | Karma: 31,94 | Přečteno: 806x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Appeasement je cesta do pekel, tenkrát 15. března 1939, stejně jako dnes

Dnes je tomu osmdesát čtyři let, kdy vojska nacistického Německa obsadila torzo zmrzačeného Československa a sdělila světu, že politika appeseamentu je pro diktátory jediným znamením. A to znamením slabosti,

15.3.2023 v 17:00 | Karma: 16,49 | Přečteno: 341x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Konec Miloše Zemana

Zítra, tedy ve čtvrtek 9. března 2023 bude uveden do úřadu druhý, veřejným hlasováním zvolený prezident, Petr Pavel.

8.3.2023 v 17:00 | Karma: 25,69 | Přečteno: 503x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Jak se v Šumperku hledá Bůh?

Je šumperské odpoledne. Únorová oblaka jsou tak nízko nad zemí, že je slyšet, jak drhnou po dlažbě. Venku jen malé dítě je, holub či pes zdvíhající nožičku.

18.2.2023 v 17:00 | Karma: 14,49 | Přečteno: 352x | Diskuse| Poezie a próza

Miroslav Václavek

Co dělat, když se vám pes vyto na chodníku? No přece zavoláte si anděla!

Když k nám do Sudet přijde zima, začnou se dít ty nejpodivnější věci, které kdyby vykládal někdo jiný než já, tak byste si řekli jediné. Ten chlap si vymýšlí, až mu od huby sněží, to přece nemůže být pravda. Nu vot, čtěte sami...

9.2.2023 v 17:00 | Karma: 21,59 | Přečteno: 531x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...