Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jméno 16 670

Jeho tělo bylo spáleno a jeho popel rozprášen. Nemá nikde svůj hrob, ale přesto žije v srdcích lidí na celém světě. Když někdo dá svůj život za život druhého uprostřed Osvětimského pekla žije život věčný nejen na nebesích, ale i v myslích a srdcích živých.

Svet existuje diky trem vecem: pravde, soudu a miru. Talmud Maxmilián Kolbe byl po otci Němec a po matce Polák, kněz a příslušník františkánského řádu. Vystudoval teologii v Římě aby se poté věnoval misionářské činnosti vydáváním křesťanských časopisů i v Japonsku kde působil šest let. Jím a jeho kolegy ve víře založený klášter v Nagasaki přežil i atomovou bombu, která zakončila běsnění druhé světové války. V roce 1936 se vrátil zpět do rodného Polska. Za tři roky začala druhá světová válka. Poražené Polsko - ze západu nacisty, z východu komunisty - se stalo generálním gouvernementem. Krutá vláda antikristova neznající slitování k ničemu a k nikomu započala. Miliony Polských vlastenců se daly do boje. Miliony jich byly internovány v koncentrácích. Miliony jich byly umučeny. Maxmilián Kolbe nebyl výjimkou. Už od počátku válečného konfliktu ve svém klášteře v Niepokalanówě poskytoval přístřeší a úkryt uprchlíkům, včetně několika tisícovkám těch nejvíce pronásledovaných, židům. Provozoval rovněž ilegálně amatérské rádio s informacemi o nacistické hrůzovládě.

17. února 1941 ho zatklo Gestapo. Byl převezen nejdříve do věznice v Pawiaku a poté byl internován v Osvětimi. Zbaven jména a lidství a očíslován jako kus 16 670. Osvětim, Treblinka, Sobibor, Majdanek, Chelmno. Jména kruhů pekla na zemi. Nikdy nesmíme zapomenout my kdož jsme lidmi a nikdy nedopustit opakování. Stroje na smrt. Průmysl na lidský tuk a vlasy. Zlatá žíla vytrhaných zlatých zubů. Masová výroba mrtvol. Z milovaných. Z dětí, žen, těhotných žen, mužů, starých nebo mladých lidí. Vystoupíš z vlaku a vítá tě zápach krematorií a zoufalství vyhlazovaných rodin. Obloha z popílku lidských těl. Nemluvňata provinivší se tím, že se narodila s Davidovou hvězdou na peřince. A pak už jen. Vysvléci se donaha a čekat až přijde řada.

Práce schopní byli odtrženi od těch k okamžité likvidaci a určeni k pomalé exploataci. Den za dnem obklopeni smrtí. Ve světě v němž je pánem, bohem i ďáblem esesák. Jeho blížící se nablýskaná holínka v níž můžeš spatřit jakousi tvář ve které se už nepoznáváš člověče, nemůže věštit nic dobrého. V červenci 1941 zmizel z Kolbeho bloku muž. SS - Hauptsturmführer Karl Fritzsch náhodně vybral deset vězňů, kterým určil jejich osud. Aby zastrašil další, kteří by pomysleli na útěk bude za každého zmizelého vězně deset jiných určeno k tomu aby zemřeli hlady a žízní v bloku 13. Jeden z vybraných, Franciszek Gajowniczek v zoufalství se slzami v očích vykřikl, že už nikdy neuvidí své dvě děti. Maxmilián Kolbe vystoupil z řady. "Co chceš ty polské prase" zeptal se překvapený hauptsturmführer. "Tento muž má dvě děti a ženu, nechte mě ať jej mohu zastoupit na jeho místě" řekl Kolbe. Esesák chvíli váhal, ale nakonec gestem přivolil. Pro něj nebyl člověk ani jeden z nich. Deset jako deset. Maxmilián Kolbe a ostatních devět mužů bylo přivedeno na místo kde měli podstoupit onu strašnou smrt. I peklo má své stupně. Tento spolu s tím kde MUDr. Mengele sešíval živé děti k sobě byl ten nejstrašnější. Když po dvou týdnech přišli vyklidit celu smrti, byl Maxmilián Kolbe spolu s dalšími třemi vězni nalezen ještě živý. Happy end nečekejte. 14. srpna 1941 jim byl vstříknut fenol do srdce. „Lékařem" SS. Ten jehož SS považovali za uprchlého byl poté nalezen mrtev v táborové latríně kam zesláblý nemocí a hlady spadl.

Dát život za život je oběť i dar nejvyšší. Těm kdo zahynuli život nevrátíme. Pamatujme si to. Ve městě kde žiji je židovský hřbitov. Na okraji města. Ghetto mrtvých. V minulých desetiletích se začal stávat ruinou. Po onom zázraku kdy jsme se vrátili zpět do rodiny Evropských národů se začal opravovat. Přispělo město. Přispěl kraj. Přispěl penězi i prací Němec vyhnaný námi v roce 1945 ze svého domova aniž by se něčím provinil. Skrze své mrtvé nacházíme své viny, naděje i to jak žít my živí spolu se sebou. Třeba se nám to jednou povede.

 

Autor: Miroslav Václavek | pátek 20.6.2008 9:03 | karma článku: 30,90 | přečteno: 1717x
  • Další články autora

Miroslav Václavek

Proč odbory nedemonstrují před sídlem Agrofertu? Otevřený dopis odborům.

Česká Republika se za poslední dobu stala svědkem několika bizarních veřejných shromáždění. Jakoby se snad mezi majiteli politických náboženských sekt schylovalo k závěrečné bitvě o voliče.

30.3.2023 v 17:00 | Karma: 31,94 | Přečteno: 806x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Appeasement je cesta do pekel, tenkrát 15. března 1939, stejně jako dnes

Dnes je tomu osmdesát čtyři let, kdy vojska nacistického Německa obsadila torzo zmrzačeného Československa a sdělila světu, že politika appeseamentu je pro diktátory jediným znamením. A to znamením slabosti,

15.3.2023 v 17:00 | Karma: 16,49 | Přečteno: 341x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Konec Miloše Zemana

Zítra, tedy ve čtvrtek 9. března 2023 bude uveden do úřadu druhý, veřejným hlasováním zvolený prezident, Petr Pavel.

8.3.2023 v 17:00 | Karma: 25,69 | Přečteno: 503x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Jak se v Šumperku hledá Bůh?

Je šumperské odpoledne. Únorová oblaka jsou tak nízko nad zemí, že je slyšet, jak drhnou po dlažbě. Venku jen malé dítě je, holub či pes zdvíhající nožičku.

18.2.2023 v 17:00 | Karma: 14,49 | Přečteno: 352x | Diskuse| Poezie a próza

Miroslav Václavek

Co dělat, když se vám pes vyto na chodníku? No přece zavoláte si anděla!

Když k nám do Sudet přijde zima, začnou se dít ty nejpodivnější věci, které kdyby vykládal někdo jiný než já, tak byste si řekli jediné. Ten chlap si vymýšlí, až mu od huby sněží, to přece nemůže být pravda. Nu vot, čtěte sami...

9.2.2023 v 17:00 | Karma: 21,59 | Přečteno: 531x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...